Funderingen graven: werkwijze en prijs

Het uitgraven van een fundering is nodig als je bijvoorbeeld een huis wil laten bouwen. De fundering is namelijk de draagconstructie waarop je een gebouw plaatst. Ook als je een uitbouw wil maken aan je huidige huis, zoals bijvoorbeeld een mooie serre of tuinkamer, is het nodig om eerst de fundering uit te graven.

Afmeting funderingssleuven

Voordat je begint met uitgraven van de fundering is het belangrijk om eerst te bepalen waar de fundering moet komen. Als je dat hebt vastgesteld dan zet je de hoeken uit. Op de hoeken plaats je een piketpaaltje om deze te kenmerken.

Als je dat gedaan hebt, begin je met het uitgraven van de fundering. Daarvoor is het nodig om de diepte te bepalen. Zorg er in ieder geval voor dat de diepte minimaal 600mm onder het maaiveld is. Op die manier vriest de fundering in de winter niet op. Hou voor de breedte en hoogte van de fundering rekening of je te maken hebt met een buitenmuur of een al dan niet-dragende binnenmuur.

Offerte grondwerken op maat

De grond als basis

Vooraleer de sleuven gegraven worden, moet men eerst de teelaarde afgraven. Bij het uitgraven van de fundering is het belangrijk om te kijken met wat voor soort grond je te maken hebt. Bij het bouwen van een schuur in je achtertuin zal het niet heel spannend zijn, maar bij sommige funderingen is het verstandig om bodemonderzoek te doen. Je kijkt naar de geschiktheid van de ondergrond als fundering. Je kunt kiezen voor een bodemonderzoek, waarbij je de plaats van de grondwaterspiegel peilt en de diepte van de draagkrachtige laag vaststelt. Ook is het mogelijk om een laboratoriumonderzoek te doen. Je bepaalt dan de sterkte en de stijfheid van de grond aan de hand van grondmonsters.

Het uitgraven van de fundering

Voor het uitgraven van de fundering kun je gebruik maken van verschillend gereedschap en machines. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een kleine graafmachine. Deze machines zijn overal te huur, waardoor je het gemakkelijk zelf kunt doen. Als je beton gaat storten, zorg dan ook dat je een betonmolen huurt. Bij het uitgraven van de fundering is het belangrijk om de sleuf netjes en recht langs de koord te laten lopen. Zorg ervoor dat je de hoeken als laatste uitgraaft, zodat de neergezette piketpaaltjes als laatste blijven staan. Zo houd je tot het laatst een goed overzicht. Loop daarbij niet te vaak langs de sleuf, zodat hij recht blijft en niet afbrokkelt.

Offerte grondwerken op maat

Soorten funderingen

Na het uitgraven van de fundering kun je meerdere soorten funderingen aanleggen. De meest geplaatst fundering bij normale omstandigheden is de strokenfundering. Hierop wordt het funderingsmetselwerk geplaatst. Maar je hebt ook de rechtstreekse fundering, die gebruikt wordt als er niet zo diep gegraven wordt. Je verwijdert de bovengrond en vervangt dit eventueel door zand. Een fundering op palen gebruik je als de draagkrachtige grond te diep zit, zoals bijvoorbeeld bij moeras-, klei- of veengrond. Ook een algemene funderingsplaat gebruik je als de draagkrachtige grond te diep zit of bij de bouw van een kelder. Je bouwt een woning of kelder dan op een soort vlot. Dit is een handige manier voor doe-het-zelvers bij het plaatsen van bijvoorbeeld een schuur. De poerenfundering is fundering op omvangrijpe gewapende betonnen blokken. Daarnaast heb je de puttenfundering, waarbij je funderingsputten vult met beton en van wapening voorziet.

Funderingsmetselwerk op strokenfundering

Een grondwerker inschakelen of niet?

Let op, funderingssleuven graven en beton gieten is zeer zwaar werk. Laat een aannemer het werk voor je doen als je rugproblemen hebt of gewoon te weinig tijd. Als je alles zelf doet, sta je immers ook in voor de huur van de graafmachine, voor het afgraven van de teelaarde, de afvoer van overtollige grond. Bovendien dien je zelf in te schatten hoeveel beton je dient te laten brengen door de betonmixer.

Het is wel mogelijk om kleine graafmachine te huren, zodat je de fundering zelf uit kunt graven. Bekijk goed de mogelijkheden en naar meerdere aanbieders, zodat je een goede keuze kunt maken. Maar er zijn ook genoeg aannemers uit je buurt die de fundering voor je kunnen uitgraven. Op die manier weet je zeker dat het goed gebeurt. Een goede fundering is hét fundament van je woning.

Offerte grondwerken op maat

De kosten voor het uitgraven van de fundering

De kosten van het uitgraven van de fundering zijn afhankelijk van veel verschillende factoren. Elke klus is verschillend. Als je zelf een fundering gaat uitgraven dan kun je een berekening maken van de materialen en de kosten voor het huren van gereedschap, zoals bijvoorbeeld een kleine graafmachine of een betonmolen. Als je het laat doen dan zullen de kosten hoger uitvallen. Het is in ieder geval belangrijk om te kijken naar de verschillende aannemers voor het uitgraven van de funderingen.

Prijs funderingen graven

Je dient op een kost van gemiddeld €30 / m3 te rekenen voor het machinaal uitgraven van funderingen. Reken daar ook nog eens een extra kost bij voor de afvoer van de teelaarde. Je dient op een kost van €6 / m2 te rekenen voor het afgraven van teelaarde.

Hoeveel kosten jouw grond- en graafwerken?

Nood aan machinale grondwerken? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan en ontdek hoeveel de werken kosten. Vergelijk hier tot 4 offertes van grondwerkers uit je buurt.

Offerte grondwerken op maat

Ook interessant