5 tips hoe je een geschikte spouw herkent voor spouwmuurisolatie

Een spouw na-isoleren is één van de mogelijkheden om een bestaande buitenmuur te voorzien van spouwmuurisolatie. Om koudebruggen te voorkomen wordt de spouw volledig voorzien van een spouwvulling. Maar niet iedere spouwmuur is geschikt. Wij geven 5 tips hoe je een geschikte spouw herkent.

1. Ga na of jouw buitenmuur een spouw heeft

Geen spouwmuurisolatie zonder een spouw. Maak een boorgat in de buitengevel. Schiet de boor na +/- 10 cm door dan heb je te maken met een luchtspouw. Je herkent ook een spouwmuur om de manier waarop het buitenspouwblad is opgebouwd. Bevat de buitengevel kopse stenen, dan heb je waarschijnlijk NIET te maken met een spouw. De dikte van een spouwmuur is doorgaans 25 – 30 cm dik. Ten laatste herken je een geschikte buitengevel aan de aanwezigheid van open stootvoegen onderaan de gevel of boven raam- en deuropeningen.

Buitenmuur met kopse gevelstenen

2. Zorg voor voldoende dikte

Aangezien de spouw voorzien zal worden van een opvulmiddel zoals Inblaaswol, EPS-parels of PIR-schuim moet de spouw voldoende dik zijn. Over het algemeen stelt men dat een spouw minimaal 5 cm dik moet zijn. Is de spouw minder dan 5 cm dik, dan is het niet mogelijk om de spouw na te isoleren.

Offerte spouwmuurisolatie

3. Gezonde buitengevel

Het buitenspouwblad of de buitengevel is meestal opgetrokken in metselwerk zoals baksteen. Aangezien het meestal om oude buitengevels gaat is de kans groot dat het buitenspouwblad in slechte staat verkeerd. Zijn er zichtbare gebreken zoals scheuren, vochtproblemen, loszittende stukken steen en voegen… los dan eerst de problemen op door middel van een gevelrenovatie of een vochtbestrijding. Het isolatiemateriaal mag in geen geval in contact komen met vocht. Deze tast het isolerende vermogen van de muurisolatie aan.

Buitenspouwblad in slechte staat

4. Vervuilde spouw

Ga na of de spouw in goede staat is en niet te vervuild is. De vervuiling van een oude spouw kan bestaan uit loszittende stukken mortelresten, vogelnesten, oude versleten stukken isolatie / krantenpapier, stof en vuil… Vervuiling in de spouw zorgt voor onvoldoende vulling van de spouwisolatie waardoor koudebruggen kunnen ontstaan. Men kan proberen om de vervuiling te verwijderen.

Door middel van een endoscoop / camera voert men een spouwmuurinspectie uit. Zo weet je direct of de spouw al dan niet geschikt is.

5. Dampwerende gevelstenen

Ga na uit welke soort metselstenen de buitengevel is opgetrokken. Geglazuurde gevelstenen hebben de eigenschap om niet-damp doorlatend te zijn. Hierdoor kan de buitengevel niet “ademen”. Een niet-ademende buitensteen zorgt ervoor dat condensatie of vocht in de spouw niet voldoende kan afgevoerd worden met kans op vochtproblemen in de isolatie. Heb je te maken met een niet-damp doorlatend gevelmateriaal dan is een spouwvulling niet geschikt. Je kan dan opteren voor de plaatsing van gevelisolatie of binnenmuurisolatie.

Offerte spouwmuurisolatie

Ook interessant