Hydrofuge of gevel impregneren: prijs, voor- en nadelen

Een hydrofuge behandeling van de buitengevel, ofwel de gevel impregneren, wordt toegepast als er sprake is van doorslaand vocht. Een hydrofuge behandeling wil zeggen dat er een product op de gevel wordt verneveld, waardoor deze waterafstotend wordt. Regenwater blijft dan op de gevel zitten, maar kan niet meer naar binnen dringen. De gevel impregneren is dus een bescherming tegen vochtoverlast. Je kunt de gevel van je woning als doe-het-zelver impregneren, maar dat wordt niet aanbevolen. Want er zijn allerlei randvoorwaarden waarmee rekening moet worden gehouden. De belangrijkste is dat de gevel niet beschadigd mag zijn. Als dat wel zo is moeten er eerst reparaties worden uitgevoerd.

Offerte vochtbestrijding

Waarom moet je een gevel impregneren?

De muren van je woning zijn meestal opgetrokken uit bakstenen die op elkaar zijn gemetseld. Bij het opleveren van de woning zijn die materialen goed bestand tegen regenwater. Maar in de loop der tijd zorgen de weersinvloeden ervoor dat – vooral het metselwerk – poreus wordt. Het gevolg is dat regenwater steeds dieper in de gevel kan doordringen. Hoe meer water zich in de gevel ophoopt, des te langer duurt het voordat al dat water kan verdampen. Als hier niets aan wordt gedaan trekt het water ook in de bakstenen. De muur raakt op den duur verzadigd en het water zal door de binnenmuren naar buiten komen. Dan heb je serieuze vochtproblemen. Dit wordt doorslaand vocht genoemd.

Door de gevel te impregneren wordt effectief voorkomen dat het metselwerk poreus wordt. Het water trekt niet meer in de muren en dat heeft – behalve dat vochtproblemen worden voorkomen – nog een groot voordeel. Want omdat de hydrofuge voorkomt dat er water in de muren trekt kan dit vocht tijdens de winterperiode ook niet meer kan bevriezen. Daardoor is de kans op schade aan de gevel een stuk kleiner. De voegen zullen minder gemakkelijk barsten en er ontstaan geen scheuren meer. Kortom, door gevel impregneren treedt er minder verval op en blijft je woning in een betere conditie. Maar het belangrijkste van hydrofuge is dat de kans dat je vochtproblemen krijgt als gevolg van doorslaand vocht een stuk kleiner wordt.

Offerte vochtbestrijding

Hoe werkt een behandeling met hydrofuge

Een gevel impregneren lijkt een vrij eenvoudige klus. Dat is in zekere zin ook zo, want de hydrofuge kan simpelweg met een vernevelaar op de muur worden aangebracht. Wat het een ingewikkelde klus maakt, waar vakmensen voor nodig zijn, zijn alle voorbereidingen. Want een gevel impregneren heeft alleen zin als de gevel in goede conditie is. Dat betekent dat er geen vuil op de muren mag zitten, dat algen en mos eerst verwijderd moeten worden en dat er geen verfresten op de muur mogen zitten. De voegen moeten bovendien intact zijn. Als daar barsten in zitten of als de muur zelf scheuren vertoont moeten die eerst worden gerepareerd.

De nadelen van een gevel impregneren

Het impregneren van een gevel heeft veel pluspunten, maar er zijn ook enkele nadelen. Wees je daar goed van bewust voordat je de buitengevel een hydrofuge behandeling geeft, want als je de gevel eenmaal impregneert kun je niet meer terug. Een groot nadeel is dat een hydrofuge slechts een tijdelijke oplossing is. De behandeling moet gemiddeld elke tien jaar worden herhaald, maar dat is ook afhankelijk van de kwaliteit van het gebruikte product en van de weersomstandigheden. Een ander nadeel is dat er vooraf vaak ingrijpende reinigings- en herstelwerkzaamheden nodig zijn. Tenslotte heeft het impregneren gevolgen voor latere werkzaamheden aan de gevel. Een geïmpregneerde gevel kan bijvoorbeeld niet worden geschilderd.

Offerte vochtbestrijding

De voordelen van een hydrofuge buitengevel

Uiteraard zijn er ook een aantal voordelen van het impregneren van de gevel. Ten eerste is het, zoals al genoemd, een prima oplossing om doorslaand vocht te voorkomen. Doordat de gevel beter droog blijft is hydrofuge tegelijk een goede bescherming tegen vorstschade. Een ander voordeel is dat de gevel beter schoon blijft. Dat komt doordat mossen en algen zich minder gemakkelijk op de muur kunnen vastzetten. En als er toch vervuiling optreedt is het vuil veel gemakkelijker te verwijderen dan bij een gevel die onbehandeld is. Kortom, een gevel impregneren zorgt ervoor dat de kwaliteit van de buitengevel met vele jaren wordt verlengd. Bovendien is de kans dat je last krijgt van vochtproblemen een stuk minder groot.

Alternatieven voor een gevel impregneren

Wie besluit om zijn gevel niet te impregneren heeft andere mogelijkheden om zijn woning tegen vochtproblemen te beschermen. Ten eerste is dat goed onderhoud van de gevel. Loop regelmatig eens een rondje om het huis om de kwaliteit van de gevel te inspecteren. Als er beschadigingen zijn, vooral aan het voegwerk, kun je die het beste zo snel mogelijk herstellen. Zorg ervoor dat zich geen planten aan de muur hechten en dat mos en algen worden verwijderd. Als je geen zin hebt om veel onderhoudswerk in de gevel te steken kun je ervoor kiezen om een nieuwe gevelbekleding te nemen. De keuze is groot en de meeste gevelbekledingen zijn gemakkelijk in onderhoud.

Prijs hydrofuge gevel

De richtprijs voor het laten aanbrengen van een hydrofuge door een vakman kost tussen 8€ en 12€ per vierkante meter. Hierin zitten geen extra kosten om de gevel in gezonde staat te maken. De gevel impregneren of hydrofoberen heeft geen zin als deze vervuild is, loszittend metselwerk bevat of scheuren vertoond. Er kunnen dus extra kosten aangerekend worden door de vakman.

Offerte vochtbestrijding

Ook interessant