Hoe een kelder waterdicht maken?

Als je last hebt van vocht in de kelder wil je niets liever dan de kelder waterdicht maken. Want vochtige kelders verspreiden een muffe lucht in het huis, ze kunnen de constructie van de woning aantasten, zijn slecht voor de gezondheid en veroorzaken een hoog energieverbruik. Een kelder waterdicht maken kan op verschillende manieren. Welke manier je voor jouw kelder moet kiezen hangt af van de situatie in jouw woning. In de meeste gevallen volstaat een afdichting aan de binnenzijde, maar soms is het beter om de buitenmuren waterdicht te maken.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Kelder waterdicht maken door behandeling van de buitenmuren

Vocht kan op verschillende manieren de kelder binnendringen, maar één van de meest voorkomende is dat het water door de keldermuur naar binnen sijpelt. Hoeveel vocht er naar binnen komt verschilt per seizoen. Meestal is de overlast in de zomer niet zo groot, omdat de grondwaterstand dan vrij laag is. Maar in de winter is de waterdruk op de keldermuren erg groot. Vooral op momenten dat het hard regent of als er een pak sneeuw aan het smelten is kan er een flinke laag water in de kelder komen te staan. Dat wordt effectief verholpen door de muren aan de buitenzijde te behandelen.

De kelder waterdicht maken van de buitenzijde wordt gedaan bij kleine kelders, waar geen ruimte is om binnen aan het werk te gaan. De keldermuur wordt waterdicht gemaakt door er een laag waterdichte cement / bekuiping op aan te brengen. Daardoor ontstaat een waterdichte laag, die zorgt voor een droge kelder. Een andere mogelijkheid is de muur impregneren met een waterafstotende vloeistof. Ook dat gebeurt vanaf de buitenzijde. Impregneren zorgt voor een 95% afdichting van de muur, maar is minder kostbaar dan stucwerk. De vochtoverlast wordt daarmee flink gereduceerd. Houd er rekening mee dat de kelder dan niet volledig vochtvrij is.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Een kelder waterdicht maken vanaf de binnenkant

Om een kelder waterdicht te maken vanaf de binnenzijde moet er voldoende ruimte zijn om te werken. Als die ruimte er is worden de keldermuren gestukt met een laag waterdicht cement. Die cementlaag houdt al het vocht van buiten tegen. Alleen de muren waterdicht maken is uiteraard niet voldoende. Meestal is het ook noodzakelijk om de vloer te bedekken met een nieuwe laag waterafstotend cement. En uiteraard is moet er de nodige aandacht worden besteed aan het waterdicht maken van de naden tussen de vloer en de muren. Want dat zijn de zwakste punten van een kelder.

Als doe-het-zelver een kelder waterdicht maken

De meeste kelders staan voor een groot deel in het grondwater. Als woningen worden opgeleverd zijn de kelders waterdicht. Maar na verloop van tijd kunnen er kleine lekkages ontstaan. Dat komt doordat keldermuren en –vloeren zich in de loop der jaren gaan ‘zetten’. Ofwel door kleine verplaatsingen van de grond kunnen de muren en vloeren heel iets gaan bewegen. De vloeren en muren zelf blijven wel waterdicht, maar langs de naden kan dan water gaan lekken. Die kunnen door doe-het-zelvers vrij eenvoudig worden gerepareerd. In de bouwmarkt zijn uitstekende producten verkrijgbaar om de naden en voegen in je kelder af te dichten.

Als er toch scheurtjes in de muren en vloeren ontstaan zal de overlast door binnendringend water groter zijn. Maar ook voor die gevallen zijn er oplossing die door een doe-het-zelver kunnen worden toegepast. De werkwijze is simpel. Maak eerst de grotere scheuren in de muren en de vloer dicht met een reparatiemortel. Laat die goed drogen en breng dan een van de vele waterafstotende producten aan. Een aantal van die producten kan worden verneveld om maximaal in de scheurtjes door te dringen. De meeste producten kunnen ook met een kwast worden aangebracht. Na verloop van tijd harden deze producten uit tot een sterke waterdichte gel.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Let op bij het kopen van producten om de kelder waterdicht te maken

Als je als doe-het-zelver de kelder waterdicht gaat maken is voorzichtigheid geboden. Er zijn zeer veel producten verkrijgbaar. Vaak zijn de randvoorwaarden voor toepassing van de producten heel specifiek. Als ze op een andere manier worden gebruikt is de werking minder goed. Let ook op dat je niet voor een schijnoplossing kiest. Er zijn oplossingen waarbij de kelder niet waterdicht wordt gemaakt, maar waarbij het water wordt weggepompt. Dat is geen goede oplossing, want met het water wordt ook zand en slib weggepompt. Na verloop van tijd kan je huis daardoor gaan verzakken.

Nieuwe technieken om de kelder waterdicht te maken

Ook bij het waterdicht maken van een kelder vinden de nodige innovaties plaats. In nieuwe woningen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een prefab kelder. Dat is een kuip zonder naden. Die zijn sterker dan traditionele kelders. Een vergelijkbare oplossing is verkrijgbaar voor bestaande woningen. Daarbij wordt binnen in de bestaande kelder een nieuwe kuip gemaakt. Ook die bestaat uit één stuk. Door het ontbreken van naden is de constructie heel sterk en is er nauwelijks kans op het ontstaan van lekken.

Offerte vocht- en schimmelbestrijding

Ook interessant