Prijs afbraakwerken & prijs woning slopen: muren, vloeren & plafonds

De prijzen voor afbraakwerken lopen in de praktijk flink uiteen. Reden te meer om je hier eens in te verdiepen en verschillende offertes aan te vragen. Lees hier wat je gemiddeld betaalt voor de meest gangbare afbraakwerken en ontdek wat het slopen van een huis gemiddeld kost.

Prijs afbraakwerken vergelijken

Welke prijs je betaalt voor het slopen van een constructie hangt af van het soort afbraakwerken. Onderstaande prijzen zijn inclusief btw.

Soort afbraakwerken Prijs per m²
Kaal maken van vloeren, wanden, plafonds € 7 – € 15
Binnenmuren slopen € 15 – € 25
Gebouw afbreken tot aan de fundering € 30 – € 35
Gebouw compleet afbreken en grond bouwklaar opleveren € 40 – € 55

Offerte afbraakwerken

Wat kost het slopen van een bestaande woning?

Wil je een woning compleet laten slopen, reken dan op een kostprijs van 45 – 55 euro per vierkante meter. De gehele woning wordt dan gesloopt, inclusief kelder, fundering en andere objecten die zich nog in de grond bevinden (denk bijvoorbeeld aan een mazouttank of een septische put). Voor een gemiddelde woning van 100 m² komt dat neer op een bedrag van 4000 tot 5500 euro. Wil je het huis tot aan de fundering laten afbreken, reken dan op gemiddeld 30 – 35 euro per vierkante meter.

Soort sloopwerk Prijs per m²
Gebouw geheel slopen (fundering eruit) € 40 – € 55
Gebouw slopen tot aan de fundering € 30 – € 35

Offerte afbraakwerken

All-in prijs voor afbraakwerken

Voor het strippen van een gebouw en bouwrijp maken van een perceel rekenen de meeste afbraakspecialisten een zogeheten all-in prijs waarin alle kosten zijn opgenomen. Denk aan de kosten voor het slopen, het uitgraven van de fundering, afvoer van het puin en bouwrijp maken van het perceel. Je weet dus exact op voorhand wat de afbraakwerken zullen gaan kosten.

Tip: Steenpuin kun je natuurlijk laten afvoeren, maar je kunt het later ook perfect gebruiken voor de aanleg van een oprit of terras.

Recuperatie van oude bouwmaterialen

In een woning zitten nog vaak heel wat materialen die bij afbraak gerecupereerd kunnen worden. Denk aan massieve deuren, houten balken, oude vloeren, kabels, metalen buizen, bakstenen en beton- of kleipannen. Bij veel sloopbedrijven krijg je hiervoor een vergoeding. Sommige sloopbedrijven richten zich zelfs op recuperatie en kunnen daarom scherp offreren.

Grote prijsverschillen tussen aannemers

Het loont de moeite om prijzen van verschillende sloopbedrijven met elkaar te vergelijken, want de prijzen lopen over het algemeen flink uiteen. Bemerk je bij het doornemen van de offertes een erg groot prijsverschil, let dan goed op de specificatie van de kosten. Zijn alle afvoerkosten gerekend? Wordt de grond netjes opgekuist? Niet alle bedrijven zijn daar even duidelijk in. Goed checken dus, voordat je een overeenkomst sluit en maak altijd heldere afspraken op papier.

6% btw bij sloop en heropbouw

Laat je een oude woning volledig slopen, dan betaal je in sommige gemeenten 6% btw in plaats van 21% btw. Informeer bij je gemeente of deze regeling voor je van toepassing is.

Offerte afbraakwerken