Prijs elektrische installatie

Ben je benieuwd naar de kostprijs voor een nieuwe elektrische installatie? Hier vind je alle prijzen in één handig overzicht.

Prijs elektrische installatiewerken vergelijken

Wat een nieuwe elektrische installatie je ongeveer gaat kosten hangt af van de volgende zaken:

  • Grootte van de woning
  • Type installatie (klassiek zonder domotica, modern mét domotica)
  • Uitvoering van het schakelmateriaal (eenvoudig, luxe uitvoering)
  • Aantal lichtpunten
  • Aantal stopcontacten
  • Aantal aansluitingen voor tv, internet (UTP), telefoon

Onderstaande prijzen zijn gemiddelde prijzen inclusief btw, materiaal- en plaatsingskosten

Waar Installatiewerkzaamheden Prijs
Gehele woning
(vrijstaande woning 200m²)
Nieuwe elektrische installatie aanleggen (verdeelborden, leidingen, bedrading, stopcontacten, internetaansluiting) € 7000 – € 8000
Badkamer / keuken Installatie van lichtpunten / stopcontacten € 800 – € 850
Buiten Plaatsen van een waterdicht stopcontact aan de buitengevel € 220 – € 250
Buiten Plaatsen van een lichtpunt (met schakelaar in de woning) € 190 – € 220
Zekeringkast Extra groep plaatsen € 250 – € 300
Tuin Grondkabel leggen (10-15 meter) € 300 – € 350

Kosten elektrische installatie nieuwbouw

Voor het installeren van de elektrische installatie in een nieuwbouwwoning betaal je gemiddeld € 35 tot € 40 (inclusief btw) per m². Voor een woning met een vloeroppervlak van 200 m² komt dat neer op een totale kostprijs van € 7000 tot € 8000. Hiermee komen de kosten voor de elektrische installatie neer op 7 tot 8 % van het bouwbudget.

Uurtarief elektricien

Het gemiddelde uurtarief van een elektricien bedraagt € 35. Het aanleggen van een compleet nieuwe elektrische installatie in een nieuwbouwwoning kost relatief veel tijd. Reken op 120 tot 150 manuren. Dat komt neer op € 4200 tot € 5250 aan arbeidskosten.

Installatie elektriciteit

Prijs domotica

Wil je een aantal zaken automatiseren in de woning zoals de verlichting, verwarming en de rolluiken, houd dan voor een standaardinstallatie rekening met een extra kostenpost van € 3000 tot € 3500 (afhankelijk van de mogelijkheden van het systeem). Je kunt het systeem later altijd uitbreiden met extra modules. Denk bijvoorbeeld aan een koppeling aan het alarmsysteem.

Tip: Wil je een zo compleet mogelijke offerte ontvangen? Geef je wensen dan zo duidelijk mogelijk op. Denk met name aan de grootte van de woning en je wensen met betrekking tot domotica.

Prijs keuring elektrische installatie

Houd er rekening mee dat elke nieuwe installatie gekeurd moet worden door een erkend keuringsorganisme. De kosten hiervoor bedragen € 150 tot € 175. Voor het opmaken van de plannen en de elektrische schema’s betaal je soms nog eens € 25 extra.

Keuring elektrische installatie

Prijzen elektriciteit nieuwbouw vergelijken: bespaar honderden euro’s!

De prijzen voor het aanleggen van elektra bij nieuwbouw of renovatie lopen flink uiteen. Door slim prijsoffertes te vergelijken bespaar je al gauw honderden euro’s op de kostprijs van de installatie. Zeker doen dus!