Welke soorten koffiemachines bestaan er?

Wie fan is van een lekkere kop koffie, heeft tal van mogelijkheden om de koffie te bereiden. We geven een overzicht van 8 verschillende soorten koffiemachines.

Onderstaande opsomming geeft een lijst weer van de meest verkochte apparaten Zowel om te plaatsen bij particulieren als professionele koffiemachines om te plaatsen bij bedrijven.

  • Filterkoffiemachines: Deze koffiemachines gebruiken een papieren filter om gemalen koffiebonen te scheiden van het water. Het water wordt verwarmd en via de filter op de koffie gegoten, waardoor de koffie in de koffiekan druppelt. Ze worden ook wel koffiezet-machines genoemd.
  • Espressomachines: Espressomachines gebruiken hoge druk om water door fijngemalen koffiebonen te persen en zo een espresso te maken. Ze zijn er in verschillende varianten, zoals handmatige piston koffiemachines ( horeca ), halfautomatische en volautomatische koffiemachines met bonen.
  • Koffiemachines met capsules: Capsule koffiemachines maken gebruik van vooraf gevulde koffiecapsules om koffie te zetten. De koffiecups worden in de machine geplaatst en het water wordt door de capsule geperst om koffie te maken.
  • Koffiepadmachines: Koffiepadmachines werken op dezelfde manier als capsule koffiemachines, maar in plaats van koffiecups worden er koffiepads gebruikt.
  • Percolators: Percolators werken door water in de onderste kamer te verwarmen, waardoor het door een buis naar de bovenste kamer stijgt en over de gemalen koffiebonen wordt gegoten.
  • French Presses: French Presses of cafetières gebruiken heet water dat wordt gegoten over gemalen koffiebonen in een glazen kan met een metalen filter. Na enkele minuten kan de koffie worden ingeschonken.
  • Siphon koffiemachines: Siphon koffiemachines gebruiken vacuüm en druk om water door gemalen koffiebonen te trekken. De machines bestaan uit twee kamers die met elkaar verbonden zijn door een filter.
  • IJskoffiemachines: Deze machines zijn speciaal ontworpen om koude koffie te maken en hebben vaak een ingebouwde ijsmaker en een speciale zetmethode.

Afhankelijk van de soort machine, kan er een koffiesoort gebruikt worden. Zo is het mogelijk om in bepaalde machines bonen, instant koffie, liquid koffie, fresh brew ( voorgemalen koffie ), cups & pads… te plaatsen. Ga dus goed na welke soort koffie je wenst te gebruiken. Dat zal grotendeels het type koffiemachine bepalen.