Gasketel onderhoud: wanneer verplicht?

Als gebruiker van een cv-ketel op gas ben je verplicht om een gasketel onderhoud te laten uitvoeren. Door je cv-ketel te laten onderhouden voldoe je aan de wettelijke verplichtingen.

Wanneer gasketel onderhouden

CV-gasketel

Je bent verplicht om een cv-ketel die werkt op gasvormige brandstof ( aardgas / butaan / propaan ) elke 2 jaar te laten onderhouden door een erkende technicus. Het nazicht is van toepassing op gaswandketels, vloerwandketels, gas condensatieketels enz.. met een vermogen vanaf 20 kW.

Waarom laten onderhouden?

Door je ketel te laten nazien zal de vakman een procedure aflopen, eventuele gebreken opmerken en herstellen om de optimale werking van de verwarmingsketel te garanderen. Door een perfecte verbranding en goede afvoer van de rookgassen zal het rendement van de ketel verhogen. De ketel zal minder verbruiken en de levensduur zal aanzienlijk verlengd worden. Bovendien is het milieuvriendelijker.

Offerte cv-onderhoud

Wat omvat het nazicht?

Het nazicht omvat de reiniging en controle van de schoorsteen of de rookgasafvoer, de controle van de algemene staat van het stooktoestel, de controle van de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht en de controle van de verbranding.

Meting verbrandingsgassen

Wie voert het onderhoud uit?

Het onderhoud dient uitgevoerd te worden door een erkende technicus. Na het onderhoud ontvang je een reinigingsattest en een verbrandingsattest. Veel fabrikanten hebben een netwerk van aangesloten technici waar je terecht kan voor je onderhoud. Uiteraard ben je vrij om prijzen te vergelijken en een vakman uit je buurt te kiezen.

Onderhoudstechnicus aan het werk aan een gaswandketel

Als huurder sta je in voor het onderhoud van de gasketel. Gebreken en herstellingskosten vallen onder de verhuurder.

Wat kost het onderhoud?

De prijs van het periodiek onderhoud ligt tussen €110 – €130. De prijzen kunnen variëren of je al dan niet gebruik maakt van een onderhoudscontract. Er kunnen extra kosten bijkomen indien andere onderdelen vervangen te worden dan voorzien in het contract. Hou ook rekening met eventuele verplaatsingskosten en administratiekosten. Normaal zit het opmaken en verzenden van de attesten in de prijs.

Offerte cv-onderhoud

Ook interessant