Mazoutketel vervangen door Aardgasketel… een goed idee?

Je oude mazoutketel vervangen door een nieuwe cv-ketel op aardas is wel een goed idee. Er zijn toch een aantal zaken waar je het best rekening mee houdt vooraleer je tot vervanging of renovatie overgaat.

Gasaansluiting aanwezig?

Vooraleer je overschakelt van aardolie naar aardgas dien je je af te vragen of er wel een gasaansluiting in de straat aanwezig is. Is er geen gasaansluiting aanwezig dan kan je nog opteren voor de plaatsing van een propaantank.

Tip: Indien er gas in de straat ligt, is het verboden om nog een mazoutketel te plaatsen. Je dien over te schakelen op een cv-gasketel.

Je kan steeds via de website van uw netbeheerder vragen of een aansluiting op gas mogelijk is. Is het mogelijk dan dien je een aantal gegevens / documenten zoals het vermogen van de installatie, plannen van de woning, plaats van opstelling, afstand aansluiting… bepalen. Je kan vervolgens met deze gegevens een offerte aanvragen bij jouw netbeheerder.

Offerte nieuwe cv-ketel

Stookolietank buiten werking stellen

Indien je op aardas wenst te verwarmen, zal de mazouttank niet meer gebruikt worden. Er dient zich dan een verplichte mazouttank-sanering aan. Een niet-gebruikte bovengrondse mazouttank of ondergronds reservoir dient geledigd, gereinigd en verwijderd te worden. Als het technisch niet mogelijk is om een ondergrondse mazouttank te verwijderen kan deze blijven zitten en wordt deze met zand of schuim opgevuld.

Ouderdom bestaande CV-ketel

Er wordt aangeraden om een mazout cv-ketel van 12 jaar of ouder te laten vervangen. Nieuwe cv-ketels zijn een pak zuiniger en veiliger geworden. Zeker hoogrendementsketels of condensatieketels op aardas. Ze hebben een hoger rendement ( +25% ) waardoor je op je cv-verwarming maar ook op warm water geld bespaart. Je bespaart op je gasverbruik maar ook op jouw elektriciteitskosten.

Offerte nieuwe cv-ketel

Er bieden zicht reparatiekosten aan

CV-ketel van 15 jaar of ouder zal meer en meer te kampen hebben met slijtage of technische mankementen. De ketel start niet meer op, er zijn lekkages, er is geen warm water meer, de radiatoren worden niet warm…met andere woorden, herstellingskosten bieden zich aan. Je huidige cv-ketel vervangen is dan het beste idee. Bovendien dien je elke 5 jaar een verwarmingsaudit te laten uitvoeren, wat ook kosten met zich meebrengt.

Tip: hou er rekening mee dat cv-installaties op mazout die ouder zijn dan 5 jaar, elke 5 jaar een verplichte verwarmingsaudit door een erkende technicus dienen te laten uitvoeren. Prijs: € 100 – € 150.

Oude mazoutketel is overgedimensioneerd

Indien je over de jaren heen energiebesparende maatregelen getroffen hebt om jouw woning beter te isoleren, dan kan het zijn dat de huidige stookolie ketel over-gedimensioneerd is. Door de plaatsing van muurisolatie, dubbele beglazing, dakisolatie enz… heeft de oude cv-ketel te veel vermogen. Aangezien het vermogen van oude cv-ketel niet kan aangepast worden, verbruikt de ketel te veel energie terwijl je dit niet nodig hebt of vraagt. Je laat het best jouw cv-ketel vervangen door een nieuwe ketel afgestemd op je huidige energiescore en noden.

Offerte nieuwe cv-ketel

Verandering van gezinssituatie of installatie

Is jouw gezinssituatie aangepast of zal ze uitbreiden, dan heb je misschien meer of minder nood aan energiebehoefte. Breng je huidige energieverbruik in kaart en geef je installateur voldoende feedback omtrent jouw wensen in verwarming en warm water. Laat tijdig weten wanneer je je cv-installatie wenst uit te breiden of te laten aanpassen. Misschien wil je wel zonnepanelen plaatsen, een zonneboiler installeren of werken met een warmtepomp.

Voldoen je leidingen en radiatoren nog

Vooraleer je overgaat tot de vervanging van de verwarmingsketel, laat je het best de volledige cv-installatie nakijken door een vakman. Voldoen de cv-leidingen en radiatoren nog? Kan je de bestaande cv-boiler hergebruiken of kies je het best voor een nieuwe cv-gasketel met ingebouwde boiler… enkel door het in kaart brengen van alle onderdelen krijg je een idee van de totale kost van de installatie.

Welke cv-ketel op gas kies je het best?

Momenteel kies je het best voor een zuinige cv-ketel op gas. Vooral de condenserende gasketels zijn zeer interessant. Momenteel komen enkel “beschermde afnemers” in aanmerking voor een premie. Kom je in aanmerking voor een renovatie- of verbeteringspremie, dan kan het vervangen van de verwarmingsketel hiervoor ook in aanmerking komen.

Afvoerbuis afvoer gassen

Hou er rekening mee dat bij de installatie van een verwarmingsketel op gas een rookafvoer nodig heeft. De bestaande schouw van de mazoutketel kan meestal hergebruikt worden. Indien mogelijk dient een flexibel rookkanaal door de bestaande schouw naar boven getrokken worden.

Tip: Niet-condenserende ketels worden geplaatst indien het niet mogelijk is om een extra rookgasafvoer in de schouw te plaatsen.

Met welk installatiebedrijf ga je in zee?

Op je installateur moet je kunnen rekenen, dag en nacht. De behoefte aan warm water en verwarming is dagelijks nodig, zeker in de winterperiode. Volgens ons zijn onderstaande puntjes van belang om een goede cv-installateur te kiezen:

  • 24/24 uur bereikbaar, ook in het weekend
  • Biedt diensten zoals onderhoud, depannage, attesten… aan
  • Houdt je op de hoogte bij periodiek onderhoud
  • Werkt met A-merken
  • Kan voldoende advies geven omtrent nieuwe technologieën

Offerte nieuwe cv-ketel

Ook interessant