Soorten zonnepanelen: zo kies je de juiste zonnepanelen
Inhoudstabel artikel
Welke soorten zonnepanelen kan je kiezen en hoe kies je de juiste zonnepanelen die voor jouw dak geschikt zijn?
Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Dan zul je moeten bepalen welk soort paneel je kiest. Je keuze is onder andere afhankelijk van je budget, de oppervlakte van je dak, het daktype en je wensen. Wensen zijn bijvoorbeeld de gewenste kwaliteit van de panelen en het rendement dat je op jaarbasis hoopt te behalen.
Je moet kiezen uit één van de vier soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn, amorf zonnepanelen en glas-glas panelen. De zonnecellen van ieder soort paneel zijn van een bepaald materiaal gemaakt. Er zijn ook nog andere soorten zonnepanelen. Deze zijn echter minder geschikt om op een dak te plaatsen.
Monokristallijn zonnepaneel
Het monokristallijn zonnepaneel wordt gemaakt van silicium. In dit paneel bestaan de zonnecellen uit een kristal. Het paneel heeft een egale zwarte of donkerblauwe kleur. Deze panelen hebben dus een strak uiterlijk. Bij dit paneel worden de kristallen na het stollingsproces bewerkt. Vervolgens worden ze in een richting gelegd.
Dit zijn de zonnepanelen met het hoogste rendement. De opbrengst is enkele procenten hoger dan de opbrengst die je kunt behalen met een polykristallijn zonnepaneel. Een monokristallijn zonnepaneel is echter wel duurder. Wanneer kies je voor een monokristallijn zonnepaneel? Als je een klein dak hebt en het maximale rendement wilt behalen.
Polykristallijn zonnepaneel
Een polykristallijn zonnepaneel wordt gemaakt uit meerdere grove kristallen. Deze panelen hebben, anders dan de polykristallijne zonnepanelen, geen egale uniforme kleur. Het patroon dat de zonnecellen van dit paneel vertonen lijkt op gebroken scherven. Ze hebben dus geen strak uiterlijk. Herkenbaar zijn ze aan de typisch blauwe kleur. De zonnecellen zijn na het stollingsproces niet bewerkt en in een richting gelegd. Daardoor bestaan de zonnecellen van een polykristallijn zonnepaneel uit meerdere kristallen.
Het rendement van een polykristallijn zonnepaneel is redelijk hoog, terwijl ze een stuk goedkoper zijn dan een iets meer rendement gevend monokristallijn zonnepaneel. Heb je een groot dak en speelt ruimte dus geen rol? Kies dan voor een polykristallijn zonnepaneel.
Het amorf zonnepaneel
Het amorf zonnepaneel, ook wel dunne-film zonnepaneel genoemd, is niet gemaakt uit kristallen. Er wordt bij deze panelen een dunne fotovoltaïsche laag aangebracht. Bij de productie van dit dunne-film zonnepaneel gebruikt men amorf silicium. Daarom zijn deze zonnepanelen erg buigzaam. Deze panelen zijn minder voor temperatuur en licht dan de twee eerder genoemde kristallijne panelen. Dat heeft tot gevolg dat deze panelen een hoger rendement hebben bij bewolkt weer of schaduw.
Dunne film panelen worden ook wel CIGS of CIS panelen genoemd. Bij een CIGS paneel zijn de cellen opgebouwd uit koper (copper), indium, gallium en selenium, terwijl er bij de productie van CIS panelen geen gallium wordt gebruikt. Daarom is de productie van de laatstgenoemde panelen milieuvriendelijker. Het uiterlijk van CIGS panelen oogt egaler, maar het rendement is wel wat minder dan het rendement van de CIS panelen.
Van de vier soorten zonnepanelen zijn dit de panelen met het laagste rendement. Ze zijn, ook vanwege de lage productiekosten, wel aanmerkelijk goedkoper dan de andere soorten panelen. Voor toepassing op daken zijn ze minder geschikt. Amorfe zonnepanelen worden vooral toegepast op bijvoorbeeld bussen, zeilboten en andere voer- of vaartuigen. Een voordeel van deze panelen is dat ze het beste werken bij hogere temperaturen. Bovendien ogen deze panelen, die diepzwart zijn en die een matte schijn hebben, mooi en strak.
Glas-glas zonnepanelen
Zonnepanelen zijn doorgaans panelen met aan de ene kant glas en aan de andere kant folie. Bij een glas-glas zonnepaneel zijn echter beide kanten van glas. Omdat kunststoffolie iets minder duurzaam is, raken panelen met kunststoffolie eerder beschadigd, met als gevolg dat het rendement minder wordt. Een paneel met alleen maar glas geeft daarom langer een optimaal rendement.
De nieuwste zonnepanelen, de glas-glas-zonnepanelen, zijn de panelen met de langste levensduur. Bovendien degraderen deze panelen minder snel dan de andere panelen. Door het geringe verlies in de capaciteit om stroom op te wekken is de opwekcapaciteit ook nog goed na 25 jaar. Na 25 jaar heb je met deze panelen dus het meeste stroom opgewekt. Deze panelen zijn echter wel, ook vanwege de nieuwe technologie en het geringe aanbod, duur in aanschaf. De hogere aanschafprijs wordt gecompenseerd door de hogere opbrengst. Ook met deze zonnepanelen kun je op termijn dus winst maken.
De dubbelzijdige zonnepanelen
Er zijn ook nog andere soorten zonnepanelen dan de vier zojuist genoemde panelen. Een nieuwe ontwikkeling zijn de dubbelzijdige zonnepanelen. Met de dubbelzijdige zonnepanelen kan de opbrengst van de zonnepanelen worden verhoogd, want dubbelzijdige of bifacial panelen hebben aan beide kanten zonnecellen. Deze panelen kunnen behalve schuin ook rechtop worden gezet. Ze kunnen daarom bijvoorbeeld toegepast worden in de geluidsschermen langs snelwegen.