Zonnepanelen op een plat dak plaatsen? Tips & advies

Is je platte dak ideaal voor zonnepanelen? Om die vraag te kunnen beantwoorden moet je rekening houden met diverse factoren.

 1. Er moet bijvoorbeeld voldoende ruimte zijn op het platte dak van je woning, appartement, tuinhuis, bedrijfsdak…, om de zonnepanelen te kunnen plaatsen.
 2. Er moet voldoende plaats zijn voor ten minste 4 zonnepanelen. Bovendien moet het dak waar je de zonnepanelen op wilt plaatsen natuurlijk stevig genoeg zijn.
 3. Ook moet de dakbedekking in goede staat zijn. Immers, het gewicht van de zonnepanelen, het ondersteunende systeem en de ballast moet natuurlijk wel worden gedragen.
 4. Er mogen ook geen schaduwobjecten in de buurt van het dak zijn, want een paneel dat in de schaduw ligt heeft een negatieve invloed op de stroomproductie.
 5. Je dient aangesloten te zijn op het energienet.

Kun je de vraag of je platte dak geschikt is voor zonnepanelen met ‘ja’ beantwoorden? Dan kun je door het installeren van zonnepanelen op je platte dak je eigen stroom opwekken. Je krijgt dan een lagere energierekening.

Offerte zonnepanelen

Voorschriften voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak

Ga je zonnepanelen installeren op een plat dak? Dan moet je wel rekening houden met een aantal voorschriften. Natuurlijk moet voorkomen worden dat de zonnepanelen gaan schuiven. Ze kunnen dan zelfs van het platte dak afwaaien. Om dat te voorkomen moet je een veiligheidsmarge aanhouden van doorgaans tussen de 0,5 en 1,5 meter tot aan de rand van het platte dak. Bij het bepalen van de grootte van de veiligheidsmarge moet je je moet rekening houden met de hoogte van het platte dak, de windzone, de omgeving, het ontwerp en het montagemateriaal en welk type dakbedekking het dak heeft. Je moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dat het aan de kust harder waait en dat zonnepanelen beter blijven staan op een ruw en oneffen dakoppervlak.

Offerte zonnepanelen

Waar je bij het plaatsen van zonnepanelen rekening mee moet houden

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak moet je rekening houden met:

 • Bij een hellingshoek van 35 graden is het rendement optimaal. Nadeel van deze hellingshoek is dat je minder rijen panelen kunt plaatsen, want bij die hellingshoek ontstaat er veel schaduw. Je kunt daarom overwegen om te kiezen voor een kleinere hellingshoek.
 • De ruimte tussen de doorgaans in rijen geplaatste zonnepanelen moet groot genoeg zijn. Bij het bepalen van de minimale afstand moet je rekening houden met de hoogte van de zonnepanelen en met de breedtegraad.
 • Op het zuiden gerichte zonnepanelen leveren het hoogste rendement op. Bij plaatsing richting het oosten of het westen heb je 20% rendementsverlies. Toch kun je besluiten om de zonnepanelen niet op het zuiden te richten, bijvoorbeeld omdat je dan veel meer zonnepanelen op het platte dak kunt plaatsen. Je kunt meer zonnepanelen plaatsen op een klein dak door te kiezen voor een oost-westrichting en een hellingshoek van 10 graden. Je hebt dan meer opbrengst per vierkante meter dak.
 • Je moet rekening houden met een bepaalde afstand tot de dakrand, want tijdens een storm hebben de sterke wervelwinden dichtbij de dakrand een behoorlijke kracht. Wil je de zonnepanelen toch dichtbij de dakrand plaatsen? Zorg dan in ieder geval voor voldoende ballast.
 • Er kunnen zich schaduwobjecten, zoals schoorsteenpijpjes, op het platte dak bevinden. Wellicht kun je de schaduwobjecten onder de zonnepanelen terecht laten komen. Zo nee, plaats de schaduwobjecten dan zo mogelijk op ruime afstand van de eerste rij zonnepanelen, zodat een schaduw kan worden voorkomen. Wellicht is het niet mogelijk om een schaduw te voorkomen. Overweeg dan om een power-optimizer te gaan gebruiken. Dankzij een onder het zonnepaneel geplaatst extra regelkastje heeft het zonnepaneel dan nauwelijks last van de schaduw.

Drie mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak

Ga je zonnepanelen installeren op een plat dak? Je kunt dan kiezen uit drie mogelijkheden: installatie in rijen, installatie in een schans en rug-aan-rug installatie.

 1. Zonnepanelen worden vaak in rijen op een plat dak geplaatst. De installatie van de panelen is dan relatief makkelijk en dus goedkoper. Afhankelijk van onder andere de afmetingen van het platte dak worden de panelen achter en/of naast elkaar geplaatst. Doorgaans geeft een hellingshoek van 13 tot 20 graden de hoogste opbrengst.
 2. Bij een klein plat dak kan gekozen worden voor plaatsing in de schans, want er is dan geen noodzakelijke ruimte tussen de verschillende ruimte nodig. Hoe worden de zonnepanelen bevestigd. Schuin aan elkaar. Daarom loopt de stelling wel iets omhoog, met als gevolg een noodzakelijk grotere afstand tot aan de rand van het dak.
 3. Bij de derde mogelijkheid, rug-aan-rug installatie, staan de zonnepanelen op het platte dak met hun rug tegen elkaar. De op het oosten gerichte zonnepanelen vangen ’s ochtends de zon op, terwijl de op het westen gerichte zonnepanelen vooral in de middag en in de avond de zon opvangen. Omdat de zonnepanelen bij een rug-aan-rug-opstelling geen schaduw veroorzaken, kunnen ze dicht tegen elkaar aan worden. Daarom passen bij deze opstelling vaak meer zonnepanelen op het platte dak dan bij een opstelling van panelen in rijen.

Offerte zonnepanelen

Ook interessant