Zwarte zonnepanelen: Soorten, voor- en nadelen

Je besluit om zonnepanelen te plaatsen op het schuine dak van je woning. Waarom? Door het installeren van zonnepanelen kun je kosten besparen. Bovendien is het plaatsen van zonnepanelen milieuvriendelijk. Je wilt echter niet dat je een lelijk dak krijgt. Het uiterlijk vind je dus belangrijk. Daarom besluit je om te kiezen voor zwarte zonnepanelen. Deze passen het beste bij je dak.

Zwarte en volledig zwarte zonnepanelen

Zwarte zonnepanelen met zwart frame

Een monokristallijn zonnepaneel heeft doorgaans een zwarte kleur. Het paneel is echter niet helemaal zwart? Waarom niet? De zonnecellen van een monokristallijn paneel zijn zwart. Het frame, dat vaak gemaakt is van aluminium, heeft echter een andere kleur. Bovendien heeft ook de onderkant van het paneel doorgaans een andere kleur, met als gevolg dat je dunne witte lijntjes tussen de zonnecellen kunt zien. Wellicht wil je daarom een volledig zwart zonnepaneel aanschaffen. Bij een volledig zwart of full black paneel is zowel het frame als de onderkant van het paneel zwart.

Offerte zonnepanelen

Mono- en polykristallijne zonnepanelen

Een monokristallijn paneel is doorgaans zwart, terwijl een polykristallijn zonnepaneel doorgaans blauw is. Een polykristallijn paneel heeft zonnecellen die bestaan uit meerdere siliciumkristallen die onregelmatig op elkaar aansluiten. De siliciumkristallen staan in deze panelen uit als een soort waaier. Daarom worden deze panelen blauw van kleur. Bij een monokristallijn paneel bestaat de zonnecel uit een siliciumkristal. De kristallen in dit paneel staan een kant op, met als resultaat een zwarte kleur. Door de duidelijk zichtbare kristalvlakken hebben polykristallijn panelen geen mooie egale kleur. Een monokristallijn paneel heeft wel een egale zwarte kleur. Een door jou aangeschaft zwart zonnepaneel is dus een monokristallijn paneel.

De voor- en nadelen van zwarte zonnepanelen

  • Moet je kiezen voor een blauw of voor een zwart zonnepaneel? Vind je esthetiek belangrijk? Dan kies je hoogstwaarschijnlijk voor een zwart zonnepaneel. Je zult dan wel iets dieper in de buidel moeten tasten. Een zwart monokristallijn paneel is wel iets duurder.
  • De opbrengst van zonnepanelen is natuurlijk ook belangrijk. De zwarte monokristallijn zonnepanelen hebben doorgaans een hogere opbrengst. Deze panelen hebben per vierkante meter paneel een enkele procenten hogere opbrengst dan blauwe panelen. De hogere investering kan dus sneller worden terugverdiend.
  • Zwarte zonnepanelen hebben ook een nadeel. Deze panelen worden warmer. Dit heeft een negatieve invloed op de opbrengst. Immers, hoe meer de zon schijnt en hoe warmer de panelen worden, hoe lager de opbrengt. Dit nadeel wordt gecompenseerd door het feit dat zwarte zonnepanelen meer energie produceren bij bewolkt weer. De blauwe polykristallijne zonnepanelen warmen minder snel op. Ze hebben bij hoge temperaturen en veel zonneschijn dus een hogere opbrengst.

Offerte zonnepanelen

Het dunne film zonnepaneel

Kiezen voor een zwart zonnepaneel? Je kunt dan ook kiezen voor een dunne film zonnepaneel, ook wel CIS-paneel genoemd. want ook een dunne film zonnepaneel is doorgaans geheel zwart. Dit type paneel is licht van gewicht. Bovendien zijn deze panelen gunstig geprijsd. Bij bewolkt weer presteren deze panelen goed. Bij warm weer presteren deze zonnepanelen beter dan de zwarte monokristallijn panelen. Ze zijn namelijk minder temperatuurgevoelig. Op zonnige dagen is het rendement daarom 2 tot 7% hoger.

De dunne film zonnepanelen hebben echter ook een aantal nadelen. De opbrengst van deze panelen is een stuk lager dan de opbrengst van de monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. Wil je met deze panelen toch dezelfde opbrengst halen? Bovendien hebben deze panelen een iets kortere levensduur.

Wil je zwarte zonnepanelen aanschaffen. Natuurlijk kun je kiezen voor de populaire monokristallijn panelen. Er zijn echte ook redenen om te kiezen voor een dunne film (CIS) paneel.

  • Het rendement van deze panelen per vierkante meter is, zoals eerder opgemerkt, minder groot dan het rendement van de populaire polykristallijn panelen. Heb je een groot dakoppervlak? Dan is het kiezen voor deze panelen zeker het overwegen waard.
  • Dankzij de diepzwarte CIS-panelen en het zwarte frame ontstaat er op je dak een mooie oppervlakte van zonnepanelen.
  • De schaduwtolerantie van deze zonnepanelen is laag. Bij gedeeltelijke schaduw neemt het rendement af na rato van de schaduw. De schaduwtolerantie van een monokristallijn paneel is hoger. Waarom? Omdat enkele door schaduw afgedekte cellen al resulteren in een beduidend lagere opbrengst.
  • Natuurlijk vind je milieuvriendelijkheid belangrijk. De CIS-panelen zijn beter voor het milieu, want voor het produceren van deze panelen wordt circa 70% minder energie gebruikt dan voor het produceren van kristallijn panelen. Bovendien gebruikt men bij de productie van deze panelen minder zware grondstoffen.

Offerte zonnepanelen

Ook interessant