Zonnepanelen plaatsen? Hier let je op

Een goede en veilige installatie van zonnepanelen is erg belangrijk. Je wilt immers jarenlang een goed rendement hebben van je zonnepanelen. Aangeraden wordt om daarom niet te bezuinigen op het plaatsen van de zonnepanelen.

Waar moet je bij het plaatsen van de panelen op letten? Er moet worden bepaald hoeveel panelen er in de beschikbare ruimte passen. Ook moet hun plaats worden bepaald. Zoek ook een goede plek voor de omvormer. Uiteraard is ook het goed aansluiten in je meterkast belangrijk.

Het maken van een legplan

Waar kunnen de panelen het beste worden gelegd? Een installatiebedrijf kan dit door één van zijn deskundige medewerkers op afstand laten bepalen. Voor dit op afstand bepalen van het legplan wordt een computerprogramma met Google-maps-achtige foto’s van je dak gebruikt. Ook maakt men gebruik van een simulatie van de schaduw gedurende het jaar. Er komt iemand langs om de resultaten van dit onderzoek op afstand met je te bespreken.

Offerte zonnepanelen

Zonnekaart Vlaanderen

Je kan ook gebruik maken van de Zonnekaart Vlaanderen, dit is een handige app die aan de hand van de ingave van jouw adres aangeeft of het interessant is om zonnepanelen te plaatsen, hoeveel zonnepanelen, welke dakdelen veel zonlicht krijgen, de schaduwzones (veroorzaakt door bijvoorbeeld schouwen, andere gebouwen of bomen).  Zo krijgt elk gebouw  (zelfs elk dakdeel van elk gebouw) een score.

De juiste plaatsing van je zonnepanelen

Je wilt natuurlijk een hoog rendement behalen. Daarom is een juiste plaatsing van de zonnepanelen belangrijk. Zonnepanelen op het zuiden leveren vaak het meeste rendement op, maar soms kun je toch beter kiezen voor een andere kant. Diverse factoren zijn van belang bij het bepalen van het ideale legplan.

  • Wellicht zijn meerderde dakvlakken, aan meerdere kanten van het dak, geschikt om er zonnepanelen te plaatsen. Het is dan mogelijk om meer zonnepanelen te plaatsen. Let op! Je hebt dan vaak ook meer omvormers of meer strings per omvormer nodig. Het is doorgaans mogelijk om de zonnepanelen te verdelen over twee strings, dus over twee series met ieder een aantal geschakelde zonnepanelen, bijvoorbeeld een voor een kant van het dak met veel schaduw en een voor een kant van het dak met weinig schaduw.
  • Je moet er rekening mee houden dat obstakels, zoals een schoorsteen, in de weg kunnen staan of schaduw kunnen veroorzaken. Dit kan een probleem zijn. Hoe los je dit probleem op? Door te kiezen voor micro-omvormers of power-optimizers. De heel kleine maar volwaardige micro-omvormer, die slechts geschikt is voor 1 zonnepaneel, wordt aan de achterkant van het zonnepaneel bevestigd. Door deze microvormers te gebruiken hebben panelen geen last meer van elkaars schaduw. Ook als je een power optimizer gebruikt hebben de panelen geen last meer van elkaars schaduw. Bij een power optimizer is alleen de MMP-tracker, het onderdeel van de omvormer dat ervoor zorgt dat de opbrengst van de zonnepanelen bij elke weersituatie optimaal is, bevestigd aan de achterzijde van het paneel. Daarom zijn de panelen nog steeds in serie geschakeld.
  • Leg de panelen niet te dicht bij de rand of bij de nok, want dat kan bij storm kan dat zorgen voor problemen.
  • Bedenk dat de schaduw van bomen of gebouwen op de te plaatsen panelen kan vallen.
  • Bedenk dat de belastbaarheid van de dakkapel vaak niet zo groot is als de belastbaarheid van de rest van het dak. Vaak vangen panelen op een dakkapel meer wind. Er is dan wel meer belasting nodig.
  • Bedenk dat er meer zonnepanelen op een plat dak passen als ze minder schuin liggen. Waarom? Omdat bij te schuin liggende panelen de voorste rij panelen schaduw geeft op de erachter liggende rij panelen.
  • Bedenk dat zonnepanelen slechter presteren als ze heet worden. Leg de zonnepanelen daarom op voldoende afstand van het dak, want dan kan een luchtstroom achter de zonnepanelen voor verkoeling zorgen.

Offerte zonnepanelen

Zonnepanelen laten plaatsen of zelf plaatsen?

Niet voor niets wordt doorgaans aangeraden om zonnepanelen te laten plaatsen door een vakkundige zonnepanelen installateur. Je weet dan zeker dat de panelen goed en zonder beschadigingen worden geplaatst. Bovendien heb je doorgaans een installatiegarantie.

Je kunt geld besparen door de zonnepanelen zelf te plaatsen. Bovendien wordt dan de terugverdientijd van de zonnepanelen korter. Het zelf plaatsen van zonnepanelen is echter geen eenvoudige klus. Je moet er eigenlijk alleen aan beginnen als je beschikt over voldoende technische kennis, want de installatie moet aangesloten worden op de meterkast. Bovendien moet je een handige doe-het-zelver zonder hoogtevrees zijn. Bedenk dat het gewicht van een zonnepaneel wel 20 kilo kan zijn. Bij het zelf plaatsen van zonnepanelen moet je dus ook goed letten op je veiligheid.

Stappenplan voor het zelf plaatsen van zonnepanelen

Heb je besloten om de zonnepanelen zelf te installeren? Belangrijk is dan dat je de werkzaamheden in de juiste volgorde uitvoert. De te zetten stappen:

  • Je moet eerst de plaats van de zonnepanelen, het bevestigingsmateriaal, de bekabeling en de dakdoorvoer bepalen.
  • Vervolgens moet je het bevestigingsmateriaal, zoals dakhaken en aluminium frames, plaatsen.
  • De volgende stap is het bepalen van de strings (lussen van de zonnepanelen.
  • Vervolgens moet je de dakdoorvoer plaatsen.
  • De volgende stap is het leggen van de kabels van de zonnepanelen naar de omvormer. Dit zijn de DC-kabels.
  • Vervolgens worden aan de DC-kabels alle stekkers bevestigd
  • De zonnepanelen kunnen nu worden geplaatst. De DC-kabels van de panelen moet je dan doorlussen.
  • In de meterkast moet een aardlekomvormer worden geplaatst.
  • Vervolgens kan de AC-kabel van de omvormer worden aangesloten op de meterkast.
  • De DC-kabels moeten nog aan de omvormer worden geklikt.

Video installatie zonnepanelen door vakman

Offerte zonnepanelen

Ook interessant