Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een optimaal rendement?

Overweeg je om zonnepanelen te kopen? Dan wil je natuurlijk ook graag weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Het optimale aantal zonnepanelen is afhankelijk van de opbrengst van de panelen en van je stroomverbruik.

Zorgen voor de meest ideale opbrengst

Wil je financieel gezien het hoogste voordeel halen uit je pv-panelen? Schaf dan het aantal panelen aan dat je nodig hebt om de door jou benodigde jaarlijkse hoeveelheid stroom op te wekken. Je kunt immers, in ieder geval tot 2022, de door de panelen opgewekte stroom door de energieleverancier laten verrekenen met je jaarlijkse energierekening. Dit wordt salderen genoemd. De energieleverancier is verplicht om dat te doen. Als je evenveel stroom opwekt als je nodig hebt is je netto verbruik nul. Je moet dan wel nog leveringskosten betalen.

Offerte zonnepanelen laten plaatsen

Gegevens die je nodig hebt om de meest ideale opbrengst te berekenen

Natuurlijk wil ook jij met je zonnepanelen de meest ideale opbrengst bereiken. Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je dan nodig hebt, moet je beschikken over de volgende gegevens:

  • Je moet het mogelijke rendement van de door jou aan te schaffen zonnepanelen zo goed mogelijk inschatten.
  • Uiteraard moet je ook weten hoeveel stroom je per jaar gebruikt. Raadpleeg je energiefactuur.
  • Van belang zijn ook de afmetingen, de hellingshoek en de oriëntatie van het dak waarop je de zonnepanelen wilt (laten) plaatsen.

Berekening van het aantal benodigde zonnepanelen

Je kunt zelf een inschatting maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Daarvoor kun je de volgende berekening gebruiken. Je vermenigvuldigt je jaarlijkse stroomverbruik met 1,1. Vervolgens deel je de uitkomst van die berekening door het vermogen van 1 paneel. Het vermogen van een paneel wordt uitgedrukt in Wattpiek.

Rekenvoorbeeld

Stel je jaarlijkse stroomverbruik is 3.000 kWh. Je kunt dankzij een installateur panelen laten plaatsen met een vermogen van 290 Wp.

Hoeveel zonnepanelen heb je dan nodig: 3.000 x 1.1 / 290 = 12 zonnepanelen

Vermenigvuldig 3.000 met 1.1. en deel 3.000 door 290. De uitkomst van deze berekening is 11,4. Laat dan 12 panelen installeren als er 12 panelen op je dak passen. De opbrengst van de zonnepanelen is immers niet ieder jaar precies gelijk. Bovendien leveren zonnepanelen na verloop van tijd een iets lagere opbrengst.

Offerte zonnepanelen laten plaatsen

Het aantal benodigde zonnepalen dat je dient te plaatsen

Stel je koopt panelen met een vermogen van 3.000 Wattpiek. Het aantal panelen dat je dan nodig hebt bij een bepaalde jaarlijkse opbrengst:

  • Voor een opbrengst van 1.000 kWh heb je 4 panelen nodig.
  • Voor een opbrengst van 2.000 kWh heb je 7 panelen nodig.
  • Voor een opbrengst van 3.000 kWh heb je 11 panelen nodig.
  • Voor een opbrengst van 4.000 kWh heb je 15 panelen nodig.
  • Voor een opbrengst van 5.000 kWh heb je 18 panelen nodig.

Het vermogen van zonnepanelen

Het vermogen van panelen wordt, zoals ook blijkt uit bovenstaande berekeningen, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Wattpiek is het piekvermogen dat door het paneel bij een optimale straling en een optimale temperatuur van 25 graden kan worden opgewekt. Je hebt het piekvermogen nodig om de jaarlijkse opbrengst van een paneel te kunnen berekenen. Bovendien heb je dit vermogen nodig om de juiste capaciteit van de voor de panelen benodigde omvormer te bepalen. Aangeraden wordt om de omvormer een iets lagere capaciteit te kiezen dan de capaciteit van de panelen. Je hebt genoeg aan een iets kleinere omvormer, want de maximale capaciteit van de panelen wordt zelden gehaald. De daarvoor benodigde ideale omstandigheden doen zich immers zelden voor.

Offerte zonnepanelen

Het gangbare vermogen van zonnepanelen

Een gangbaar vermogen van zonnepanelen is 280 en 320 Wp (2019). De panelen hebben vaak een standaardformaat: circa 165 cm lang en 99 cm breed, met een dikte aan de randen van 4 cm. Uiteraard zijn er ook panelen met een veel hoger vermogen. Het maximale vermogen is circa 375 Wp. Bedenk dat panelen met een heel hoog vermogen ook veel duurder zijn. Ze zijn alleen lonend op een klein dak. Panelen met een hoog piekvermogen hebben immers wel een hogere opbrengst per vierkante meter dak.

De beschikbare ruimte op je dak

Natuurlijk is het handig om te weten met hoeveel zonnepanelen je je energieverbruik kunt dekken. De zonnepanelen moeten echter wel op je dak passen.

De beschikbare ruimte op je dak is onder andere afhankelijk van schaduwen, obstakels op je dak en het materiaal waarvan je dak gemaakt is.

Je kunt, ook vanwege de veiligheidsregels die je in acht moet nemen, nooit de hele oppervlakte van je dak gebruiken.

Offerte zonnepanelen

Ook interessant