5 soorten Trapliften vergelijken: Welke traplift past?

© iStock

Voor mensen die moeilijk te been zijn en trappen lopen te zwaar wordt is de traplift in huis de ideale oplossing om de bovenverdieping weer te bereiken. Je kan dankzij de traplift thuis blijven wonen en alle kamers op het verdiep zonder probleem blijven bereiken. Er bestaan een aantal soorten trapliften. Wij geven een korte uiteenzetting.

Soorten trappen

De traplift kan op verschillende soorten trappen geplaatst worden.

Overzicht van verschillende soorten trappen.

Offerte nieuwe traplift

1. Rechte traplift

De meest eenvoudige traplift om te plaatsen is de traplift voor de rechte steektrap. Meestal is dat ook meteen de goedkoopste traplift die je plaatsen. Aangezien er in de meeste gevallen geen maatwerk aan te pas komt, hebben leveranciers van trapliften de meeste stukken kant-en-klaar liggen en kunnen ze snel geplaatst worden wat handig is in lever- en plaatsingstermijn. De rail waarop de traplift rust wordt op de bovenzijde van de aantrede geplaatst. Je kan de rechte traplift aan de binnenzijde of aan de buitenzijde van de trap plaatsen.

Welk type lift er wordt geplaatst hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. De traplift kan immers met tal van opties uitgerust worden.

Voorbeeld van een traplift met rechte rail

2. Traplift met bocht

Ook voor mensen die een trap met bocht in huis hebben is er een oplossing. Op trappen met kwartdraai, dubbele kwartdraai of trappen met bordes is het mogelijk om een lift te installeren. Bij dergelijke liften is maatwerk meestal niet weg te denken. Er dient een grondige opmeting plaats te vinden en veel stukken van de traprail dienen op maat gemaakt te worden. De prijs van een traplift met bocht ligt een stuk hoger dan een rechte traplift. De lift kan zowel langs de binnenzijde als buitenzijde van trap geplaatst worden.

Tip: Indien de traplift langs de binnenzijde van een trap wordt geplaatst, kan je nog steeds de leuning gebruiken. Deze oplossing is ideaal indien nog andere bewoners de trap veilig willen gebruiken.

Voorbeeld van een traplift met bocht

3. Traplift voor spiltrap

Ja, ook op een wenteltrap of een spiltrap is de plaatsing mogelijk. Om plaats te besparen zal de traplift langs de korte zijde van de trap geplaatst worden. Bovendien kan geopteerd worden om beneden de trap te werken met een parkeerbocht. Dankzij de verlenging van de rail, kan de traplift iets verder geplaatst worden waardoor deze de toegang tot de trap niet verhinderd. Meestal gaat het hier om maatwerk. De prijs van de traplift voor spiltrap zal een stuk hoger liggen dan de rechte trapliften.

Offerte nieuwe traplift

4. Traplift voor smalle trap

Ook voor smalle trappen is er een oplossing. De breedte van de trap dient in de meeste gevallen minimaal 65 cm te zijn. Deze lift is ideaal voor bijvoorbeeld en smalle zoldertrap.

Tip: Op een smalle trap wordt aangeraden om de lift achterwaarts naar boven te laten rijden. Hierdoor is er minder plaats nodig voor de knieën.

5. Traplift voor buiten

Traplift voor buiten

Een trap kan deel van de toegang tot de woning uitmaken. Voor mensen die slecht te been zijn kan het nemen van de buitentrap ertoe leiden dat ze vallen of gewoonweg niet meer boven geraken. Hier is het mogelijk om een traplift voor buiten of een plateau traplift te plaatsen. Kies altijd een kwalitatieve lift aangezien deze de weersomstandigheden moet trotseren.

Voor welke lift je ook kiest, laat je steeds goed informeren of de modellen en de mogelijkheden. Kom in contact met professionele aanbieders die voldoende support geven, ook als het mis gaat.

Offerte nieuwe traplift

Ook interessant