Welke traplift kopen? Zo kies je de beste traplift die bij je past

Als je door een ziekte of een andere oorzaak minder gemakkelijk trappen kunt lopen betekent dat niet meteen dat je moet verhuizen. Met een traplift kun je nog jaren van je woning genieten, zowel van de beneden- als bovenverdieping. Trapliften zijn voor nagenoeg elk soort trap te leveren en ze zijn er in allerlei soorten en maten. Door het grote aanbod aan trapliften is het soms lastig om de beste lift voor jouw woning uit te zoeken. Daarom proberen we hier uit te leggen welke soorten trapliften er zijn en wat hun kenmerken zijn.

Offerte traplift

Het doel van de traplift

Bij een traplift is de eerste gedachte die waarschijnlijk bij je opkomt een stoeltje, dat langs een rail naar boven en beneden beweegt. Dat zijn inderdaad de meest voorkomende trapliften. Om mensen met rolstoel en al tussen de verdiepingen te vervoeren zijn er trapliften met een plateau leverbaar. In sommige gevallen worden dit type trapliften buitenshuis gemonteerd. Voor mensen met knieklachten zijn er trapliften waarbij je op een smal plateautje kunt staan. Soms is er een traplift nodig voor een huisdier. Dat zijn liften met een bakje waar een hond in past.

De werking van een traplift

Alle soorten trapliften werken nagenoeg op dezelfde manier. Het zijn stoeltjes of plateaus waarmee je via een rail over de trap naar boven en beneden wordt getransporteerd. Het is dus noodzakelijk dat er langs de trap een rail wordt gemonteerd. Die rail moet sterk genoeg zijn om personen te dragen, ook mensen met ernstig overgewicht. Kwaliteit en veiligheid zijn daarom belangrijke randvoorwaarden bij een traplift. Gelukkig zijn er strenge overheidsnormen waar de constructies aan moeten voldoen. Die gelden voor elke traplift, dus daar hoef je je als koper geen zorgen over te maken.

Offerte traplift

Een traplift voor elke trap

In woningen zijn allerlei soorten trappen te vinden. Gewone rechte trappen, trappen met één of twee bochten, spiltrappen, steile trappen, brede trappen en smalle trappen. Voor al dit soort trappen kun je een traplift kopen, maar soms zijn er wel randvoorwaarden. Bij trappen met een hele krappe bocht is het niet mogelijk om de rail van de traplift aan de korte bocht te bevestigen. Bij hele smalle trappen moet je er rekening mee houden dat de traplift een belemmering kan vormen voor mensen die gewoon van de trap gebruik willen maken. Er zijn echter vele oplossingen, dus laat je goed informeren.

Prijsbepalende elementen van een traplift

De prijs van een traplift is sterk afhankelijk van het soort trap. Dat heeft te maken met de rail. Bij elke traplift moet die namelijk op maat worden gemaakt. De trap wordt eerst opgemeten en vervolgens wordt de rail precies passend gemaakt. Een traplift langs een rechte trap is meestal het goedkoopst. Hoe meer bochten er in zitten, des te duurder zal de traplift zijn. Ook de lengte van de rail heeft invloed op de prijs. Door allerlei luxe features zal de prijs ook stijgen. Daarbij moet je denken aan luxe bekleding, een voetenbankje met verlichting en een veiligheidsgordel.

Prijsindicatie verschillende soorten trapliften

Er zijn veel bedrijven die trapliften leveren en uiteraard is er sprake van prijsverschillen. Toch is er wel een indicatie te geven van de prijzen van trapliften voor de verschillende soorten trappen. Zo kan je al een eenvoudige en goedkope traplift voor een rechte trap laten installeren voor zo’n €2.500. De duurdere modellen zijn te vinden als traplift voor een draaitrap. Daar kan je makkelijk meer dan €13.000 voor betalen. Bekijk hier een prijslijst en hoeveel een traplift kost.

Het inmeten van een traprail kost niet zoveel weinig tijd. De traprail wordt vervolgens bij de leverancier op maat gemaakt. Het echte plaatsen van een traplift kost meestal één dag.

Offerte traplift

Traplift kopen of huren?

Zoals je ziet, betekent het kopen van een traplift een flinke investering. Bedenk daarom vooraf of het kopen van een traplift wel echt nodig is, want je kunt ook een traplift te huren. Dat is vaak goedkoper als je de traplift niet langer dan een jaar of twee nodig hebt. Of dat kan hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Heb je de traplift voor een beperkte periode nodig en verwacht je daarna weer goed te kunnen traplopen? Of ben je van plan om binnen afzienbare termijn te verhuizen? In die gevallen kun je overwegen om een traplift te huren.

Stappenplan traplift plaatsen

Voordat je besluit om een traplift te laten plaatsen is het goed om jezelf de volgende vragen te stellen. Hoelang blijf ik nog in deze woning wonen? Is slapen en douchen op de begane grond een goed (misschien tijdelijk) alternatief? Wil je een traplift huren of aanschaffen? Als je die vragen voor jezelf hebt beantwoord kun je offertes bij meerdere leveranciers aanvragen. Ook is het nuttig om te informeren naar financiële ondersteuning bij de overheid. Daarna kun je de offertes gaan vergelijken en je verdiepen in de mogelijkheden. Door deze stappen te volgen weet je zeker dat jen een goede keuze maakt.

Offerte traplift

Ook interessant