Een traplift voor een trap met bochten

Voorbeeld van een traplift met bocht

Wie door ouderdomsklachten of een blessure tijdelijk minder goed trap kan lopen hoeft niet meteen te verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Je kunt een traplift laten plaatsen. Daarmee is het op een veilige manier mogelijk om andere verdiepingen van de woning te bereiken. In principe kan een traplift langs iedere trap worden bevestigd, zelfs als er één of meerdere bochten in de gang zitten. Vaak zijn er zelfs meerdere traplift-oplossingen mogelijk.

In dit artikel laten we je zien waar je op moet letten als je een traplift wilt aanschaffen voor een trap met één of meer bochten.

Waar komt de traplift bij een trap met bochten?

Voorbeeld van een traplift met bocht
Voorbeeld van een traplift met bocht

Langs elke trap met bochten kan een traplift worden gemonteerd. Het hangt af van de breedte van de trap en de scherpte van de bochten voor welke oplossing je het beste kunt kiezen. Als eerste kies je de kant van de trap waarlangs de traplift naar boven en beneden beweegt. Bij een trap met bochten is montage van de traplift aan de binnenbocht het handigst. Daar zit de traplift het minst in de weg. Mensen die gewoon met de trap willen hebben er dan het minste last van, want die lopen meestal aan de kant waar de treden het breedst zijn.

Offerte traplift

Een traplift bij een brede trap met flauwe bochten

Bij een brede trap met een flauwe bocht is het handig om de traplift langs de binnenbocht te laten lopen. Aan die kant zijn de traptreden het smalst. Montage van een traplift aan de binnenzijde van een brede trap kan meestal met een standaard rail. Daardoor kan ook de traplift zelf uit de standaard collectie worden gekozen. In veel gevallen is het op een brede trap met flauwe bochten mogelijk om de traplift en de trap tegelijk te gebruiken. Er is voldoende ruimte om elkaar te passeren.

De traplift bij een brede trap met scherpe bochten

Ook bij een brede trap met scherpe bochten kan de traplift aan de binnenzijde komen, dus aan de kant met de smalle treden. In dit geval moet je extra alert zijn dat voor een constructie wordt gekozen waarbij de veiligheid van degene die de traplift gebruikt niet in gevaar komt. Bij een scherpe bocht is de kans nu eenmaal groter dat je van het stoeltje valt. Uiteraard is dat ook afhankelijk van het postuur van degene die de traplift gebruikt. Om de veiligheid te vergroten bij een traplift voor een brede trap met scherpe bochten kun je het beste een stoeltje met veiligheidsgordel gebruiken.

Offerte traplift

Een traplift langs een smalle trap met flauwe bochten

Bij een smalle trap met flauwe bochten kan de traplift zonder probleem langs de binnenkant van de bocht lopen. Dat scheelt in ruimte voor de andere gebruikers van de trap. Desondanks is het dan niet mogelijk om de traplift en de trap tegelijk te gebruiken. Daarom wordt er in dit soort gevallen regelmatig voor gekozen om de traplift door de buitenbocht te laten gaan. Dat heeft ook te maken met de kosten. Want het plaatsen van een rail in de buitenbocht is vaak minder kostbaar dan in de binnenbocht.

Een traplift langs een smalle trap met scherpe bochten

Een extra handicap van een traplift langs een smalle trap met scherpe bochten is dat de ruimte voor de traplift beperkt is. Daarom geldt bij deze situatie, dat er eerst voor het juiste type rail moet worden gekozen. Daarna wordt er een bijpassende traplift bij gezocht. Houd die volgorde aan, want niet iedere traplift past op elk type rail. Raadpleeg hiervoor een deskundige. Bij een traplift langs een smalle trap met scherpe bochten moet extra aandacht worden besteed aan de veiligheid van de gebruiker van de traplift.

Offerte traplift

De kosten van een traplift voor een trap met bochten

Er zijn grote verschillen in prijs tussen trapliften voor een trap met bochten. De prijs is sterk afhankelijk van de situatie. Bij een trap met standaard maten is de prijs van de rails veel lager dan wanneer een rail helemaal op maat moet worden gemaakt. Bij scherpe bochten voor een traplift langs de binnenbocht moet vaak een speciaal soort rail worden gebruikt. Die is duurder dan een standaardrail. En wellicht zijn er speciale wensen. Als je boven- en onderaan de trap een extra bocht wilt laten maken voor meer op- en afstapruimte, dan is dat ook prijsverhogend.

Subsidies voor het plaatsen van een traplift

Voor welke oplossing je ook kiest; een traplift plaatsen is een tamelijk kostbare aangelegenheid. De Vlaamse overheid kan je daarin tegemoet komen. Als je jonger bent dan 65 kun je terecht bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Je moet een medische indicatie hebben en de subsidie vooraf aanvragen. Personen van 65 jaar en ouder kunnen de Vlaamse Aanpassingspremie voor Ouderen aanvragen bij Wonen Vlaanderen. Deze premie is afhankelijk van het inkomen en moet worden aangevraagd nadat de traplift is geplaatst.

Offerte traplift

Ook interessant