Een traplift voor een rechte trap

Voorbeeld van een traplift met rechte rail

Het is nooit leuk als je als gevolg van een handicap, een operatie of door ouderdom minder gemakkelijk kunt traplopen. Als dat tijdelijk is, is het ongemak nog wel te overzien. Maar als er sprake is van permanente klachten zal de neiging om te verhuizen steeds groter worden. Toch is dat niet altijd nodig. Vaak kan een traplift een uitkomst zijn. Als je het geluk hebt dat er een rechte trap in je woning zit, is dat voor het monteren van een traplift alleen maar prettig. Want een traplift voor een rechte trap is het minst kostbaar en het gemakkelijkst te monteren.

Waar komt de traplift bij een rechte trap?

Er bestaan verschillende railsystemen voor een traplift langs een rechte trap. Sommige systemen worden aan de muur gemonteerd. Andere zitten met steunen vast aan de traptreden. Het prettige van een traplift voor een rechte trap is, dat het geen systemen zijn die helemaal op maat gemaakt hoeven te worden. De enige variatie in trapliften voor een rechte trap is de lengte van de rail, en die is gemakkelijk aan te passen. Ondanks dat een traplift voor een rechte trap gemakkelijk kan worden gemonteerd, wordt het niet aangeraden om dat als doe-het-zelver te doen.

Offerte traplift

Prijs traplift voor een rechte trap

De prijzen van een traplift voor een rechte trap liggen tussen € 2.700 en € 5.000. Dat is veel lager dan een traplift voor een trap met bochten, want die variëren in prijs van € 5.000 tot € 13.000. Een traplift voor een rechte trap is zoveel goedkoper omdat de rail recht loopt en niet op maat hoeft te worden gemaakt. Alleen de lengte van de rail is variabel. Ook de traplift zelf kan eenvoudiger worden uitgevoerd, omdat het stoeltje niet geschikt hoeft te zijn om een bocht te maken. Mocht je toch een andere soort traplift nodig hebben, bekijk dan hier de traplift prijzen.

Extra opties voor een traplift voor een rechte trap

Er zijn uiteraard wel opties te bedenken waardoor die lage kosten toch weer flink kunnen oplopen. De meest aangevraagde optie is een parkeerplek voor de traplift. Dat betekent dat er aan de boven- en onderzijde van de trap een bocht in de rails wordt gemaakt. Die zorgt ervoor dat de traplift naast de trap wordt geparkeerd, in plaats van in het verlengde van de trap. De traplift staat dan minder in de weg. Het is bovendien veiliger om op en af te stappen. Deze opties zijn echter wel prijsverhogend.

Een traplift is veilige manier om je van de ene naar de andere verdieping te verplaatsen. Dat wordt anders als je behalve slecht ter been ook blind of slechtziend bent. Maar zelfs dan is er een veilige traplift voor een rechte trap voor jou. Want er zijn trapliften met een draaistoeltje, zodat je als slechtziende kunt gaan zitten zonder dat je het risico loopt te vallen. Er zijn ook trapliften met extra grote bedieningsknoppen. Ook die dragen ertoe bij dat je als slechtziende die slecht ter been is toch nog jarenlang thuis kunt blijven wonen. Deze speciale uitvoeringen zijn uiteraard wel duurder dan de standaard trapliften.

Offerte traplift

Een tweedehands traplift voor een rechte trap

Steeds meer ouderen laten een traplift in hun woning installeren om langer thuis te kunnen blijven wonen. Als zij die woning uiteindelijk toch moeten verlaten, laten de nieuwe woningeigenaren zo’n traplift meestal weer weghalen. Daardoor zijn er behoorlijk veel goede trapliften op de tweedehands markt verkrijgbaar. Dat geldt met name voor trapliften voor een rechte trap. Die zijn gemakkelijk opnieuw te plaatsen, omdat er geen sprake is van maatwerk. Als je een rechte trap hebt en op zoek bent naar een tweedehands traplift kun je het best terecht bij een leverancier van trapliften. Die kan het best beoordelen welke tweedehands traplift bij jou kan worden geplaatst.

Stappenplan traplift voor een rechte trap plaatsen

Als de aanschaf van een traplift je de kans biedt om nog jarenlang in je huidige woning te blijven wonen kun je beginnen met het aanvragen van offertes bij enkele leveranciers. Elke leverancier zal een adviseur langs sturen. Die bekijkt de situatie en zal een advies uitbrengen welke traplift je het beste kunt laten plaatsen. Als je open staat voor een tweedehands traplift kun je dat aan die adviseur doorgeven. Zodra de leveranciers een offerte hebben uitgebracht kun je daaruit een keuze maken. De traplift wordt dan binnen afzienbare termijn geplaatst.

Offerte traplift

Financiële hulp bij het plaatsen van een traplift

De Vlaamse overheid kan je financieel tegemoet komen bij het plaatsen van een traplift. Wie jonger is dan 65 kan daarvoor terecht bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Om in aanmerking te komen voor subsidie moet je een medische indicatie hebben. De aanvraag moet voorafgaand aan het plaatsen van de lift worden gedaan. Als je 65 jaar of ouder bent kun je de Vlaamse Aanpassingspremie voor Ouderen aanvragen. Dat kan bij Wonen Vlaanderen. Deze premie wordt aangevraagd nadat de traplift is geplaatst. Het bedrag is maximaal € 1.250 en afhankelijk van je inkomen.

Offerte traplift

Ook interessant