Een traplift voor een spiltrap

Een traplift kan worden gemonteerd op elke trap, maar op sommige soorten trappen is het wel veel duurder en moeilijker om een veilige traplift te maken. Een voorbeeld van zo’n ‘lastige trap’ is de spil- of wenteltrap. Bij zo’n trap is maar weinig plek om de rail te monteren. Anders dan bij een rechte trap of een standaard trap met een bocht zitten er niet aan weerszijden muren als ondergrond voor de rails. Bij een spiltrap moet de rail dus worden bevestigd op de treden. Omdat ook daar maar heel weinig plek is, wordt gebruik gemaakt van een speciaal soort rail.

Een speciale rail voor een traplift voor een spiltrap

Bij een gewone traplift wordt er meestal gebruik gemaakt van een rail, bestaande uit twee geleiders. Die wordt op de treden van de trap gemaakt of aan de muren langs de trap bevestigd. Deze twee geleiders zijn sterk genoeg om een traplift met een persoon erop te dragen. Bij een spiltrap is er geen ruimte om een dubbele geleider te plaatsen. Daarom wordt er vaak een speciale rail toegepast. Die is heel smal, maar veel sterker dan een gewone rail voor een traplift. Deze rail wordt bevestigd op de traptreden. De traplift loopt langs het midden van de wenteltrap en maakt dus hele scherpe bochten.

Offerte nieuwe traplift

Traplift voor een draaitrap is altijd maatwerk

Bij het plaatsen van een traplift wordt zoveel mogelijk gewerkt met standaard maten. Bij een rechte trap kan dat bijna altijd en ook bij een trap met een bocht wordt in veel gevallen gebruik gemaakt van standaarden. Bij een spiltrap kan dat niet. Een spiltrap wordt vrijwel altijd volledig op maat in een woning gemaakt. Bochten, bevestigingspunten en andere obstakels zitten op plekken waar het in de betreffende woning het beste uitkomt. Doordat een spiltrap helemaal op maat wordt gemaakt, is het onvermijdelijk dat een traplift voor een spiltrap ook volledig op maat wordt gemaakt.

Een traplift voor een spiltrap installeren

Omdat het installeren van een traplift voor een spiltrap een uitermate lastige klus is wordt zo’n klus in een aantal stappen verdeeld. Voor elke stap worden mensen ingeschakeld, die veel ervaring hebben met het installeren van een traplift voor een spiltrap. De eerste stap is het opmeten van de trap. De adviseur die dat komt doen is daar vaak een aantal uren mee bezig. Hij gaat met zijn meetresultaten terug naar de leverancier. Op basis van de afmetingen en de situatie in de woning worden een traplift en een rail geselecteerd die het meest geschikt zijn voor de betreffende spiltrap.

De volgende stap is dat het railsysteem op maat wordt gemaakt voor de opgemeten spiltrap. Dat is een zeer nauwkeurig klusje, dat bij de leverancier wordt gedaan. Als het railsysteem klaar is wordt het met speciale bevestigingsmaterialen op de spiltrap gemonteerd. Houd er rekening mee dat dit minimaal een halve dag duurt. Tenslotte wordt het stoeltje van de traplift gemonteerd en wordt het systeem getest. Daarbij wordt goed gelet op de veiligheid. Het stoeltje maakt soms zeer scherpe bochten. Dat is een zware belasting voor de rails. Daarom wordt de sterkte van de traplift goed gecontroleerd.

Offerte nieuwe traplift

Veiligheid van een traplift voor een wenteltrap

Als een traplift voor een spiltrap eenmaal goed is gemonteerd, is dat een investering waar je jarenlang plezier van kunt hebben. Als je een woning koopt waar al zo’n lift in zit kun je hem het beste laten zitten voor het geval je hem zelf ooit nodig hebt. Houd er rekening mee dat het liftstoeltje scherpe bochten maakt. Als je als liftgebruiker niet heel stabiel bent is het aan te bevelen om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Daarbij kun je denken aan een veiligheidsgordel. Want je moet er niet aan denken dat je bovenaan de spiltrap uit het stoeltje valt. Dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Een traplift voor een spiltrap is duur

Een traplift voor een spiltrap is meestal erg duur. Dat komt doordat er gebruik moet worden gemaakt van een speciale rail, die erg sterk is. Omdat de eigenaar van de woning wil dat de lift er als onderdeel van zijn mooie spiltrap mooi afgewerkt uitziet, kiest hij vaak voor een wat luxere afwerking van het liftstoeltje. Het op maat maken van de traplift en het monteren van de rail kosten relatief veel tijd omdat alles op maat moet worden gemaakt door gespecialiseerde monteurs. Daardoor kost zo’n traplift al snel € 13.500 of zelfs nog meer.

Offerte nieuwe traplift

Premies voor een traplift voor een spiltrap

Als je een traplift voor een spiltrap wil laten maken kun je van de Vlaamse overheid financiële ondersteuning krijgen. Als je 65 jaar of ouder bent kun je de Vlaamse Aanpassingspremie voor Ouderen aanvragen bij Wonen Vlaanderen. Die is maximaal € 1.250 en afhankelijk van je inkomen. Als je jonger bent dan 65 jaar kun je terecht bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Je hebt dan wel een medische indicatie nodig en de aanvraag voor ondersteuning moet voor aanvang van de werkzaamheden worden ingediend.

Offerte nieuwe traplift

Ook interessant