Een traplift voor een buitentrap

Mensen die op latere leeftijd thuis blijven wonen kunnen zich binnenshuis meestal nog prima redden. Ze weten precies waar alles staat en op welke plekken ze voorzichtig moeten zijn. Als hun woning alleen bereikbaar is met een trapje kan het een probleem zijn om veilig naar buiten te gaan. Vooral als het gezichtsvermogen wat slechter is, wordt een stenen trapje buitenshuis al heel snel als gevaarlijk ervaren, vooral als het regent. Bij vorst en sneeuw gaan deze ouderen liever helemaal niet naar buiten. Een traplift voor een buitentrap kan in deze situaties uitkomst bieden.

Wanneer heb je een traplift voor een buitentrap nodig?

Bij een traplift denken de meeste mensen aan een lift met een stoeltje in huis, die langs de trap naar een andere verdieping leidt. Dat zijn inderdaad de meest voorkomende trapliften, maar er zijn ook trapliften voor gebruik buitenshuis. Die zijn bedoeld voor woningen die alleen via een trap vanaf de weg bereikbaar zijn. Er zijn ook woningen met een tuin waarin de hoogteverschillen zo groot zijn, dat er trapjes nodig zijn om de hele tuin te kunnen bereiken. Als de bewoners van zo’n woning slecht ter been worden, kan het nodig zijn om een traplift voor een buitentrap te installeren.

Offerte nieuwe traplift

Traplift voor een buitentrap verhoogt de bereikbaarheid

Je komt een traplift voor een buitentrap ook tegen bij bedrijven. Veel bedrijven hebben een entree die wat hoger ligt en waarvoor een trapje moet worden beklommen om bij de buitendeur te komen. Soms is er voldoende ruimte om een oprit te maken voor mensen met mobiliteitsproblemen. Maar als dat niet mogelijk is kan er een traplift worden geïnstalleerd. Die kan worden gebruikt door mensen die slecht ter been zijn en door mensen die in een rolstoel zitten. Een bedrijfsmatige traplift voor buiten bestaat soms uit alleen een stoeltje, maar meestal uit een stoeltje in combinatie met een plateau, waar een rolstoel op past.

Wat zijn de kenmerken van een traplift voor een buitentrap?

Een traplift voor een buitentrap komt wat betreft functionaliteit het meest overeen met een traplift voor een rechte trap. Trapjes in tuinen en naar woningen zijn doorgaans recht. Er is dus geen traplift nodig met een stoeltje dat een bocht kan maken. Dat betekent dat de constructie met een rechte rail en een eenvoudig stoeltje vrij simpel kan zijn. Maar een traplift voor buiten moet wel veel robuuster worden uitgevoerd dan een traplift voor binnenshuis. Ten eerste omdat de lift wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden. Maar er is ook kans dat kinderen met de lift gaan spelen.

Offerte nieuwe traplift

Weersbestendigheid van een traplift voor buiten

De weersbestendigheid van een traplift voor buiten heeft gevolgen voor alle onderdelen van de installatie. De rail moet heel robuust worden uitgevoerd. Hij moet worden gemaakt van goede materialen, want hij mag niet gaan roesten doordat hij vochtig wordt door de regen. De rail moet zodanig worden afgeschermd dat zich geen vuil, bijvoorbeeld door afgewaaide bladeren en modder, in het mechanisme kan gaan ophopen. Ook voor het materiaal van het stoeltje geldt dat de gebruikte materialen veel sterker moeten zijn dan dat van de trapliften voor binnenshuis. De bekleding moet bestand zijn tegen de warmte van de zon en tegen regen.

Speciale aandacht moet er zijn voor de elektronica. Een traplift is voorzien van geavanceerde besturingssystemen. Die zorgen ervoor dat het stoeltje volautomatisch naar boven en beneden kan bewegen. Daarbij wordt gebruikt van diverse sensoren en schakelaars. De elektronica, inclusief de sensoren en schakelaars, moeten onder alle omstandigheden goed blijven werken. Want als ze dat niet doen kunnen er ernstige veiligheidsrisico’s ontstaan. Als het liftstoeltje ontspoort of niet tijdig stopt kan de gebruiker vallen, met allerlei nare gevolgen. Ook de elektronica moet goed beschermd zijn tegen vocht. Anders is er het risico op kortsluiting, of nog erger, dat je een elektrische schok krijgt.

Offerte nieuwe traplift

Een traplift voor een buitentrap is kostbaar

Door het grote aantal kwaliteits- en duurzaamheid eisen van een traplift voor een buitentrap zijn deze erg duur. De rails zijn speciaal bewerkt om zelfs bij vorst en sneeuw goed te blijven functioneren, de elektrische installaties zijn zeer goed beschermd en de bekleding van het stoeltje is speciaal behandeld. Door al die extra voorzieningen is het aanleggen van een traplift voor buiten extra duur. Je moet er ook rekening mee houden dat er aan een traplift voor een buitentrap veel vaker dan voor een traplift binnenshuis preventief onderhoud moet worden uitgevoerd.

Subsidiemogelijkheden voor een traplift voor een buitentrap

Hoewel de Vlaamse overheid financiële ondersteuning biedt bij het plaatsen van een traplift, is dit bij een traplift voor een buitentrap wel moeilijk. Bij een traplift binnenshuis is het essentieel om van de ene naar de andere verdieping te komen. Voor subsidie bij een traplift voor een buitentrap moet je met heel goede argumenten komen. Als je jonger bent dan 65 kun je terecht bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Als je 65 jaar of ouder bent kun je de Vlaamse Aanpassingspremie voor Ouderen aanvragen. Dat kan bij Wonen Vlaanderen.

Offerte nieuwe traplift

Ook interessant