Prijs Mazouttank Verwijderen 2024: Bovengronds en Ondergronds

Een oude mazouttank buiten gebruik stellen? Dan wordt deze in ideale omstandigheden verwijderd. Maar wat kost het verwijderen van een bovengrondse mazouttank en ondergrondse stookolietank?

Prijs verwijderen mazouttank

Type mazouttank Inbegrepen Prijs*
Bovengronds Reinigen & verwijderen €700 – €1.500
Ondergronds Reinigen & verwijderen €1.200 – €2.500
* Prijzen zijn richtprijzen en excl. BTW. Vraag een offerte aan om de exacte prijzen in te kijken.

Gratis Offerte

Tip: vooraleer uw mazouttank wordt verwijderd, dien deze eerste grondig gereinigd te worden.

Is verwijderen eigenlijk wel mogelijk?

Niet iedere mazouttank kan zomaar verwijderd worden. Indien het verwijderen van de tank kan zorgen voor stabiliteitsproblemen bij bovenliggende constructies of de afvoer van de tank is niet mogelijk, dan dient de tank te blijven zitten en wordt deze opgevuld met zand of schuim. Hier gelden andere prijzen. Voor het opvullen van een tank van 5.000 liter met schuim of zand, betaal je gemiddeld €500 – €900. Dan blijft de tank uiteraard zitten in de grond.

Bereikbaarheid van de te verwijderen tank

Mazouttank verwijderen met graafmachineDe prijs voor het verwijderen van stookolietanks zal grotendeels bepaald worden door de toegankelijkheid van de tank.

De bereikbaarheid en het uit dienst stellen van een bovengrondse tank is namelijk een stuk makkelijker dan het verwijderen van een mazouttank die ondergronds is gelegen. Bovendien kan je bij ondergronds tanks te maken hebben met een gemetste toezichtsput welke dient afgebroken te worden of liggen er afvoeren en leidingen in de weg tijdens de graafwerken.

Tip: Vraag aan het saneringsbedrijf hoe ver de mazouttank van de parkeerplaats van de vrachtwagen mag liggen.

Hoe groter de tank hoe duurder

Mazouttank onder de grond verwijderen

De inhoud / grootte van de stookolietank is prijsbepalend. Zo zal het reinigen en verwijderen van een ondergrondse mazouttank van 5.000 liter onder normale omstandigheden ongeveer €1.200 kosten. Wens je een grote ondergrondse mazouttank van 10.000 liter te laten verwijderen, dan betaal je al snel meer dan €2.500.

Mazouttank boven de grond verwijderen

Ook hier zal de inhoud van de tank de kostprijs voor het verwijderen grotendeels bepalen. Zo zal het reinigen & verwijderen van een bovengrondse mazouttank van 5.000 liter onder normale omstandigheden ongeveer €485 kosten. Wens je een grote bovengrondse mazouttank van 10.000 liter te laten verwijderen, dan betaal je al snel meer dan €685.

Mazouttank in de kelder verwijderen

Voor bovengrondse tanks die in kelders staan gelden nog andere prijzen. Zo is er een groot prijsverschil tussen tanks die in 1 geheel verwijderd kunnen worden of tanks die versneden dienen te worden. Natuurlijk speelt de grootte van de tank ook een rol. Over het algemeen is het goedkoper om een tank in de kelder in één stuk te laten verwijderen. Ga goed na of dit wel mogelijk is. Voor het versnijden en verwijderen van een bovengrondse tank van 5.000 liter in de kelder betaal je al snel €450.

Tip: In de kostprijs is het ledigen, reinigen, verwijderen en de afvoer van de tank naar een erkende verwerker meestal inbegrepen.

Gratis Offerte

Wat kan een meerprijs bepalen?

In bovenstaande tabel kun je de richtprijzen vinden, maar soms zijn er bijkomende werken nodig die een meerkost kunnen meebrengen. Welke kosten dit zijn kun je hier vinden:

 • Aantal liter weg te pompen residu & extra vervuiling
  In de prijs van elke sanering zit meestal een maximum aantal liter residu ( slib / water / stookolie ) inbegrepen dat weggepompt kan worden. Vraag na hoeveel liter in de prijs is inbegrepen. Er kan een meerprijs van € 0,070 per extra liter residu aangerekend worden. Wordt er in de stookolietank bijvoorbeeld steenpuin aangetroffen, dan kan een meerprijs voor het verwijderen en verwerken aangerekend worden.
 • Gemetste put & mangat
  Is de ondergronds stookolietank via een gemetste put bereikbaar, dan dient deze afgebroken te worden vooraleer de tank uit de grond gehesen kan worden. Er kan een meerprijs gevraagd worden van bvb €50 voor de afbraak en het afvoeren van het puin van de gemetste put. Vraag na hoe diep de put mag zijn en wat de bijhorende kost voor afbraak is. Sommige bedrijven vragen extra kosten voor het openen van het mangat van de tank.
 • Resterende olie overpompen
  Bevat de stookolietank nog bruikbare stookolie, dan kan je vragen om de stookolie te laten overpompen naar bijvoorbeeld een nieuwe stookolietank. Hier betaal je meestal het uurtarief van het bedrijf. Vraag bij je offerte het uurtarief.
 • Opvullen put & sleuven
  Na het verwijderen van een ondergrondse tank, blijft er een enorm gat en eventuele uitgegraven sleuven achter. Deze kan je eventueel laten opvullen met zand door het saneringsbedrijf, uiteraard tegen een meerprijs. Vraag ook hier op voorhand de prijzen.

Conclusie: het laten verwijderen van een stookolietank is op zich niet zo duur maar er komen veel extra kosten bij kijken indien de tank moeilijk bereikbaar is of veel puin bevat.

BTW-tarief mazouttank verwijderen

Het reinigen en buiten dienst stellen van mazouttanks valt in principe onder het BTW-tarief van 21%.

Er zijn echter 2 uitzonderingen

 1. Toepassing van slechts 6% BTW bij vervanging van een tank (nieuwe tank) of herstelling of preventief beleggen van een bestaande tank.
 2. Wanneer de tanksanering deel uitmaakt van een totaalrenovatieproject. Bevestigd door een correct BTW-attest, kun je in dit geval ook genieten van het verlaagd 6% BTW-tarief.

Update artikel: 19/09/2023

Hoeveel kost tankverwijdering?

Nood aan erkende verwijderaar uit je buurt? Iemand die instaat voor het saneren en verwijderen van stookolietanks? Vraag hier een gratis offerte aan. Hierin staan alle werkzaamheden beschreven en hoe de totaalprijs tot stand is gekomen. Vergelijk hier tot 4 offertes van vakmannen uit je buurt.

Gratis Offerte

Ook interessant