Raamafdichting voor afvoer airco kopen? Soorten, tips & advies

Mobiele airco’s zijn meestal voorzien van een afvoerslang voor de afvoer van warme lucht naar buiten toe. De afvoerslang van een verplaatsbare airco wordt snel door de dichtstbijzijnde raamopening geplaatst met als gevolg een onvoldoende koeling van de ruimte. Een raamafdichting voor airco’s is hiervoor dé oplossing.

Een raamafdichtingset voor verplaatsbare airco’s met afvoerslang bestaat uit een polyesterdoek dewelke tussen of voor de raamopening kan geplaatst worden.

Raamdichtingskit aircoafvoer Kopen

Voordeel raamafdichting mobiele airco

Een raamafdichting plaatsen heeft tal van voordelen, we sommen ze even op:

 • Je ruimte koelt optimaal = minder energieverbruik;
 • Je houdt de warme lucht buiten;
 • Je houdt de gekoelde lucht binnen; ( onderdruk )
 • Je geeft insecten ( muggen, vliegen, wespen… ) geen kans om langsheen het raam binnen te komen;
 • Stofdeeltjes worden niet meer naar binnen gezogen;
 • De afvoerslang blijft netjes op zijn plaats zitten;
 • Geen last van condensatievorming;
 • Geen lichtverlies;
 • Waterafstotend;
 • Raam blijft afsluitbaar;
 • Snelle en eenvoudige manuele installatie;

Door de plaatsing van deze set, werkt de airco optimaal, verbruik je minder energie en stoor je minder CO2 uit. Bovendien zal jouw energierekening er goed bij varen, waardoor je de airco meer gaat gebruiken.

Tip: je kan de afdichtingset ook gebruiken voor de afvoer van warme en vochtige lucht van jouw droogkast.

Soorten raamafdichting voor airco

Bijna voor elke raamopening is er een oplossing, of dit nu een schuifraam in de leefruimte is, een opendraaiend raam in de slaapkamer of een zolderraam. De enige vereiste is dat je raam géén vast raam is of dat het raam enkel kantelt. Je gebruikt de airco raamafdichting het best rondom een opendraaiende raamvleugel, of deze nu links of recht opengaat.

Raamdichtingskit aircoafvoer Kopen

1. Raamafdichting voor schuiframen & (schuif)deuren

Ook op schuiframen kan een raamafdichting voor airco’s geplaatst worden. Let wel op de voorschriften hoe groot jouw raam maximaal mag zijn. Ook op opendraaiende deuren en schuifdeuren kunnen de sets geplaatst worden. De grotere modellen zijn voorzien van een opening om toch nog de toegang tot buiten mogelijk te maken. De afsluiting van bestaan uit een rits of uit een magneetstrip. De afvoer van de airco blijft mooi op zijn plaats zitten als je de opening gebruikt.

Heb je een huisdier? Dan bestaan er ook deurafdichtingen met kattenluik.

2. Raamafdichting dakvenster

Raamafdichting Velux voor afvoer airco’s

Zolderruimtes zijn ideaal om snel een mobiele airco te plaatsen. Zeker als ze als leefruimte, hobbyruimte of als slaapkamer worden gebruikt. Toch blijft het plaatsen van de afvoer van de airco een probleem. De afvoer wordt daarom meestal doorheen het dakvenster geplaatst. Deze blijft niet mooi zitten en de zolderruimte koelt niet goed af. Om dit op te lossen bestaat de universele raamafdichting voor dakvensters. Koop wel een set die past op de afmetingen van jouw zolderraam. Veel geplaatste modellen zijn de raamafdichtingen voor Velux.

Er bestaan 2 modellen voor Veluxramen. Ofwel wordt het volledig Veluxraam afgedicht ofwel wordt enkel de luchtopening afgedicht. Kijk goed het model en de afmetingen na.

Tip: de meeste afdichtingssets hebben een maximale omtrek van 400cm. Je telt 2x de hoogte én 2x de lengte van jouw raamopening op om de maximale omtrek te bepalen. Er bestaan ook sets zoals de Trotec Airclock 1000 die tot 560cm omtrek bieden.

3. Raamafdichtingskit voor ramen

Airco raamafdichting voor afvoer

Ook rondom gewone ramen kan je een afdichtingskit voor aircoslang plaatsen. Kijk wel goed na of ze geschikt zijn voor zowel opendraaiende vleugels als kantelramen.

Afhankelijk van de afmeting van jouw raam, kies je de juiste doek. De plaatsing is zeer eenvoudig. Dankzij de set hou je koele lucht binnen en de warme lucht buiten.

 

Plaatsing raamafdichting airconditioning

Raamafdichting voor afvoer airco

De plaatsing van een raamafdichting voor airco is zeer eenvoudig. De set bestaat meestal uit een zelfklevende strip ( haakband of klittenband ) en het raamafdichtingdoek zelf. Breng de zelfklevende klittenband aan tegen de buitenzijde van de vaste raamopening én tegen de buitenzijde van het opendraaiend raam. Vervolgens plaats je het doek tegen beide strips. Je opent de rits waarheen de airconditionerslang door moet. Je sluit de rits vervolgend netjes tegen de afvoerslang.

Opgelet: sommige modellen zijn niet geschikt voor kiep-kantelramen, enkel voor opendraaiende vleugels.

De beste raamafdichting kopen

De meest modellen zijn vrij goed van kwaliteit. Let wel dat als je de afdichting steeds afneemt en terugplaatst, dat de klittenband minder kan gaan werken.

De beste afdichting voor airco’s kopen doe je als je een aantal aankooptips in achting neemt:

 • Kies steeds het juiste formaat;
 • Vergelijk de modellen en prijzen:
 • Kijk goed na of je geen 2 aircoslangen hebt;
 • Lees reviews en commentaren op webshops;
 • Let op of het doek geschikt is voor kiepramen;

Prijs raamafdichting airco

De prijs van een set is grotendeels afhankelijk van het gekozen model. Voor een normale raamopening betaal je gemiddeld tussen €25 – €45. Voor grote raamopeningen, deuren en schuifdeuren dien je rekening te houden met een aankoopkost tussen €45 – €65 per set.

Raamdichtingskit aircoafvoer Kopen