Dakraam Plaatsen: Soorten, Afmetingen, Prijs + tips

De plaatsing van een dakraam zorgt voor extra licht onder een hellend dak. Waar worden dakvensters toegepast, wat zijn de voor- en nadelen, wat zijn de soorten dakvensters, afmetingen en hoe wordt een dakraam geïnstalleerd? Ontdek hier alles over dakvensters voor hellende daken.

Uit welk materiaal bestaat een dakraam?

Voor de kaders van dakramen worden diverse materialen gebruikt, waaronder hout, kunststof en aluminium. Houten kaders bieden een natuurlijke uitstraling en goede isolatie. Kunststof kaders zijn duurzaam, onderhoudsarm en isolerend. Aluminium kaders zijn lichtgewicht en strak, wat zorgt voor een modern uiterlijk. De keuze hangt af van esthetiek, isolatiebehoeften en onderhoudsvereisten. Het is belangrijk om het juiste materiaal te kiezen dat past bij de stijl van je huis en de prestaties die je wenst van je dakramen.

Offerte installatie dakramen

Toepassing dakramen

Dakramen vinden een brede toepassing in diverse ruimtes binnen een woning. Ze zijn ideaal voor zolderruimtes, waar ze de mogelijkheid bieden om donkere en ongebruikte ruimtes om te vormen tot goed verlichte, verluchte en functionele kamers. Daarnaast zijn dakramen geschikt voor slaapkamers, omdat ze natuurlijk licht en frisse lucht leveren, wat bijdraagt aan een gezonde slaapomgeving. In keukens en woonkamers versterken ze de algehele sfeer door daglicht te maximaliseren. Voor specifieke behoeften, zoals extra ventilatie, bieden uitzettuimelvensters uitstekende oplossingen. Kortom, de veelzijdigheid van dakramen maakt ze een waardevolle toevoeging aan woningen, ongeacht de ruimte waarin ze worden geïnstalleerd.

Dakvensters in hellend zolderdak

Voor- en nadelen van dakramen

Voordelen

Een dakraam biedt een scala aan voordelen voor zowel esthetische als functionele verbeteringen aan je huis. Allereerst verhoogt het de natuurlijke lichtinval aanzienlijk, wat resulteert in een heldere en aangename sfeer in de ruimte. Dit draagt niet alleen bij aan een positieve gemoedstoestand, maar bespaart ook energie door het verminderen van het gebruik van kunstmatige verlichting. Bovendien verbetert een dakraam de ventilatie, waardoor een gezondere binnenluchtkwaliteit wordt bevorderd door de mogelijkheid om frisse lucht binnen te laten en vochtige lucht af te voeren. Het biedt ook een prachtig uitzicht op de buitenruimte, waardoor een gevoel van verbondenheid met de natuur ontstaat. Of je nu kiest voor een tuimelvenster, uitzettuimelvenster of een ander type dakraam, ze zijn doordacht ontworpen met moderne functies zoals geluidsisolatie en zonwering. Of het nu in een slaapkamer, woonkamer of zolder is, een dakraam voegt stijl, comfort en waarde toe aan je huis.

Nadelen

Hoewel dakramen tal van voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden. Eén van de belangrijkste zorgen is mogelijk de kosten, omdat de aanschaf en installatie van een dakraam aanzienlijk duurder kunnen zijn dan reguliere ramen. Bovendien kan slechte installatie leiden tot lekkages en isolatieproblemen, wat extra onderhoud en reparaties vereist. Daarnaast kan het daglicht dat binnenkomt via een dakraam soms ongewenst zijn, vooral in ruimtes waar verduistering nodig is, zoals slaapkamers. Ook kan overmatige blootstelling aan direct zonlicht leiden tot temperatuurstijgingen en een verhoogde behoefte aan zonwering. Ten slotte kan hevige regenval of hagel zorgen voor geluidsoverlast tijdens de nacht. In een slaapkamer kan dit de nachtrust verstoren.

Het is daarom essentieel om zorgvuldig te overwegen of de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen bij de keuze voor een dakvenster.

Tip: Lekkages voorkom je door de plaatsing over te laten aan een vakman. Overbodige warmte kan je voorkomen door de juiste beglazing te kiezen en de installatie van een rolluik. Geluidsoverlast kan je voorkomen door dubbele beglazing, een goede installatie en een goede afdichting.

Offerte installatie dakramen

5 soorten dakramen voor hellende daken

Uitzettuimel dakvenster

Tuimel dakvenster

Over het algemeen kan je kiezen uit een 5-tal soorten dakramen voor een hallend dak. Ze onderscheiden zich naargemang de opbouw en de manier waarop te openen.

 1. Tuimelend dakvenster: Het wentelend dakraam is het meest voorkomende type dakraam. Het opent door te tuimelen en biedt een eenvoudige manier om frisse lucht binnen te laten. Beschikbaar in verschillende afmetingen en materialen, zoals hout en kunststof.
 2. Uitzettuimelvenster: Dit type raam opent niet alleen door te tuimelen, maar kan ook aan de bovenkant uitgezet worden, waardoor er meer ruimte en betere ventilatie ontstaat.
 3. Dakvenster met verhoogde tuimelas: Dit dakraam heeft een hogere tuimelas, waardoor je meer ruimte krijgt voor het openen en het naar buiten kijken.
 4. Pivoterend dakraam: Deze ramen kunnen 180 graden om hun as draaien, waardoor ze binnenstebuiten naar binnen kunnen zwaaien. Dit maakt ze gemakkelijk te reinigen en zorgt voor een volledige opening.
 5. Uitzet-tuimelvenster met extra hoogte: Dit venster heeft niet alleen een uitzettende functie, maar heeft ook extra hoogte voor een panoramisch uitzicht en meer daglicht.

Bekijk hier alle soorten dakramen. Elke dakraam fabrikant heeft een aantal types in zijn/haar gamma.

Top 5 geplaatste dakramen

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de 5 meest geplaatste modellen ( tuimelend dakraam, manueel bediend, incl BTW ) met bijhorende afmeting en de richtprijs zonder plaatsing.

Afmetingen dakraam Richtprijs incl BTW
55 x 78 cm €435
78 x 98 cm €525
94 x 160 cm €860
114 x 118 cm €705
134 x 140 cm €875

 

Hoe steil moet je dak minimaal zijn?

Over het algemeen kan een dakraam op daken met een helling van 15 tot 90 graden worden geplaatst. Voor dakhellingen tussen 15 en 55 graden wordt meestal standaard dakramen gebruikt. Bij dakhellingen van 55 graden of meer zijn er speciale dakramen nodig die zijn ontworpen voor steilere daken. Het is echter belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen en professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat het dakraam veilig en correct wordt geïnstalleerd, ongeacht de dakhelling.

Wanneer een bestaand dakraam vervangen?

Als je overweegt een bestaand dakraam te vervangen, zijn er enkele belangrijke punten om te overwegen. Overweeg vervanging als het huidige dakraam beschadigd is, lekt, slecht geïsoleerd of verouderd is. Meet nauwkeurig de afmetingen op voordat je een nieuw dakraam kiest. Controleer of het nieuwe model past bij de stijl en isolatiebehoeften van je woning.

Overweeg professionele hulp bij installatie om lekkages en isolatieproblemen te voorkomen. Kies voor energie-efficiënte en goed geventileerde opties voor optimaal comfort en waardevermeerdering van je huis.

Hoe groot dient een dakvenster te zijn?

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de minimale grootte van een dakvenster om een zolderruimte of slaapkamer onder het dak voldoende te verlichten.

Grootte zolderruimte Benodigde grootte dakraam
Klein (10-20 m²) 55 x 78 cm
Gemiddeld (20-30 m²) 66 x 98 cm
Groot (30-50 m²) 78 x 98 cm
Zeer Groot (>50 m²) 94 x 160 cm

 

Houd er rekening mee dat deze afmetingen algemene richtlijnen zijn en kunnen variëren op basis van persoonlijke voorkeuren en de specifieke lichtbehoefte van de ruimte.

Tip: over het algemeen dient het glasoppervlak van het dakvenster minimaal 12% van het vloeroppervlak te zijn. Voor een zolderruimte van 30m², voorzie je het best een dakraam van minimum 3m² of groter.

Offerte installatie dakramen

Beglazing dakramen

Beglazing voor dakramen dient energiezuinig en veiligheidsglas te zijn.

Voor dakramen wordt vaak dubbel isolerend glas gebruikt. Dit type glas bestaat uit twee glaslagen met daartussen een lucht- of gasvulling, wat zorgt voor betere isolatie dan enkel glas. Dubbel glas helpt warmteverlies te verminderen en geluidsoverdracht te beperken.

Daarnaast zijn er ook varianten zoals hoogrendementsglas (HR-glas) met een dunne coating die extra isolatie biedt en de warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) verlaagt, wat zorgt voor energie-efficiëntie en comfort in de woning.

Voor dakramen zijn verschillende soorten beglazing beschikbaar, elk met unieke eigenschappen. Dubbele beglazing, met twee glaslagen en een tussenliggende ruimte, biedt verbeterde isolatie met een U-waarde van ongeveer +/- 1,3 W/m²K. Hoogrendementsglas (HR), met een dunne metaalcoating, heeft een U-waarde van ongeveer +/- 1,0 W/m²K en vermindert warmteverlies nog verder. Triple beglazing, met drie glaslagen, biedt uitstekende isolatie met een U-waarde van ongeveer +/- 0,6 W/m²K. De juiste beglazing keuze hangt af van energie-efficiëntie, comfort en klimaatbehoeften.

Toebehoren en uitbreidingen

Rolluik voor dakvenster

Een buitenrolluik voor dakramen is een handig toevoeging, dat helpt bij het reguleren van licht, temperatuur en privacy. Het biedt isolatie tegen warmte en kou, verduistert de ruimte volledig en minimaliseert geluid van buitenaf, waardoor een comfortabele en rustige leefomgeving wordt gecreëerd.

Zonwering voor dakvensters

Zonwering is ontworpen om overmatig zonlicht te beheersen en de binnentemperatuur te reguleren. Het beschermt tegen hitte en schittering, terwijl het nog steeds natuurlijk licht binnenlaat. Deze doordachte oplossing zorgt voor een comfortabele en aangename leefruimte, terwijl het uitzicht op de buitenwereld behouden blijft. Je kan opteren voor de plaatsing van buitenzonwering of binnenzonwering in de vorm van een verduisterend rolgordijn.

Muggenhor

Een rol-muggenhor is een doeltreffende barrière tegen insecten, waardoor frisse lucht de ruimte binnen kan stromen zonder dat muggen en andere ongewenste beestjes binnendringen. Het past naadloos op dakramen en zorgt voor een ongestoorde en comfortabele omgeving binnenshuis, vooral tijdens warme seizoenen.

Bediening dakramen

Een dakraam kan op verschillende manieren worden bediend, afhankelijk van het type. De meest voorkomende bedieningsmethoden zijn handmatige handgrepen, trekstangen of stokken die het raam openen, sluiten en in verschillende posities vergrendelen. Elektrische bediening is ook populair, waarbij een schakelaar of afstandsbediening wordt gebruikt om het raam te openen en sluiten. Moderne dakramen kunnen zelfs via smartphone-apps of domoticasystemen worden bediend. Sommige dakramen hebben ingebouwde regensensoren en automatische ventilatiemodi voor extra gemak. De bedieningsmethode is afhankelijk van persoonlijke voorkeur, locatie en functionaliteit.

Manueel bediend dakraam

Plaatsing dakramen

Het plaatsen van een dakraam omvat verschillende stappen om ervoor te zorgen dat het correct en veilig wordt geïnstalleerd. Hier zijn de 5 stappen in het kort:

 1. Voorbereiding en metingen: Voordat de installatie begint, worden nauwkeurige metingen van het dak uitgevoerd om de juiste positie voor het dakraam te bepalen. Dit omvat het bepalen van de optimale locatie op het dak en het markeren van de zaagsnede.
 2. Zaagsnede maken: Met behulp van de juiste gereedschappen wordt een zaagsnede gemaakt in het dak om ruimte te creëren voor het dakraam. Hierbij wordt gezorgd dat de zaagsnede overeenkomt met de afmetingen van het gekozen dakraam.
 3. Voorbereiden van de opening: Nadat de zaagsnede is gemaakt, wordt het dakoppervlak voorbereid voor de installatie. Dit omvat het verwijderen van dakbedekking en het plaatsen van waterdichte afdichtingen en isolatie rondom de opening.
 4. Installeren van het dakraam: Het dakraam wordt voorzichtig in de opening geplaatst en stevig vastgezet. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat het dakraam waterdicht en goed geïsoleerd is. Het frame van het dakraam wordt veilig aan de dakconstructie bevestigd.
 5. Afwerking en dichting: Na het installeren van het dakraam wordt de afwerking voltooid. Dit omvat het plaatsen van waterdichte en luchtdichte afdichtingen rondom het dakraam, evenals het bevestigen van eventuele accessoires zoals zonwering of verduisteringsgordijnen. Ten slotte wordt de dakbedekking rondom het dakraam weer aangebracht om een naadloze integratie met het dak te bereiken.
Installateur dakraam

Het is belangrijk om deze stappen met uiterste zorg en nauwkeurigheid uit te voeren om ervoor te zorgen dat het raam veilig en effectief wordt geïnstalleerd, met minimale kans op lekkages of isolatieproblemen.

Hoe kan je dakramen plaatsen?

Je kan dakramen op verschillende manieren plaatsen, afhankelijk van de noden van de ruimte. Je kan dakvensters individueel plaatsen maar ook met elkaar combineren:

 • Individueel dakvenster;
 • 2 dakvensters naast elkaar;
 • 3 dakvensters naast elkaar;
 • 4 dakvensters rond elkaar;
 • 2 dakvensters boven elkaar

Wanneer is de installatie van een dakraam niet mogelijk?

Het is niet altijd mogelijk om een dakraam te plaatsen in situaties waarbij de dakconstructie te zwak is om het gewicht van het dakraam en de installatie te dragen. Ook als het dak te steil is of als er beperkingen zijn vanwege bestemmingsplannen, historische gebouwen of beschermde structuren, kan het plaatsen van een dakraam bemoeilijkt worden. Daarnaast kunnen elektriciteitsleidingen, ventilatiekanalen of andere obstakels in de dakruimte de installatie van een dakraam beperken. In deze gevallen is het belangrijk om professioneel advies in te winnen om de haalbaarheid van de installatie te beoordelen.

Welke dakraam installateur kiezen?

Bij het kiezen van een installateur voor de dakraaminstallatie is zorgvuldigheid geboden. Controleer eerst of de installateur ervaring heeft met dakramen en gecertificeerd is door de fabrikant of andere relevante instanties. Vraag om referenties en bekijk eerdere projecten / referenties of reviews om de kwaliteit van het werk te beoordelen. Zorg ervoor dat de installateur een gedetailleerde offerte verstrekt met alle kosten, inclusief verplaatsingskosten, materialen en arbeid. Vraag naar de garantie op het werk en materialen. Open communicatie is essentieel. Bespreek jouw specifieke wensen en vragen. Een betrouwbare installateur zorgt voor een vlotte, correcte en veilige plaatsing van het dakraam, wat resulteert in een duurzame en professionele afwerking.

Dakvenster fabrikanten

Onderstaande tabel geeft een overzicht van dakraam fabrikanten in België. Bezoek de website om alle modellen en opties te raadplegen.

Fabrikant Website
Velux www.velux.be
Fakro www.fakro.be
Skylux www.skylux.be

 

Tip: Bekijk hier de top dakraam merken

Offerte installatie dakramen

Prijs installatie dakramen

De kosten voor het laten plaatsen van een dakraam door een vakman variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dakraam, de afmetingen, de locatie en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen lift de dakraam prijs tussen €600 en €900 voor een standaard tuimelend dakraam, incl. BTW, exclusief plaatsing, hulpstukken en binnenafwerking. De installatie van het dakraam zelf, het voorbereiden van de opening in het dak, isolatie en afwerking is een stuk duurder. Je dient een extra kost van 100% te rekenen op de basisprijs.

Het is aan te raden om offertes op te vragen bij meerdere vakmensen om een nauwkeurig beeld te krijgen van de kosten voor jouw specifieke situatie.

Zelf een dakraam installeren of niet?

Handige harry’s kunnen perfect zelf een dakraam installeren. Dicht dienen ze op de hoogte te zijn van de huidige wetgeving, op grote hoogte kunnen werken. Zelf een dakraam plaatsen kan risico’s met zich meebrengen als je niet over de nodige kennis, ervaring en gereedschappen beschikt.

Enkele gevaren zijn:

 1. Onjuiste installatie: Een slechte installatie kan leiden tot lekkages, slechte isolatie en structurele problemen.
 2. Gevaarlijke werkomstandigheden: Werken op hoogte zonder de juiste veiligheidsmaatregelen kan leiden tot vallen en ernstig letsel.
 3. Verkeerde maatvoering: Als het dakraam niet goed past, kunnen waterinfiltratie en tocht optreden.
 4. Glasbreuk: Onjuiste hantering van het glas tijdens installatie kan leiden tot verwondingen.
 5. Verlies van garantie: Foutieve installatie kan de garantie van het dakraam ongeldig maken.
 6. Niet voldoen aan bouwvoorschriften: Onjuiste installatie kan leiden tot problemen met bouwvoorschriften en vergunningen.

Het is aanbevolen om een professionele vakman in te schakelen om deze risico’s te minimaliseren en een veilige, correcte installatie te garanderen.

Dakraam vervangen

Premie dakraam plaatsen

 • In Vlaanderen vraagt je premies voor diverse renovaties en energiebesparende maatregelen aan onder de noemer Mijn Verbouwpremie.
 • Sinds 2019 geldt er in Wallonië een systeem van woonpremies voor alle projecten rond de renovatie van woningen en de isolatie van gebouwen. Sinds 2022 is het volledige systeem vereenvoudigd, om het proces van woningrenovatie aan te moedigen.
 • Een gekwalificeerde installateur legt je graag uit welke premies voor ramen er gelden in welke situatie.

Vergelijk dakraam offertes

Om de correcte prijsindicatie van jouw dakraam-installatie te kennen, raden we aan om een aantal offertes te vergelijken. Je ontvangt de prijs van de installatie, komt in contact met de juiste vakman / erkende dealers uit jouw buurt én geniet van correcte plaatsing en garantie.

Offerte installatie dakramen

Ook interessant