7 soorten dakramen voor meer licht & verluchting

In dit artikel bekijken we de verschillende soorten dakramen die geschikt zijn voor zowel hellende als platte daken. We zullen hun toepassingen, voordelen en nadelen bespreken, en enkele ideeën delen over hoe je optimaal gebruik kunt maken van lichtinval en verluchting.

Waarom een dakraam plaatsen?

Dakramen zijn niet alleen functionele elementen van een woning, maar ze kunnen ook de esthetiek en de leefomgeving verbeteren. Of je nu een hellend dak of een plat dak hebt, de keuze voor het juiste type dakraam kan een wereld van verschil maken in termen van lichtinval, verluchting en de algehele sfeer van de ruimte.

Soorten dakramen voor hellende Daken

1. Traditionele dak kiepramen

Kiepramen zijn een populaire keuze voor hellende daken. Ze kunnen gemakkelijk om hun as worden gekanteld om lucht binnen te laten en bieden tegelijkertijd bescherming tegen regen. Deze ramen zijn ideaal voor slaapkamers en zolderruimtes waar ventilatie cruciaal is. Velux dakramen zijn het meest bekende merk.

2. Tuimel dakvensters

Bij tuimelvensters zitten de scharnieren bovenaan het dakraam en openen naar buiten toe. Zo creëren ze een grotere opening voor frisse lucht en een bieden een prachtig panoramisch uitzicht. Ze zijn geschikt voor ruimtes waar meer natuurlijk licht gewenst is, zoals woonkamers en eetkamers.

3. Balkon- en dak terrassystemen

Deze geavanceerde dakramen fungeren als een soort balkon en bieden al dan geen directe toegang tot het dak(terras). Ze zijn perfect voor zolders die worden omgebouwd tot leefruimtes en bieden een geweldige manier om binnen en buiten met elkaar te verbinden.

Lees hier alles over dakramen voor hellende dalen

Offerte installatie dakramen

Toepassingen en voordelen van dakramen voor hellende daken

Dakramen voor hellende daken bieden talloze voordelen. Ze verhogen de natuurlijke lichtinval, verminderen energiekosten door het gebruik van kunstmatige verlichting te verminderen, en bevorderen de ventilatie, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving. Bovendien kunnen ze de waarde van een woning verhogen door extra bruikbare ruimte te creëren.

Nadelen van dakramen voor hellende daken

Echter, net zoals bij alles, hebben dakramen ook enkele nadelen. Ze kunnen warmteverlies veroorzaken in de winter en warmteopbouw in de zomer. Condensatie kan ook een probleem zijn als de ramen niet goed geïsoleerd zijn. Daarom is het belangrijk om hoogwaardige, goed geïsoleerde dakramen te kiezen alsook een perfecte afdichting en aansluiting van de dakisolatie.

Soorten dakramen voor platte Daken

1. Vlakke platdakvensters

Deze dakramen zijn vlak, bestaan uit gewapende glas en zijn speciaal ontworpen voor platte daken en kunnen worden geïntegreerd in het dakoppervlak. Ze zorgen voor een overvloed aan natuurlijk licht en zijn perfect voor moderne en minimalistische interieurs.

2. Kunststof lichtkoepels

Lichtkoepels zijn bolvormige of piramidevormige structuren die op het dak worden geplaatst. Ze bestaan meestal uit kunststof. Ze zijn zeer effectief in het verdelen van licht en kunnen worden gebruikt om donkere gangen, trappenhuizen en andere ruimtes te verlichten.

3. Lichtstraten

Deze systemen bestaan uit volledig glazen panelen en creëren een naadloze overgang tussen binnen en buiten. Ze zijn ideaal voor dakterrassen en zorgen voor een open en luchtige sfeer. Lichtstraten worden zowel particulier als geplaatst op professionele daken zoals showrooms en werkplaatsen.

4. Lichttunnels

Een lichttunnel of daglichtspot voor platte daken is een buisvormig systeem dat natuurlijk licht vanaf het dakoppervlak naar binnen brengt. Het bestaat uit een koepel op het dak, een reflecterende buis en een diffuser aan het plafond. Zo wordt zelfs in donkere ruimtes daglicht verspreid, zonder de behoefte aan traditionele ramen.

Toepassingen en voordelen van dakramen voor platte daken

Dakramen voor platte daken hebben vergelijkbare voordelen als die voor hellende daken. Ze maximaliseren de lichtinval, verminderen energiekosten en kunnen ruimtes transformeren. Bovendien kunnen ze bijdragen aan het verminderen van vochtproblemen, omdat ze zorgen voor goede ventilatie.

Nadelen van dakramen voor platte daken

Een nadeel van dakramen voor platte daken is dat ze gevoeliger kunnen zijn voor waterinfiltratie bij hevige regenval. Daarom is een correcte plaatsing en afdichting van cruciaal belang.

Verwezenlijken van lichtinval en verluchting

Om optimaal gebruik te maken van lichtinval en verluchting in zowel hellende als platte daken, is het belangrijk om de positie en oriëntatie van de dakramen zorgvuldig te kiezen. Plaats dakramen strategisch om direct zonlicht binnen te laten en creëer zo een gezellige en heldere sfeer. Combineer verschillende types dakramen om een gebalanceerde lichtinval te bereiken.

Conclusie

Dakramen zijn een prachtige toevoeging aan zowel hellende als platte daken. Ze verbeteren de leefruimte door natuurlijk licht en frisse lucht binnen te laten. Door de juiste keuze te maken en de installatie zorgvuldig te plannen, kun je de voordelen van dakramen ten volle benutten.

Offerte installatie dakramen

Ook interessant