Oud Dakraam Vervangen: Wanneer Vernieuwen, hoe Plaatsen + Prijs

In dit artikel informeren we je over het vervangen van een oud dakraam door een nieuw dakraam. We behandelen verschillende aspecten, zoals het moment waarop je het best een dakraam vernieuwd, waar je op dient te letten bij de afbraak en installatie, hoe je een goede vakman kan vinden en hoeveel het geheel kost.

Een oud dakraam kan voor heel wat ongemakken zorgen: warmteverlies, tocht en een slechte beglazing zijn, maar enkele van de problemen die ermee gepaard gaan. Gelukkig bestaat er tegenwoordig een ruim aanbod aan nieuwe dakramen die niet alleen voor meer comfort in huis zorgen, maar ook nog eens energiebesparend zijn.

Waarom oude dakvensters vervangen

Oude dakramen kunnen problemen met het kader krijgen, denk maar bij houten dakramen aan houtrot of verpulving van het hout door condensatie en insijpeling van vocht waardoor ze tocht en minder isoleren tegen koude en warmte. Moderne kunststof dakramen en PVC-dakramen zijn beter geïsoleerd dan de oude exemplaren, waardoor je in de winter minder energie verliest. Oude dakramen laten ook minder licht binnen door problemen met de beglazing waardoor je meer de verlichting dient aan te zetten. Ten slotte is er de beglazing, moderne dakramen beschikken over hoogrendementsbeglazing waardoor er minder warmte verloren gaat.

Tip: wist je dat dakramen van voor het jaar 2000, tot 2x minder isolerende werken tegen koude?
Vergelijking oude dakramen & dakramen van de nieuwste generatie

De nieuwste generatie dakramen hebben een veel betere akoestische isolatie (hagel / regen) en betere warmte-isolerende eigenschappen.

Vandaag kan je kiezen uit tal van types & soorten dakvensters in tam van verschillende afmetingen. Zo kies je altijd een dakraam dat past bij jouw noden.

De nieuwste dakvensters hebben meer glasoppervlak dan vroeger waardoor er meer licht binnenvalt.

Er is veel minder onderhoud nodig. De nieuwste generatie dakramen beschikken over een makkelijk-onderhoud systeem.

Offerte installatie dakramen

Wanneer je het best een dakraam vervangt

Er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag wanneer het best is om een dakraam te vervangen. Het moment hangt af van verschillende factoren. Een eerste factor is de leeftijd van je dakvenster. Is het venster erg verouderd, dan kan het raadzaam zijn om het te vervangen. Een tweede factor is de kwaliteit van het venster. Dakvensters van slechte kwaliteit moeten vaker vervangen worden. Ten slotte hangt het ook af van de intensiviteit van het gebruik van het dakvenster. Als je het venster vaak gebruikt, dan slijt sneller het sluitingsmechanisme en kun je het best tijdig vervangen om onaangename verrassingen te voorkomen.

Tip: om te genieten van de beste thermische isolatie en akoestische isolatie wordt aangeraden om een dakraam na 20-30 jaar te laten vervangen door een nieuw exemplaar.

Dakraam-problemen die er voor zorgen dat een vervanging of renovatie nodig is:

 • Condensatie;
 • Houtrot;
 • Schimmel;
 • Waterinsijpeling via de hulpstukken;
 • Isolatieproblemen;
 • Problemen met de dakstructuur;
 • Akoestische problemen;
 • Barsten en verkleuring van het raam;
 • Slijtage aan het sluitingsmechanisme en hendels;
 • Problemen met de scharnieren;
 • Slechte ventilatie;
 • Zeer koud op zolder;
 • Zeer warm op zolder;
 • Witte strepen op de beglazing;
 • Problemen met de elektrische bediening;
 • Rolluik werkt niet meer;

Oud dakvenster vernieuwen

Je kan opteren om enkel de beglazing te vernieuwen of de beglazing en het kader met bijhorende gootstukken. Er wordt aangeraden om een vervanging van een dakraam met minimaal 2 personen uit te voeren.

Als je hebt beslist om je oude dakraam te vernieuwen, dan moet je ook letten op de afbraak en de installatie van het nieuwe raam. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt, zodat je geen schade aan je dak en binnenafwerking toebrengt. Om te beginnen moet je het oude vensterraam professioneel demonteren en de ruimte rondom het raam schoonmaken. Let erop dat je tijdens deze stap geen schade toebrengt aan je dakconstructie. Vervolgens wordt het oud kader en de gootstukken gedemonteerd en vervangen door nieuwe. Als laatste wordt het nieuwe venster geplaatst.

Een dakvenster renoveren kun je zelf doen, maar het is raadzaam om hierbij de hulp van een professionele installateur van dakramen in te roepen. Op die manier vermijd je dat je fouten maakt en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan in de toekomst.

Tip: meestal duurt het ongeveer 3-4 uren om een bestaand dakraam te laten vervangen door een professional.

Dakconstructie controleren

Vooraleer je een nieuw dakvenster plaatst, dien je een visuele controle van de dakconstructie te doen. Hierbij ga je na of er geen problemen zijn met de houten balken, dakspanten, pannenlatten, kepers… en het houten frame waarin het raam wordt geplaatst. Zijn er problemen zoals houtworm of een verzakking van het dak, dan dien je eerst een dakwerker in te schakelen vooraleer je overgaat tot de plaatsing van een nieuw dakraam.

Offerte installatie dakramen

Vergunning dakraam nodig?

Meestal is geen vergunning nodig voor het vervangen van een bestaand dakvenster. Ga dit voor alle zekerheid na bij de gemeente van jouw woonplaats.

Hoe kies je het juiste dakraam?

Dakramen hebben meestal aan de bovenzijde van de vleugel een identificatieplaatje hangen. Daar kan je het type dakraam aflezen en zo de ouderdom van het dakraam bepalen. Vervolgens kan je ook de dimensionale code, productiecode en de code van de versie aflezen. Gebruik deze codes om aan de installateur door te geven, zodoende hij het juiste dakvenster bestelt en plaatst.

Hoe je een goede installateur van dakramen kan vinden

Bij het vervangen van een dakraam is het altijd raadzaam om een professionele vakman in te schakelen. Een vakman kan je helpen bij de installatie van het nieuwe venster en kan je adviseren bij de keuze van het juiste dakraam voor jouw woning. Maar hoe vind je een goede vakman?

Een eerste mogelijkheid is om in je naaste omgeving te informeren bij vrienden of familieleden. Zij hebben misschien al ervaring met een bepaalde vakman en kunnen jou verder helpen.

Een tweede mogelijkheid is om online te zoeken naar reviews van vakmannen. Op die manier krijg je een beter zicht op de kwaliteit van hun werk en kan je een weloverwogen keuze maken.

Ten slotte zijn er fabrikanten van dakramen die werken met een netwerk van vakmannen. Deze beschikken over voldoende opleiding en ervaring om de dakwerken tot een goed einde te brengen?

Hoeveel kost het vervangen van een dakraam?

De kostprijs van het vervangen van een bestaand dakraam door een vakman hangt af van verschillende factoren, zoals het type dakraam dat je verkiest, de grootte van het dakvenster en de moeilijkheidsgraad van de installatie. Over het algemeen kun je rekenen op een kostprijs tussen de €500 en €1000 euro voor een eenvoudig tuimeldakraam en een meerprijs van 100% en meer voor de plaatsing. Om een meer accurate prijs te bekomen, kun je best verschillende offertes raadplegen en vergelijken.

Tip: Als je overgaat tot een algemene dakrenovatie of de plaatsing van dakisolatie, opteer dan om oude dakramen te vervangen. Dat is het ideale moment om tot een vervanging over te gaan.

Conclusie

Het vervangen van een oud dakraam door een nieuw venster is een investering die op lange termijn loont. Het zorgt voor meer comfort in huis, een betere isolatie en een daling van de energiekosten. Bij het vervangen van een dakraam is het belangrijk om het moment goed te kiezen en de afbraak en installatie op een juiste manier te doen. Bovendien is het raadzaam om een goede vakman te vinden en verschillende offertes te vergelijken.

Offerte installatie dakramen

Ook interessant