4 soorten terrashout voor een houten terras

Er bestaan heel wat houtsoorten die van toepassing zijn om een houten terras te plaatsen. Wij geven een overzicht van soorten hout met hun eigenschappen en prijs per vierkante meter.

Europees hout

Verhoogd terras in Europese hout

Wie ecologisch en gecontroleerd terrashout wenst te gebruiken voor de vervaardiging van een houten terras én dat voorzien is van het FSC-label, plaatst het best een terras in Europese houtsoorten. Dergelijk hout is niet zo duur maar dient het best behandeld te worden met een onderhoudsproduct en beschermingsproduct tegen verwering en houtrot. Het hout is zeer makkelijk te verwerken daar het niet zo hard is als hardhout.

 • Geschikte houtsoorten: Robania, Siberische Lariks, Kastanje…
 • Levensduur: 15 – 50 jaar
 • Richtprijs: €50 – €100 m²* ( excl. plaatsing )

Houtcomposiet

Houtcomposiet terrashout

Houtcomposiet terrasplanken bestaan uit 2 componenten: hout & plastic. Een houtcomposiet terras is milieuvriendelijk en oersterk. Dankzij de samenstelling is het materiaal zo goed als niet onderhevig aan splintervorming en houtrot. Bovendien zetten algen en groenaanslag zich bijna niet vast aan de planken en balken waardoor uitglijden bijna uitgesloten is. Het materiaal is in tal van kleuren en dessins ( houtimitatie ) verkrijgbaar.

 • Houtsoort: composiethout
 • Levensduur: + 100 jaar
 • Richtprijs: €70 – €125 m² ( excl. plaatsing )

Tropisch hardhout

Terras in Bankirai hardhout

Top of the bill is een terras in tropisch hardhout. Dankzij de vele houtsoorten bestaan er tal van mooie kleuren en dessins. Dergelijke terrassen gaan meer dan 20 jaar lang mee dankzij de zeer hoge duurzaamheidsklasse. Het voordeel van hardhout is dat je het niet hoeft te behandelen, je kan de terrasplanken in tropisch hout gewoon laten vergrijzen. Je kan ze wel af en toe beschermen met een vuilafstotend product. Het nadeel is de prijs.

 • Geschikte houtsoorten: Bankrirai, Vitex, Afzelia, Azobé, Bilinga, Ipé, Tali…
 • Levensduur: + 100 jaar
 • Richtprijs: €50 – €120 m² ( excl. plaatsing )

Thermowood

Terras in Thermowood

Een houtsoort dat al enkele jaren in opmars is, wordt Thermowood genoemd. Het hout is minder duurzaam dan tropisch hardhout maar behaald een zeer hoge duurzaamheidsklasse dankzij het procédé dat het hout ondergaat. Het hout wordt namelijk onder hogedrukstoom behandeld waardoor het zeer geschikt is voor de aanleg van een houten terras. Thermowood is in vele kleuren en houtsoorten beschikbaar. Een groot voordeel is de gunstige prijs, een nadeel dat het iets zachter is en meer zorg vraagt bij de verwerking ervan.

 • Geschikte houtsoorten: Essen, Grenen, Fraké, Vuren, Bamboe…
 • Levensduur: + 100 jaar
 • Richtprijs: €35 – €60 m² ( excl. plaatsing )

Wat kost jouw houten terras?

Wens je een houten terras te laten plaatsen door een ervaren schrijnwerker? Vraag via onze website een vrijblijvende offerte aan en krijg een idee wat de jouw houten terras kost.

Vraag een offerte aan

Ook interessant