Terrasaanleg in natuursteen: soorten, voordelen, plaatsing, prijs & advies

In dit artikel beschrijven we alles over een terrasaanleg in natuursteen, met praktisch advies, inclusief installatietips en bijhorende kosten. Laten we dus de vele voordelen van het gebruik van natuursteen voor terrassen onder de loep nemen.

Terras in hardsteen

Wens je een vleugje natuur toevoegen aan jouw buitenterras? Zo ja, dan kan je overwegen een terras aan te leggen met natuursteen. Niet alleen kan de juiste natuursteen tegel de waarde van jouw woning aanzienlijk verhogen, het kan ook een aangename en rustige sfeer creëren voor verschillende verhardingen in de tuin en oprit. Tegenwoordig is er een breed scala aan natuursteensoorten en prijzen beschikbaar.

Toepassing natuursteen terras

De toepassingen van natuursteen voor buitenterrassen zijn heel groot. Je kan het materiaal toepassen voor buitenterassen direct grenzend aan de woning, als zonneterras rondom zwembaden en jacuzzi’s en als vloerbekleding van poolhouses en terrasoverkappingen. Maar als tuinpaden worden zo ook veel geplaatst.

Voordelen buitenterras in natuursteen

  1. Stijlvol en duurzaam
    Een buitenterras in natuursteen biedt tal van voordelen die uw buitenruimte naar een hoger niveau tilt. Om te beginnen is natuursteen niet alleen stijlvol en elegant, maar ook duurzaam en slijtvast. Dit betekent dat zowel regen als zon jouw terras niet zullen beschadigen, waardoor het jarenlang meegaat.
  2. Heel makkelijk in onderhoud
    Bovendien is natuursteen eenvoudig te onderhouden, waardoor het een praktische keuze is voor drukbezette personen of diegenen die geen tijd willen besteden aan intensief onderhoud.
  3. Vormen en patronen
    Daarnaast geeft een buitenterras in natuursteen direct een luxe uitstraling aan uw tuin, waarbij de unieke patronen en kleuren van de steensoort kunnen worden afgestemd op de stijl van jouw woning. Wie houdt er nu niet van een prachtig, stijlvol en onderhoudsvriendelijk terras?

Offerte terrasaanleg

Soorten natuursteen voor terrasaanleg

Als je overweegt om een terras aan te leggen, kun je niet om natuursteen heen. Natuursteen is een populair materiaal vanwege zijn tijdloze schoonheid en duurzaamheid, maar wist je dat er verschillende soorten natuursteen zijn die elk hun eigen karakter en voordelen hebben?

Blauwe steen terrastegel

Neem bijvoorbeeld graniet, met zijn harde en krasbestendige oppervlak is het perfect voor een ruimte die intensief wordt gebruikt. Of wat dacht je van blauwe hardsteen, een Belgische klassieker bekend om zijn prachtige donkerblauwe kleur en fijne fossiele insluitsels? Ideaal voor een chique en unieke look. Maar ook materialen zoals kalksteen, leisteen en basalt zijn uitstekende keuzes voor jouw terras.

Elk van deze natuursteensoorten heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, texturen en kleuren die zullen bijdragen aan een prachtig en onderscheidend buitenterras waar je nog jaren van zult genieten. Dus duik in de wereld van natuursteen en ontdek welk type het beste bij jouw smaak en wensen past.

Natuursteen terras & zwembad

Natuursteen zoals marmer, graniet en travertijn zijn niet geschikt om te worden gebruikt rondom zwembaden of op de randen van terrassen. Deze materialen hebben een glanzende of reflecterende textuur die schadelijk is voor zwemmers omdat ze kunnen leiden tot verbranding, mogelijk met vermoeidheid en oververhitting. Daarnaast verhogen ze de kans op ongelukken als je het water in gaat als gevolg van gladheid en andere ongelukken. Hardsteen is uitstekend geschikt als een materiaal voor het plaveien rondom je zwembad omdat de tegels grip bieden en gladheid voorkomen.

Natuursteen of keramische terrastegels plaatsen?

Het kiezen van de perfecte terrastegels is cruciaal voor het creëren van de ideale buitenruimte. Natuursteen of keramische terrastegels, beide dragen bij aan de esthetiek en functionaliteit van jouw terras.

Natuursteen terrastegels

Bij het overwegen van natuursteen, zoals graniet, marmer of leisteen, kan je rekenen op een unieke uitstraling, wat een vleugje elegantie en persoonlijkheid aan uw buitenruimte toevoegt. Natuursteen is echter meer vatbaar voor weersinvloeden en vereist regelmatig onderhoud.

Keramische terrastegels

Aan de andere kant staan keramische terrastegels bekend om hun duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid en weerstand tegen vlekken en krassen. Ook zijn er diverse designs en texturen beschikbaar, waardoor keramische tegels kunnen worden afgestemd op elke gewenste uitstraling.

Uiteindelijk is de keuze tussen natuursteen of keramische terrastegels afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, budget en bereidheid om regelmatig onderhoud uit te voeren in jouw buitenruimte.

Stappenplan plaatsen terrasaanleg in natuursteen

Terras laten plaatsen? Dan is het belangrijk om een stevige fundering aan te leggen, zodat uw terras niet aan verzakking onderhevig is. De fundering kan bestaan uit een gegoten ( gewapende ) betonplaat of een ondergrond van steengeruis. Zorg ervoor dat de drager minimaal 15 cm dik is.

Daarna is het tijd om de natuurstenen tegels naar wens te plaatsen in een chape of stabilisélaag (zand- cementbed), waarbij je rekening houdt met de afwatering ( 1cm helling / lopende meter ). Gebruik een waterpas om te garanderen dat het oppervlak volledig egaal is. Ten slotte kan je de natuursteentegels voegen. Om er zeker van te zijn dat de tegels op mooie afstand van elkaar liggen, kan je gebruik maken van kunststof terraskruisjes.

Wat kost het installeren van een terras in natuursteen?

Het leggen van een terras in natuursteen kan een goede investering zijn om jouw buitenruimte te upgraden en een stijlvolle, duurzame plek te creëren om te ontspannen en te entertainen.

De kosten voor het installeren van een natuurstenen terras kunnen echter variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de soort natuursteen, de grootte van het terras en de moeilijkheidsgraad van de installatie. Daarnaast heb je nog de werkuren en de verplaatsingskosten van de terraslegger.

Over het algemeen kunnen de prijzen variëren van ongeveer €50 tot €150 per vierkante meter. Deze prijs omvat zowel de aankoop van het materiaal als de installatiekosten door een vakman.

Onderstaande tabel geeft de eenheidsprijs per m² weer voor de meest gebruikte soorten natuursteen:

Type natuursteen Prijs per m²*
Marmer €25 – €50 per m²
Leisteen €20 – €30 per m²
Hardsteen €15 – €25 per m²
Graniet €20 – €40 per m²
Basalt €30 – €50 per m²
Travertin €15 – €25 per m²

* richtprijzen

Offerte terrasaanleg

Het is altijd een goed idee om offertes te vergelijken van verschillende vakmannen om ervoor te zorgen dat je een eerlijke prijs krijgt. Houd er ook rekening mee dat, hoewel natuursteen een hogere initiële investering kan zijn, het een duurzaam en esthetisch aantrekkelijk materiaal is dat jarenlang meegaat met minimaal onderhoud, waardoor het op lange termijn een waardevolle toevoeging aan uw huis kan zijn.

Onderhoudstips voor uw natuurstenen terras

Het hebben van een natuurstenen terras is een prachtige aanvulling op jouw tuin, en met de juiste onderhoudstips kan je nog jarenlang van genieten. Natuursteen is duurzaam en stijlvol, maar vergt wel wat aandacht om de schoonheid ervan te behouden.

Natuursteen terras schoonmaken

Om te beginnen is het belangrijk om het terras regelmatig schoon te maken met een zachte schuurborstel en eventueel een milde terrasreiniger. Laat op dat je geen agressieve chemicaliën gebruikt, want deze kunnen de natuursteen beschadigen. Heb je geen kennis of ben je niet zeker welke producten je kan gebruiken, schakel dan een vakman in die gespecialiseerd is in het reinigen van terrassen. Klik hier om de prijzen te raadplegen.

Barsten & scheuren controleren

Daarnaast is het verstandig om het terras van tijd tot tijd te controleren op scheurtjes, barstjes of andere tekenen van schade. Controleer ook de staat van het voegwerk. Kleine reparaties kan je vaak zelf doen, maar voor grotere problemen is het verstandig om een professional in te schakelen.

Krassen voorkomen

Tot slot, probeer zware of scherpe voorwerpen van het terras weg te houden, die krassen kunnen veroorzaken op het oppervlak. Denk aan zware parasolvoeten, barbecues, tafel- en poten, zwaar tuinmeubilair enz… Met deze tips kan je optimaal genieten van jouw natuurstenen terras en er zelfs nog meer plezier uithalen dan je ooit voor mogelijk hield.

Veelgestelde vragen over het installeren van een natuurstenen terras

Het installeren van een natuurstenen terras kan een prachtige aanvulling zijn op je buitenruimte, maar er kunnen ook veel vragen ontstaan tijdens dit proces. Zo kun je afvragen welke soort natuursteen het beste past bij jouw stijl en behoeften, of wat de voor- en nadelen zijn van verschillende steensoorten zoals graniet, marmer en leisteen. Daarnaast is het belangrijk na te denken over de juiste fundering en afwatering voor je terras, zodat je er lang van kunt genieten. Verder zijn het onderhoud en de weerbestendigheid van de gekozen natuursteen ook aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Kortom, er komt best wat kijken bij het maken van de juiste keuze en het succesvol installeren van een natuurstenen terras. Om alles in goede banen te leiden, kan het verstandig zijn om advies in te winnen bij een professioneel en zorgvuldig onderzoek te doen voordat je aan de slag gaat.

Conclusie

Een buitenterras in natuursteen is een geweldige manier om sfeer en klasse in jouw achtertuin te brengen. Het is ook ongelooflijk duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Maar de gedachte van de plaatsing kan overweldigend zijn. Met een goed werkplan en het juiste gereedschap voor de klus, kan de droom over een natuurstenen terras in jouw achtertuin heel snel werkelijkheid worden.

Zorg voor een correcte begroting en weet dat de initiële kosten zullen afhangen van verschillende factoren zoals gebruikte materialen, grootte, complexiteit van het ontwerp en andere. Dit artikel heeft je alle stappen gegeven die je nodig hebt om het zonder verrassingen of vertragingen te laten gebeuren. Vergeet niet dat goed onderhoud uw buitenterras jarenlang mooi zal houden, dus onthoud ook deze tips.

Offerte terrasaanleg

Ook interessant