Soorten warmtepompen: welk systeem past bij jou?

Zoals we weten haalt de warmtepomp haar warmte uit haar omgeving. Ze gebruikt water, lucht of bodem als bron om energie in de vorm van warmte te ontrekken. We leggen kort uit wat de soorten warmtepompen zijn.

Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepompen halen hun warmte uit de grond. Dankzij boringen in de bodem wordt een buizensysteem geplaatst dat gevuld wordt met een speciale vloeistof. De buizen kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. De investering is vrij duur maar door het rendement van de installatie zijn de kosten vrij snel terugverdient. Het is niet altijd mogelijk om een bodem-water warmtepompsysteem te installeren. Men spreekt hier ook over geothermische warmtepompen.

Voorbeeld van een horizontaal captatienet van de geothermische warmtepomp of bodem-water warmtepomp.

Lucht-water warmtepomp

Door de installatie van een buitenunit wordt de warmte uit de buitenlucht onttrokken. De lucht wordt als warmtebron gebruikt, daarom worden de lucht-water warmtepompen ook wel aerothermische warmtepompen genoemd. Lucht-water warmtepompen zijn een vrij goedkope oplossing omdat er geen grondboringen of graafwerken dienen plaats te vinden. Lucht-water warmtepompen worden veel ingezet om particuliere woningen te voorzien van warm huishoudelijk water of voor CV-verwarming.

Buitenunit van de lucht-water warmtepomp

Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt haar warmte uit bronnen van water. Dit kan grondwater zijn maar ook water uit bijvoorbeeld een vijver, meer of rivier. Het gebruik van water-water warmtepompen is slechts interessant als er een zeer grote vraag aan warmte is. Daarom wordt dit warmtepompsysteem meestal toegepast bij bedrijven en niet bij particuliere installaties.

Voorbeeld van een warmtepomp systeem dat haar warmte onttrekt uit warm grondwater.

Lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepompen gebruiken de buitenlucht als energiebron. Warme of koele lucht wordt via een binnenunit aan de ruimte vrijgegeven. Daar er geen collectorvloeistof of leidingen aan te pas komen, is de installatie van een lucht-lucht warmtepompsysteem een goedkope oplossing, zeker voor de verwarming van kleine woningen en kantoorruimtes. Verwarm je momenteel met elektriciteit, dan is de lucht-lucht warmtepomp een goed alternatief.

Warme lucht wordt via een buitenunit uit de buitenlucht onttrokken. Vervolgens wordt de warmte lucht vrijgegeven via een binnenunit.

Wat is jouw huidige CV-installatie

Zoals je merkt zijn er een aantal soorten warmtepompen die voldoen om de woning energievriendelijk te verwarmen of te voorzien van warm water. Vooraleer je beslist welke warmtepomp het best geschikt is, laat je je huidige CV-installatie in kaart brengen door een professionele installateur van warmtepompen. Het kan zijn dat een combinatie met zonneboiler of zonnepanelen ook een optie is om goedkoop je woning of kantoor te verwarmen.

Prijzen soorten warmtepompen vergelijken

Welk type warmtepomp je kiest, de warmtepomp prijzen zijn heel verschillend en zijn afhankelijk van tal van factoren. Wij raden aan om altijd eerst offertes met elkaar te vergelijken vooraleer je overgaat tot het tekenen van een bestelbon en installatie.