Het uitgraven van een vijver: prijs, tips & advies

Altijd al een mooie vijver of zwemvijver in je achtertuin willen hebben? Ga je voor een grote vijver vol met mooie waterlelies en planten? Of heb je toch liever een kleine vijver waarin je alle mooie koikarpers en goudvissen ziet zwemmen? Als je een vijver uitgraaft dan kun je de vijver helemaal op jouw eigen wensen aanpassen. Kies de grootte en diepte die goed past bij jou in de tuin en begin met graven.

Offerte vijver graven

Bereid je goed voor

Een vijver aanleggen in de tuin is een grote klus en vergt veel voorbereiding. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent voordat je begint met het uitgraven van de vijver. Het is fijn als je al een mooie lege plek in je achtertuin hebt, maar vaak betekent het aanleggen van een vijver dat de hele tuin omgegooid moet worden. Vaak moet bestrating verlegd worden en planten of bomen gerooid worden. Houd ook rekening dat er leidingen en kabels onder de grond doorlopen, die eventueel verlegd moeten worden. Vraag bij de gemeente een bouwplan op, zodat je precies weet waar de leidingen en kabels langslopen. Als je een plek gekozen hebt dan is het tijd om na te denken over het ontwerp van je vijver. Want als je eenmaal de perfecte plek hebt voor je vijver dan wil je natuurlijk ook de perfecte vijver hebben.

Begin in het voorjaar met graven

Denk goed na over het tijdstip waarop je begint met het aanleggen van je vijver. De perfecte tijd is in het voorjaar, zodat de vijver de kans heeft om tijdens het groeiseizoen een biologisch evenwicht op te bouwen. Ook het najaar is een mogelijkheid, maar zorg dan dat de beplanting pas in het voorjaar gebeurd. Plaats piketpaaltjes aan de hoeken van waar de vijver moet komen. Meet de afstanden goed na. Controleer ook de weersvoorspelling. Niets vervelender dan een dikke stortbui, waardoor je gegraven kuil vol water loopt.

Offerte vijver graven

Het uitgraven van de vijver

Bedenkt voordat je gaat graven goed na over de diepte en de grootte van de vijver. Het is zonde als je uiteindelijk veel te veel hebt uitgegraven en alles weer moet dichtgooien. Bij het graven van de vijver heb je veel overbodig grond. Voer dit af, zodat je er geen last meer van hebt. Daarnaast heeft uitgegraven zand meer volume dan zand in de grond, dus je graaft altijd meer uit dan het volume van je vijver. Voor een vijver met vijf kubieke meter inhoud moet je ongeveer zeven kubieke meter grond afvoeren. Meet daarnaast voor het graven de grondwaterstand op. Je kan de overtollige grond gebruiken om de oevers mee te versterken of om de rest van de tuin aan te leggen.

Er mag geen grondwater in de kuil lopen. Je kunt bij een te hoge grondwaterstand een vuilwaterpomp of bronbemaling gebruiken om het gat in de grond droog te houden. Zorg ook dat je tijdens het graven alle wortels en uiteindes weg zijn.

Het aanleggen van de vijver

Als je het gat voor de vijver hebt gegraven dan moet je het gat niet te lang open laten liggen, omdat de randen af kunnen brokkelen. Zeker als het gaat regenen. Na het graven leg je bodembescherming in de vorm van 10 centimeter wit zand aan. Dit zand verspreidt druk, waardoor grondwater naar de zijkanten weg loopt. Druk het zand goed aan. Breng daarna de vijverfolie aan en druk dit goed strak tegen de bodem en de wanden. Als de folie goed zit dan kun je hem bij de randen op maat snijden of knippen. Laat wel een rand van minstens 50 centimeter zitten, zodat dit stuk bij de randafwerking ingegraven kan worden.

Offerte vijver graven

Het afwerken van de vijver

Als het gat gegraven is en het folie en de randafwerking is aangebracht dan kan begonnen worden met het vullen van de vijver. Dit gebeurt met leidingwater. Houd bij hoeveel water in de vijver gaat, zodat je de inhoud van de vijver kent. Daarna kun je beginnen met het planten van waterplanten. Voeg daarna de vissen toe en zorg dan dat je de vijver helder houdt. Dit kan door een goede pomp aan te schaffen.

Prijs vijver laten graven door vakman

Het uitgraven van een zwemvijver of vijver kost je gemiddeld 20€ / m3. Bij de totaalkost dien je rekening houden met de afmetingen van de vijverput, hoeveelheid af te voeren grond, graszoden, steenpuin, klei… heb je al dan geen rijplaten nodig, toegankelijkheid van het terrein, een extra graafmachine nodig… De afvoer en verwerking van onherbruikbare grond kost veel geld, alles moet van Europa gereinigd en gesorteerd worden.

Hoeveel kost jouw (zwem)vijver laten uitgraven?

Nood aan machinale grondwerken? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan en ontdek de grondwerken prijs. Vergelijk hier tot 4 offertes van grondwerkers uit je buurt.

Offerte vijver graven

Ook interessant