Rioleringen en leidingen graven

Wil je je huidige rioleringen en leidingen vervangen of dien je nieuwe te plaatsen? Ben je bezig met het bouwen van een nieuwbouw, aanbouw of een tuinhuis? Dan zijn rioleringen uitgraven en leidingen uitgraven een hele klus.

Voordat je begint gaat is het handig om te kijken waar ze liggen of juist moeten gaan liggen en met wat voor soort grond je te maken hebben.

Kijk waar je riolering en leidingwerk ligt

Als je huidige rioleringen of leidingwerk wilt vervangen dan is het verstandig om eerst te kijken waar alles ligt. De riolering in de tuin is namelijk vaak uit het zicht weggewerkt. Dat kan weggewerkt zijn in de muren, maar ook in de grond. Maar bij verbouwingen of klussen in je huis is het fijn om te weten waar riolering en leidingwerk ligt, zodat je niet per ongeluk de leiding of riolering raakt bij een simpel klusje als het planten van een boom in je tuin. Zoek uit waar de riolering ligt door te kijken op het rioleringsplan en daarbij ook de zichtbare stukken buis in huis te controleren, in de tuin een geul graven om de plek van de aansluitleiding te vinden. Vaak is een meter genoeg om ze te vinden. Of je huurt een deskundige installateur of loodgieter in om de plek van het riool te bepalen.

Offerte riolering en buizen graven

Kabels en leidingen onder de grond

Kabels en leidingen liggen vaak tussen de 30 centimeter en 1 meter diep. Maar het is mogelijk dat dit afwijkt door grondzakking of ophoging. Daarnaast lopen kabels vanuit de meterkast vaak onder of naast de voordeur. Ook kunnen de kabels via de kruipruimte lopen. Vaak kom je daarbij eerst de glasvezel of CAI-kabel tegen, daarna de elektriciteitskabel en de gasleiding. Dan volgt de waterleiding en ten slotte vind je de rioolaansluiting onder de grond. De glasvezelkabel en CAI-kabel hebben vaak geen gepantserd omhulsel, waardoor ze erg kwetsbaar zijn voor beschadigingen. Ook de elektriciteitsaansluitkabel is kwetsbaar ondanks het gepantserde omhulsel. Wees dus altijd voorzichtig en voorkom druk op deze leidingen.

Riolering graven met de hand of machinaal graven?

Zet je locatie af met piketpaaltjes en span er een touw omheen. Op die manier heb je de locatie goed gemarkeerd. Graaf altijd voorzichtig en laagje voor laagje. Ook als je paaltjes in de grond slaat. Bij het graven van rioleringen en leidingen kun je ervoor kiezen om handmatig te graven of om een graafmachine te gebruiken. Het voordeel van een graafmachine is dat het werk veel sneller gaat, maar het risico dat je iets raakt is een stuk groter. Als je precies weet waar alle leidingen liggen en je graaft op een stuk waar niets ligt dan is het risico om een graafmachine te gebruiken erg klein. Houd er rekening mee dat als je kiest voor het gebruiken van een graafmachine dat het kan zijn dat je een melding dient te doen bij je gemeente. Als onderdeel van een rioleringsstelsel komen ook de benodigde putten kijken. Een septische put graven of een regenwaterput uitgraven is manueel bijna onmogelijk, daar schakel je best een vakman met graafmachine voor in.

Offerte riolering en buizen graven

Graafschade

Bedenk zeer veel stroomstoringen in België worden veroorzaakt door graafschade. Daarom is het ook zo belangrijk om te weten waar alle leidingen en rioleringen langslopen. Ook gasleidingen worden vaak beschadigd door graafschade. Deze herstelwerkzaamheden kosten veel tijd en veel geld, waardoor het erg belangrijk is om dit te voorkomen. Als er toch schade is ontstaan, zorg dan dat je de locatie verlaat, alle machines uitzet en alle mensen in de buurt waarschuwt. Waarschuw ook meteen de instanties. Als het gaat om een gaslek dan moet je de hoofdkraan sluiten en zorgen voor voldoende ventilatie in huis.

Prijs rioleringen graven

Het uitgraven van rioleringen en leidingen kost je gemiddeld €30 / m3. Reken daar ook nog eens een extra kost bij voor de afvoer van de teelaarde. Je dient op een kost van €6 / m2 te rekenen voor het afgraven van teelaarde en ongeveer €6 / lm voor het plaatsen van de rioleringsbuizen.

De meeste mensen kiezen ervoor om hun rioleringen en leidingen te laten uitgraven voor een bedrijf gespecialiseerd in grondwerken. Zij beschikken immers over de juiste machines zoals een graafmachine en lader om de klus in een mum te klaren. Na het uitgraven van de rioleringen kan het zijn dat slechte grond dient afgevoerd te worden en verwerkt te worden. Dit is zeer zwaar en gespecialiseerd werk.

Hoeveel kost jouw rioleringen laten uitgraven?

Nood aan machinale grondwerken? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan en ontdek de grondwerken prijs. Vergelijk hier tot 4 offertes van grondwerkers uit je buurt.

Offerte riolering en buizen graven

Ook interessant