Prijs grondwerken: +10 graafwerken kosten in tabel

Tijdens de ruwbouw van de bouw van een woning, komen er tal van grondwerken aan te pas. Denk maar aan het bouwrijp maken van de bouwgrond maar ook het graven van allerhande putten zijn een must. Wat kosten grond- en graafwerken eigenlijk? Onderstaande tabel geeft een opsomming weer van de grondwerken prijs.

Prijs grondwerken

Soort werken Prijs*
Fundering uitgraven / Riolering uitgraven €30 / m3
Regenwaterput uitgraven / Septische put graven €825
Kelder uitgraven / Kruipruimte uitgraven €20 / m3
Grond afgraven / Teelaarde afgraven €6 / m2
Terrein nivelleren €2.5 / m2
Riolering plaatsen €6 / lm
Zwembad uitgraven €20 / m3
Keerwanden plaatsen €250 / lm
Gezeefde zwarte grond leveren €25 / ton
Grond afvoeren €30 / ton
Vijver uitgraven €20 / m3
Mazouttank verwijderen €500 – €1.500

* richtprijzen en incl. BTW.

Offerte grondwerken op maat

Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen en kunnen afwijken. Er zijn een aantal criteria die de grondwerken goedkoper of duurder maken.

Zelf graven of graafwerken laten uitvoeren?

Je kan op de “grondwerken kosten” veel geld besparen door zelf manueel de graafwerken uit te voeren. Het graven van funderingen en uitgraven van rioleringen kan je perfect zelf doen maar dien je wel goed het funderingsplan en rioleringsplan te kunnen lezen. Hou er wel rekening mee dat het enorm zwaar werk is en tot rugklachten kan leiden. Vraag eventueel vrienden en familie om mee te helpen. Hou rekening met de breedte en de diepte van de sleuven. Wordt het te zwaar, dan kan je alsnog een graafmachine huren of je laat de funderingen, rioleringen en putten uitgraven door een bedrijf gespecialiseerd in grondwerken.

Regio & aard van de bodem

De regio waar de grondwerken uitgevoerd dienen te worden speelt ook een rol in de prijszetting. Ga je in zee met een vakman, kies dan een bedrijf uit je buurt en voorkom zo grote voorrijkosten of vervoerskosten van machines. Alle graafmachines dienen immers met een oplegger vervoerd te worden naar de plaats van de werken. Dit kost tijd en brandstof. Vlaanderen ken een heel verschillende bodemgesteldheid. Heb je te maken met voornamelijk zandgrond of deels kleigrond… de bodemgesteldheid en de samenstelling van de ondergrond zal de aard van de werken bepalen. Bij een moeilijk doordringbare bodem, opteer het best voor de inschakeling van een professionele grondwerker. Zij beschikken immers over geschikt graafmateriaal en graafmachines.

Offerte grondwerken op maat

Hoeveelheid uit te graven grond

De hoeveelheid grond dat verzet dient te worden zal ook grotendeels het kostenplaatje bepalen. Hoe groter de woning, hoe meer af te graven teelaarde, hoe meer benodigde funderingssleuven, hoe meer uit te graven en te plaatsen rioleringsbuizen, hoe groter de septische put en regenwaterput zal zijn… Wens je nog een aangelegde tuin, vijver of zwembad in de tuin… het aantal m3 te verwerken grond loopt snel op. Om de kosten te spreiden kan je opteren om de tuin, het zwembad en de vijver later te laten uitgraven en aanleggen.

Toegankelijkheid terrein

Ook de toegankelijkheid van de plaats waar de graafwerken dienen uitgevoerd te worden is kosten bepalend. Het bouwterrein dient immers goed toegankelijk te zijn en bouwrijp gemaakt te worden. Het kan zijn dat er eerst de benodigde afbraakwerken dienen te gebeuren of het verwijderen van struiken en frezen van bomen. Alles dient afgevoerd te worden. Is de aard van de bodem bijvoorbeeld te slecht om er een graafmachine te gebruiken, dan kan het voorvallen dat er eerst grond dient aangevoerd te worden om de stabiliteit en veiligheid van de werken en graafmachine te kunnen garanderen.

Offerte grondwerken op maat

Lagere eenheidsprijs & volumekorting

Naar mate een groter aantal of hoeveelheid benodigde grondwerken die er dienen te gebeuren, zal de prijs van de graafwerken goedkoper worden. Laat je de grondwerken uitvoeren door een vakman, laat dan alles eerst in kaart brengen van de benodigde graafwerken. Laat een gedetailleerde offerte opmaken per werkpost en bijhorende eenheidsprijs. Vraag een volumekorting bij grote en dure grondwerken.

Geschikte grond hergebruiken

Onbruikbare grond of overtollige grond laten afvoeren kost een pak geld. Niet alleen de transportkosten maar ook de verwerking van vervuilde grond heeft zijn kostprijs. Probeer overtollige grond te hergebruiken voor bijvoorbeeld de aanleg van de tuin of het aanvullen en bouwen keerwanden. Denk goed na wat je met je overtollige grond allemaal kan doen. Vruchtbare en mooie zwarte grond kan je hergebruiken voor de aanvulling rondom je woning of aanleg van je (moes)tuin. Oude graszoden laat je het best afvoeren.

Hoeveel kosten jouw grond- en graafwerken?

Nood aan machinale grondwerken? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan en ontdek hoeveel de werken kosten. Vergelijk hier tot 4 offertes van grondwerkers uit je buurt.

Offerte grondwerken op maat

Ook interessant