Prijs zwembad uitgraven: tips & advies

Altijd al een zwembad in je achtertuin willen hebben? Graaf dan zelf je eigen zwembad uit of laat je zwembad uitgraven door een grondwerker en laat je dromen uitkomen. Wat kost het uitgraven van een zwembad?

Niets is luxueuzer dan je eigen zwembad in je tuin en het zorgt voor heerlijke verkoeling tijdens de warme zomermaanden. Zie je jezelf al baantjes zwemmen in je eigen achtertuin? Het enige dat tussen jou en je droom staat is het aanleggen van dat zwembad. Kies zelf welke grootte en welke vorm jouw zwembad moet worden, maak een ontwerp en begin de graafwerken.

Offerte grondwerken op maat

Soorten zwembaden

Je hebt bij het aanleggen van zwembaden keuze uit veel verschillende soorten zwembaden in tal van afmetingen en vormen. Ga je voor een betonnen zwembad, een folie zwembad, een inox zwembad, een kunststof zwembad, een mozaïek zwembad of misschien een tegel zwembad of pleisterzwembad? Kies je voor een ondergronds zwembad of voor een half-ingegraven zwembad? Alle soorten zwembaden hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Bekijk daarom goed alle opties voordat je begint met graven.

Huur een graafmachine en pas op voor leidingen

Voordat je begint met het uitgraven van je eigen zwembad is het verstandig om van tevoren over een aantal dingen na te denken. Zo heb je bijvoorbeeld het juiste gereedschap nodig om een zwembad uit te graven. Zwembaden zijn vaak groot, waardoor een graafmachine geen overbodige luxe is om je zwembad mee uit te graven. Let hierbij wel op alle riolering, leidingen en putten die in je achtertuin kunnen liggen. Als je één van die leidingen raakt met een graafmachine dan kun je voor veel schade zorgen. Vraag daarom bouwplannen op, zodat je weet waar de leidingen lopen en je ze kunt ontwijken. Mocht je toch per ongeluk een leiding raken, zorg dan dat je zo snel mogelijk de plek verlaat en mensen in de buurt waarschuwt. Waarschuw ook de instanties, zodat het probleem snel verholpen kan worden.

Offerte grondwerken op maat

Zet de locatie van het zwembad af

Nadat je bepaalt hebt waar alle leidingen langslopen en je het ontwerp voor het zwembad hebt gemaakt, is het tijd om de locatie te bepalen. Zet deze plek af met piketpaaltjes en span hier touwen omheen, zodat je een goed afgezet gebied hebt. Zorg ervoor dat je de paaltjes niet aan de hoeken van de kuil zet, want daar wordt het zand weggegraven. Het is beter om twee paaltjes op elke hoek te plaatsen, maar dan een meter verder dan de hoeken van de kuil. Op die manier kun je nog steeds met de gespannen touwtjes de randen van de kuil aanduiden, maar hoef je niet bang te zijn dat de paaltjes niet blijven staan.

Zwembad uitgraven

Als je alle eerder genoemde stappen hebt doorlopen, kun je beginnen met het uitgraven van het zwembad. Bedenk dat er veel zand vrijkomt dat ook moet worden afgevoerd. Een graafmachine huren voor het graven, maar ook voor een kruiwagen en een container huren om al de grond in af te voeren is geen overbodige luxe. Er komt vaak meer grond vrij dan je denkt, dus ga voor een ruime schatting. Maak een goede scheiding tussen de grond dat je uitgraaft en het zand dat je nodig hebt voor het zwembad. Niets vervelender dan de hele tuin vol hebben liggen met gemengd zand. Hou er rekening mee dat de graafwerken een enorme klus zijn. Wie weinig tijd heeft of kampt met lichamelijke klachten laat het best de graafwerken uitvoeren door een grondwerker uit zijn / haar buurt.

Offerte grondwerken op maat

Het aanbrengen van de bodemput

Als je klaar bent met graven is het tijd om de bodem van de kuil netjes uit te lijnen. Hier komt namelijk de betonplaat, die waterpas moet liggen. Dan is het tijd om een bodemput aan te brengen. Zorg ervoor dat deze op precies de juiste hoogte wordt gelegd. Met het bodemputje verminder je de kans op lekkage en kun je het zwembad makkelijker leegpompen. Als je niet gaat voor een bodemput dan heb je een dompelput nodig om je zwembad leeg te pompen.

Het storten van de betonvloer

Na het uitgraven en het waterpas maken van de bodem kun je nu de betonvloer van het zwembad gaan storten. De betonvloer is vaak één meter groter dan de afmeting van het zwembad, waardoor je ruimte hebt om te werken aan de muren van het zwembad en leidingwerk vast te zetten op de betonvloer buiten het zwembad, zodat deze niet verzakt. De betonvloer is 15 tot 20 centimeter dik. Daarna kun je beginnen met het opbouwen van de muren van het zwembad. Je kunt ze opbouwen met betonblokken of polystreen zwembadblokken gebruiken. Daarna is het tijd om onderdelen als inspuiters, afzuigingen, skimmers, bodemput en lampen in te bouwen. Ook het aanleggen van leidingen is belangrijk. Daarna kun je het zwembad bedekken met zwembadfolie.

Vergelijk grondwerken offertes

Er komt behoorlijk wat werk kijken bij het aanleggen van een zwembad. Het is daarom ook zeker geen raar idee om deze klus uit handen te geven. Veel grondwerkers helpen je graag met deze klus. Zij beschikken over de geschikte graafmachines. Kijk daarom eens online naar alle aanbieders en vraag ook verschillende offertes aan. Geef je wensen aan en zie welke mogelijkheden er zijn. Ook zie je zo welke kosten eraan verbonden zijn. U kan via onze website vrijblijvende offertes aanvragen.

De grondwerken laten uitvoeren en laten afvoeren door een grondwerker gaat stukken sneller

Prijs zwembad laten graven

Het uitgraven van een zwembad kost je gemiddeld 20€ / m3. Je dient op een kost te rekenen van €2.500 – €3.000 voor het graven en afvoeren van de grond. Bij de prijsvoering dien je rekening houden met de afmetingen van de zwembadput, hoeveelheid het af te voeren stortgrond, graszoden, steenpuin, klei… heb je al dan geen rijplaten nodig, toegankelijkheid van het terrein, een extra graafmachine nodig… De afvoer en verwerking van onherbruikbare grond kost veel geld, alles moet van Europa gereinigd en gesorteerd worden.

Hoeveel kost jouw zwembad laten uitgraven?

Nood aan machinale grondwerken? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan en ontdek de grondwerken prijs. Vergelijk hier tot 4 offertes van grondwerkers uit je buurt.

Offerte grondwerken op maat

Ook interessant