Zwembadrolluik of zwembadlamellen: voordelen, soorten & prijs

Indien je op zoek bent naar een degelijke afdekking voor jouw zwembad, is de plaatsing van een zwembadrolluik één van de opties. Maar waar let je op, wat zijn de soorten en wat kost een zwembadrolluik?

Wat is een lamellen afdekking voor zwembaden?

Lamellen afdekkingen, ook wel een roldek of zwembadrolluik genoemd, liggen op het zwembadwater en zorgen ervoor dat het zwembad gesloten is wanneer dit nodig is. Ze bieden bescherming in alle seizoenen en zijn eenvoudig uit te rollen en in te trekken. De naam lamellenafdekking komt doordat fijne stroken materiaal met elkaar verbonden worden tot een soort rolluik.

Er bestaan 2 types zwembadrolluiken

 1. Manueel zwembadrolluik
  Zwembadrolluiken bestaan aan de ene kant als manuele versie, hierbij is enkel een bovengronds oprolsysteem mogelijk. Het rolluik staat altijd zichtbaar aan het hoofd- of voeteinde van het zwembad. Het nadeel van dit soort zwembadafdekking is dat het manueel oprollen van grote afdekkingen een lastige karwei kan worden en vrij veel armkracht vraagt. Het grote voordeel van dit systeem is dat het geen elektriciteit verbruikt en je geen technische problemen moet verwachten. Uiteraard zijn deze systemen een stuk goedkoper dan de automatische rolluiken.
 2. Automatisch zwembadrolluik
  Elektrisch zwembadrolluik
  Elektrisch zwembadrolluik

  Je kan ook kiezen voor een automatische versie, waarbij met een eenvoudige druk op de knop van de afstandsbediening of sleutelschakelaar, de lamellen automatisch het zwembad zullen bedekken.Je kan kiezen voor een zichtbaar automatisch zwembadrolluik of voor een inbouwsysteem waarbij de rol niet zichtbaar is, wat esthetisch natuurlijk het mooist is, gezien het lamellendek uit het niets elegant en geruisloos verschijnt. Dankzij een ingebouwd zwembadrolluik bespaar je meer plaats rondom het zwembad. Een nadeel kunnen eventuele technische problemen met de buismotor zijn of de kostprijs.

Onzichtbaar inbouw zwembadrolluik
Voorbeeld van een inbouw zwembadrolluik met lamellen

Offerte zwembadafdekking

Soorten lamellen afdekkingen

 1. Lamellenafdekking in PVC
  Een zwembad-lamellenafdekking in PVC bestaan al lang op de markt en is een relatief goedkope oplossing, maar toch degelijk materiaal. Hun levensduur bedraagt tussen de 5 tot 10 jaar. Deze afdekking is op langere termijn wel gevoelig voor Uv-straling van de zon en dus minder bestand tegen hoge en lage temperaturen. Na bepaalde tijd zorgt dit ervoor dat ze gemakkelijk kunnen breken zoals bijvoorbeeld bij hagelbuien.
 2. Lamellenafdekking in Polycarbonaat (PC)
  Een zwembad-lamellenafdekking in Polycarbonaat is extra sterk en is slagvaster en vormvaster dan de Pvc-variant. Dat zorgt ervoor dat de lamellen minder zullen beschadigd zijn door de inslag van een voorwerp, bijvoorbeeld het vallen van hagelstenen. De lamellen zijn ook minder gevoelig voor zonnestraling, dus ze zullen niet vervormen of verkleuren door hoge temperaturen. De levensduur van een lamellen afdekking in Polycarbonaat ligt gemiddeld tussen de 10 tot 15 jaar. Indien je kiest voor lamellen afdekking in Polycarbonaat weet dan wel dat hier een hoger prijskaartje aan verbonden is.

Beide soorten zijn verkrijgbaar in diverse kleuren.

Voordeel zwembadlamellen

Veiligheid

Het eerste grote voordeel is veiligheid. Kinderen of huisdieren die in de buurt van het zwembad rondlopen of spelen zijn vaak geneigd om onmiddellijk naar het zwembad toe te gaan, een ongeluk is dan ook snel gebeurd en voorkomt op die manier een erg scenario: namelijk verdrinking.

Onderhoud

Naar onderhoud toe is het afdekken van je zwembad met lamellen een slimme oplossing, er komt namelijk minder vuil in het zwembadwater terecht zoals stof, vuil, bladeren en insecten. Op die manier is het water ook beter beschermd tegen algengroei, gezien er geen licht aan het water komt. Daardoor zul je minder vaak je zwembad moet reinigen en bespaar je onderhoudsproducten. Dit zorgt ook meteen voor een langere levensduur van het zwembad.

Energiebesparend

Een zwembad verwarmen kost veel geld en energie. Wanneer je kiest voor een afdekking van je zwembad, zorg je ervoor dat de warmte in het water blijft. Ook bij te hoge temperaturen voorkom je dat het water dan weer te warm wordt. Bij het niet-afdekken van het zwembad, leidt dit niet alleen tot waterverlies maar ook een enorm energieverlies. Het zorgt er dan ook voor dat het water enorm verdampt.

Offerte zwembadafdekking

Solar zwembadlamellen = energie besparen

Solar lamellen zwembadSolar zwembadlamellen hebben een zwarte onderkant, wat ervoor zorgt dat het zwembadwater door de zon wordt opgewarmd, wat een ecologische meerwaarde is en wat uiteraard voordeliger is voor jouw portemonnee. Zwembadwater verwarmen geschiedt meestal met behulp van een warmtepomp voor zwembaden die veel elektriciteit verbruiken. Dankzij een solar rolluik, verbruik je minder elektriciteit voor de opwarming van het zwembadwater.

Een ander voordeel van een zonne-lamellen afdekking is dat je zowel in het voorjaar als in het vroege najaar nog gebruik kan maken van je zwembad. Ze worden bovendien ook het meest verkocht. De gemiddelde levenduur van zwembad lamellen liggen tussen de 5 tot 15 jaar, afhankelijk van welk soort materiaal men kiest.

Nadeel zwembadrolluiken

Ook in een zwembadafdekking kan er vuil in kruipen, bijgevolg kan dit voor storingen zorgen. Het beste is dan ook om de lamellen af en toe schoon te maken. Er bestaat ook een rolluiksysteem met een zelfreinigende werking, afhankelijk of jouw budget dit toelaat of niet.

Prijs zwembad rolluik kopen

De prijs voor het kopen van een zwembadlamellen systeem kan enorm variëren. Dit hangt af van verschillende factoren: de keuze van het materiaal van lamellen, de afmetingen, de vorm, het soort systeem en de wijze van bediening. Je mag rekenen op een kost tussen de €5000 – €10.000 voor de plaatsing van een rolluik. Dit zijn uiteraard richtprijzen. Om een juiste prijs te bekomen, raden we aan om via onze website een offerte aan te vragen.

Offerte zwembadafdekking

Ook interessant