Betonnen zwembad renoveren: liner & glasmozaiek

Bouwkundige zwembaden zijn het neusje van de zalm, toch kunnen ze na verloop van tijd te kampen hebben met zwembadproblemen zodoende een zwembadrenovatie aan de orde is. Wij sommen de meest voorkomende problemen met betonzwembaden op en geven meer info hoe deze gerenoveerd kunnen worden.

Welke soorten betonnen zwembaden bestaan er?

Vooraleer we overgaan tot de beschrijving van renovatiewerken van betonnen zwembaden, is het belangrijk om de verschillende soorten te begrijpen. Het verschil zit hem in de opbouw van de zwembadkuip. Enerzijds heb je de zwembaden in polystyreen blokken en de gegoten betonnen zwembaden. Elk type betonnen zwembad kan specifieke problemen krijgen waardoor de renovatie van het zwembad een ander verloop heeft.

Soorten afwerking betonnen zwembaden

De kuip van een betonnen zwembad kan in tal van verschillende materialen worden afgewerkt zoals een liner, tegels ( keramisch / glasmozaiek ) of een coating. Elke soort afwerking kan op termijn problemen veroorzaken. Afhankelijk van het type afwerking, sommen wij de meest voorkomende zwembadproblemen op.

Offerte onderhoud

Betonnen zwembad met glasmozaïek renoveren

Betegelde bouwkundige zwembaden die afgewerkt zijn met mozaïektegels kunnen na verloop van tijd tekenen vertonen van verkleuring, vuile voegen, loszittende mozaïektegels… Maar ook lekkages en betonrot kunnen zich voordoen.

Oorzaken zwembadproblemen

Er zijn een aantal oorzaken die ervoor zorgen dat glasmozaïek van de betonkuip los komt te zitten en op termijn in de kuip kunnen vallen. Ten eerste is er het druk- en temperatuurverschil tussen een leeg en vol zwembad. Door de constante waterdruk, dient de tegellijm voldoende sterk te zijn. Ten tweede kan een slechte uitvoering van het tegelwerk en de betonnen kuip de oorzaak zijn van problemen. Ten slotte is de waterdruk en de groei van algen en bacteriën de boosdoener dat de steentjes en de voegen loskomen te zitten en dat er verkleuring van de voegen optreedt.

Mozaïek zwembad renoveren

Verouderde mozaïek kan lekkages veroorzaken aan de skimmers en inspuiters als gevolg van langdurige blootstelling aan water met chloor. De bekuiping kan ook op termijn haarscheurtjes vertonen. Holtes worden door behulp van betoninjecties met epoxyhars herstelt. Haarscheurtjes kunnen door middel van een transparante epoxy gerenoveerd worden.

Offerte onderhoud

Betonnen zwembad met liner renoveren

Een ander soort afwerking van betonnen zwembaden is de liner of zwembadbekleding met folie. De bekleding kan bestaan uit een folie in gewone PVC of een gewapende Pvc-folie.

Rimpels & blazen in zwembadfolie

De meest voorkomende problemen met een zwembadfolies zijn rimpels en blazen. Problemen met zwembadfolies kunnen te wijten zijn aan structurele problemen van de onderliggende betonstructuur, de staat van de bodem, maar ook aan de temperatuur van het water. Bij een te hoge temperatuur kan de folie krimpen en uitzetten waardoor er rimpels op de bodem ontstaan.

Verkleuring zwembadfolie

Ten tweede treedt er na verloop van tijd verkleuring van de pvc-folie op. Dit is te wijten aan Uv-straling door de zon maar ook door vervuiling. Vooral met name aan de zwembadboord zal de liner sneller wit uitslaan dan op andere plaatsen. De verkleuring van de zwembadfolie kan je niet tegengaan. Kies zeker voor een kwalitatieve folie, deze zal minder snel verkleuren. Wens je jouw liner te laten vervangen, opteer dan voor de plaatsing van een bleke kleur, de verkleuring zal op termijn minder fel opvallen.

Scheuren in zwembadfolie

Een veel voorkomende probleem met betonnen zwembaden zijn scheuren in de folie. Dit kan te wijten zijn aan een structureel probleem in het beton of door bijvoorbeeld betonrot, roest wapening, lekkage dilatatievoegen, grondbeweging, hoge stand grondwater… enz…

Ten tweede kunnen scheuren ook voorkomen door temperatuurverschillen. Daarom is het aangeraden om een betonnen zwembad te isoleren. Je voorkomt grote temperatuurverschillen alsook een snelle afkoeling van het zwembadwater. Zo bespaar je geld op jouw energiefactuur.

Ten slotte kunnen er gaten en scheuren ontstaan door de slechte kwaliteit van de folie. Hoe dunner de zwembadfolie, hoe sneller er scherpe voorwerpen scheuren of gaten kunnen veroorzaken. Zeer kleine scheuren kan je aanpakken door gebruik te maken van een repairkit. Je kan ook opteren om de liner te vervangen, kies dan beter een iets duurdere gewapende pvc-folie, deze is beter bestand tegen scheurvorming en gaten.

Liner komt los

Nog een veel voorkomend probleem: de liner van het zwembad komt los van de zwembadboord. Dit is te wijten doordat de liner zijn elasticiteit verliest of omdat het zwembadwater te hoog staat. 

Offerte onderhoud

Welke problemen doen zich voor bij betonnen zwembaden?

Scheuren in de betonstructuur: betonreparatie

Beton kan na verloop van tijd scheuren ontwikkelen of betonschade oplopen als gevolg van verschillende factoren, zoals grondbeweging, temperatuurveranderingen, slechte constructie of onjuiste waterdichtheid. Deze scheuren kunnen leiden tot lekkage en verminderde structurele integriteit. In dat geval dient er zich een betonreparatie dienen te voldoen. De reparatie bestaat uit een visuele controle van de beton en een handmatige betonreparatie waarbij scheuren worden uitgeslepen met de slijpschijf en gerenoveerd worden met een epoxy reparatiemortel. Betonschades worden manueel uitgekapt, schoongemaakt en gerenoveerd met een beton-reparatiemortel.

Zwembad lekt: repareren van lekkages

Lekkages van betonnen zwembaden zijn een veelvoorkomend probleem en worden veroorzaakt door beton dat wordt blootgesteld aan zwembadwater en chloor. Het waterdicht maken van zwembaden is zeer belangrijk om verdere problemen te voorkomen. De lekkages komen voor op tal van plaatsen, zoals aan kitvoegen, dilatatievoegen, rond skimmers & inspuiters, zwembadverlichting, verankering van de zwembadtrap… Dit kan verholpen worden door injecteren met injectiehars.

Delaminatie

Delaminatie verwijst naar het loskomen van de betonnen bekleding of afwerkingslaag van de onderliggende structuur. Dit kan worden veroorzaakt door slechte hechting, vochtproblemen of onjuiste installatie. Delaminatie kan leiden tot esthetische problemen en schade aan de bekleding.

Roestvlekken

Roestvlekken kunnen voorkomen op de wanden, bodem of zelfs op accessoires zoals trapjes en leuningen. Het is belangrijk om de oorzaak van de roestvorming te identificeren om verdere schade te voorkomen. Regelmatig onderhoud en het handhaven van de juiste waterchemie zijn essentieel om roestvlekken te voorkomen.

Als er al roestvlekken aanwezig zijn, zijn er verschillende methoden om ze te behandelen. Een optie is het gebruik van roestverwijderaars die speciaal zijn ontworpen voor zwembaden. Deze producten kunnen helpen bij het oplossen van het roestprobleem en het herstellen van de oorspronkelijke uitstraling van het zwembad.

Om roestvlekken te voorkomen, is het raadzaam om regelmatig de waterchemie te controleren, metalen voorwerpen uit het zwembad te verwijderen en eventuele lekken of corrosieproblemen zo snel mogelijk aan te pakken. Met de juiste zorg en onderhoud kan een zwembad weer stralen zonder de hinder van roestvlekken.

Verkleuring en vlekken

Betonnen zwembaden kunnen na verloop van tijd verkleuren door blootstelling aan chemicaliën, mineralen, zonlicht en algen. Daarnaast kunnen er vlekken ontstaan door morsen van chemicaliën, bladeren, metalen of andere verontreinigingen. Deze verkleuringen en vlekken kunnen de esthetiek van het zwembad aantasten.

Ophoping van vuil en algen

Betonnen oppervlakken kunnen poreus zijn en vatbaar voor ophoping van vuil, algen en andere verontreinigingen. Dit kan resulteren in een onaantrekkelijk uiterlijk en vereist regelmatige reiniging en onderhoud.

Problemen met waterbehandeling

Betonnen zwembaden kunnen gevoelig zijn voor onjuiste waterchemie, wat kan leiden tot troebel water, algenbloei, schimmelvorming en andere waterproblemen. Een goede waterbehandeling en regelmatige controle van de waterkwaliteit zijn essentieel om deze problemen te voorkomen. Een verouderde technische installatie kan ook de oorzaak zijn van onzuiver zwembadwater.

Zwembadafdekking vervangen

Bij het renoveren van een zwembadafdekking zoals een zwembadrolluik of zwembadzeil zijn er verschillende opties beschikbaar. Als de afdekking beschadigd is, kunnen reparaties worden uitgevoerd om scheuren of gebroken onderdelen te herstellen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de hele afdekking te vervangen, vooral als deze oud en versleten is.

Een renovatie biedt ook de mogelijkheid om te upgraden naar een modernere en geavanceerdere afdekking. Er zijn bijvoorbeeld automatische afdekkingssystemen beschikbaar die het openen en sluiten van het zwembad eenvoudiger maken. Deze systemen kunnen de veiligheid verhogen, energie besparen en het onderhoud vereenvoudigen.

Offerte onderhoud

Vervangen van zwembadboord

Bij de renovatie van een zwembadboord zijn er verschillende mogelijkheden. Een optie is het vervangen van de boord met nieuwe materialen zoals tegels, natuursteen of beton. Dit kan het zwembad een frisse en moderne uitstraling geven.

Hoeveel kost een zwembadrenovatie?

De kosten van een zwembadrenovatie kunnen variëren, afhankelijk van de omvang van de renovatiewerkzaamheden en de specifieke behoeften van het zwembad. Hier volgt een overzicht van de kosten voor verschillende renovatieonderdelen:

Kleine herstellingen: Voor het herstellen van ribben, scheuren of gaten in het zwembad kan de prijs variëren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het probleem. Over het algemeen kunnen deze reparaties enkele honderden tot duizenden euro’s kosten, afhankelijk van de benodigde materialen en arbeid.

Vervangen van een liner: Het vervangen van een liner kan een aanzienlijke kostenpost zijn. De prijs varieert afhankelijk van het type liner, de grootte van het zwembad en de complexiteit van de installatie ( recht, oveel, rond… ). Over het algemeen kunnen de kosten voor het vervangen van een liner variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s.

Renoveren van de zwembadboord: De kosten voor het renoveren van de zwembadboord zijn afhankelijk van het gekozen materiaal en de omvang van de boord. Tegels, natuursteen en beton hebben verschillende prijsklassen. Gemiddeld genomen kunnen de kosten variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s.

Zwembadtechnieken: Het upgraden of vervangen van zwembadtechnieken, zoals pompen, filters, verwarmingssystemen of automatiseringssystemen, kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen. De prijs hangt af van het specifieke type en de gewenste functionaliteit. De kosten kunnen variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van de complexiteit van de installatie.

Het is belangrijk om op te merken dat deze kostenramingen slechts een indicatie zijn en dat de werkelijke kosten kunnen variëren op basis van verschillende factoren. Het wordt aanbevolen om een professionele zwembadbouwer te raadplegen om een nauwkeurige kostenraming te krijgen op basis van de specifieke renovatiebehoeften van uw zwembad.

Conclusie

De renovatie van een betonnen zwembad kan heel uiteenlopende redenen hebben. Er bestaan tal van technieken om van de renovatie een succes te maken. Om een renovatie te voorkomen, is het belangrijk om op periodieke wijze een controle te laten uitvoeren, wat onderdeel van een zwembadonderhoud is. Heb je te kampen met een probleem, schakel dan een vakman in om de problemen in kaart te brengen en de oorzaak te herkennen. Een zwembadspecialist zal de juiste renovatietechnieken voorstellen en een bijhorende offerte maken hoeveel de renovatiekosten zullen bedragen.

Offerte onderhoud

Ook interessant