Welke soorten monoblock zwembaden bestaan er?

Wie droomt van een zwembad in de tuin kan kiezen uit tal van soorten buitenzwembaden. Kunststof zwembaden zijn één van de opties. Er bestaan een aantal soorten kunststof zwembaden. Wij geven een overzicht.

De aanleg van een privézwembad dient een weloverwogen keuze te zijn want de investering is niet gering, bovendien dient het zwembad een tijdlang mee te gaan. Een kunststof zwembad in kunststof heeft de eigenschap dat het in één geheel geplaatst kan worden en vrij licht is waardoor de plaatsing zeer snel kan plaatsvinden. Maar het biedt nog meer voordelen t.o.v. een betonnen zwembad of een opzetzwembad, denk maar aan de kostprijs.

Het kunststof zwembad biedt jarenlang zwemplezier aan oud en jong.

In het gamma van de kunststof zwembaden kan je kiezen uit tal van vormen en afmetingen. Dit zijn de soorten kunststof zwembaden:

Polyester zwembaden

Polyester zwembaden worden opgetrokken in verschillende lagen polyester versterkt met glasvezel, wat de kuip van het zwembad zeer sterk maakt. Polyester heeft de eigenschap om zeer licht te zijn wat de plaatsing makkelijk maakt. Polyester kunststof zwembaden bestaan in tal van vormen en afmetingen en worden in 1 stuk in een gat in de grond geplaatst. Om het water warm te houden, wordt een PU-schuimlaag in de schil van het zwembad voorzien. Het zijn vrij goedkope zwembaden, maar gaan zeer lang mee.

De plaatsing van een polyester zwembad

Vinylester of epoxy zwembaden

De kuip van epoxy-vinylester zwembaden wordt opgebouwd in verschillende lagen van polyester en vinylesterhars en is iets kwalitatiever en duurder dan het polyester zwembad. De afwerking van de kuip wordt afgewerkt door een expoylaag waardoor het vinylester zwembaden de eigenschap heeft om minder gevoelig te zijn voor osmose en verkleuring t.o.v. polyester zwembaden. Ze zijn verkrijgbaar in tal van vormen en afmetingen en zeer licht om te verwerken. Het zijn zwembaden waardoor ze in één geheel geplaatst kunnen worden.

Keramische zwembaden

Als derde soort zwembad, kan je opteren voor een keramisch zwembad. De kuip van deze zwembaden wordt opgetrokken in combinatie van polyester, vinylester en expoy en de toevoeging van nano-keramische partikels / glasparels wat het zwembad oersterk maakt. Keramische zwembaden zijn zeer slijtvast en zijn bestand tegen hogere temperaturen en scheurvorming. Het nadeel is de prijs maar in ruil plaats je een buitenzwembad dat zeer lang mee gaat en weinig onderhoud nodig heeft.

Offerte zwembad

Het keramisch zwembad

Polypropyleen zwembaden

De kuip van het polypropyleen zwembad wordt vervaardigd uit een hoogwaardige kunststof polypropyleen. De positieve eigenschap van dit zwembad is haar sterkte, scheurvastheid en de anti-bacteriële werking. Bovendien is het materiaal goed bestand tegen chemische producten zoals chloor. Polypropyleen zwembaden zijn vrij licht en vrij snel te plaatsen. Ze bestaan uit 1 geheel en bestaan in tal van vormen en afmetingen.

Afgerond polypropyleen zwembad

Plaatsing

Wens je een groot zwembad te plaatsen, hou dan rekening met het feit dat de kuip in 1 geheel wordt geplaatst. Daarom is het belangrijk om op voorhand de toegankelijkheid tot het terrein in te schatten. Er kan gebruik gemaakt worden van een hijskraan maar de mogelijkheden zijn niet onbeperkt. Vraag raad en advies aan jouw zwembadbouwer wat de mogelijkheden zijn, maak eventueel foto’s en overhandig een plan met afmetingen van de tuin. Hou rekening met obstakels zoals tuinpaden, bomen en struiken, tuinconstructies zoals een tuinhuis of veranda… die de plaatsing kunnen bemoeilijken.

Afmetingen

De grootte van het zwembad is beperkt door het transport. De gemiddelde breedte van het zwembad ligt tussen 300 – 400 cm. De lengte ligt tussen 500 – 1000 cm. Kies altijd voor een zwembad dat aan jouw levensstijl, budget en beschikbare ruimte voldoet. Wens je een zwembad op maat dat niet gebonden is aan afmetingen, dan opteer je beter voor een betonnen zwembad afwerkt met een liner.

Toebehoren

Wie een zwembad plaatst, mag zeker en vast de toebehoren niet vergeten, denk maar aan de plaatsing van een zwembad rolluik of de plaatsing van een warmtepomp.

Zwembad kopen? Vergelijk de prijzen

Wens je een zwembad te kopen, vergelijk dan eerst de prijzen bij verschillende zwembadbouwers. Zij geven naast een offerte ook vrijblijvend advies over de soorten zwembaden en hun technische installatie.

Offerte zwembad

Ook interessant