Kelder graven: prijs, tips & advies

Als je graag meer ruimte wilt in je huidige woning dan kun je er een stuk aan laten bouwen. Toch zitten er vaak voorwaarden aan vast. Als je niet kan of mag uitbreiden in de breedte of hoogte dan is het mogelijk om naar beneden uit te bouwen met een kelder. Op die manier creëer je veel extra ruimte. Ideaal om bijvoorbeeld een grote hoeveelheid voedsel in op te slaan.

De functie van je kelder

Veel mensen denken bij een kelder aan een berging, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om de kelder te benutten. Denk bijvoorbeeld aan een ondergrondse garage, fitnessruimte of een heuse gameroom of thuisbioscoop. Ook is het mogelijk om er een werkkamer van te maken. Onthoud alleen wel dat het in een kelder vaak wat frisser is dan in de rest van het huis, dus een slaapkamer ervan maken is misschien iets minder handig.

Offerte grondwerken op maat

Voor je begint met uitgraven

Naast de functie van je kelder is het ook belangrijk om te weten waar je de kelder wilt plaatsen. Je kunt namelijk een kelder bouwen onder je huis, maar ook naast je huis of in de tuin zijn mogelijkheden. Daarnaast is het ook mogelijk om een kelder onder je garage te bouwen, naast het huis of in de kruipruimte. Genoeg opties dus. Daarna bepaal je hoe groot je de kelder wil hebben en vooral ook hoe diep. Verder is het van belang om een bouwvergunning aan te vragen, zodat je daarna aan de slag kunt met het uitgraven van de kelder. Denk er aan dat je verschillende soorten kelders hebt, denk maar aan de gemetste kelder en gegoten betonkelder en de préfabkelder.

Vraag een bouwvergunning aan

Het aanvragen van een bouwvergunning kan bij de gemeente. De kosten van deze vergunning hangen af van de gemeente waar je woont. De bouwvergunning beschrijft dat je een kelder wilt bouwen, maar bevat ook berekeningen die aantonen dat de bouw van de kelder veilig en verantwoord is. Laat je adviseren door aannemers of laat de aannemers de vergunning aanvragen als je de klus uit handen geeft. Ook doet de aannemer in veel gevallen een bodemonderzoek, waarbij gekeken wordt naar de opbouw van de grond en de mate waarin de grond belastbaar is. Ook bekijkt de aannemer de funderingsresten en aanwezigheid van verontreinigen.

Offerte grondwerken op maat

Het uitgraven van de kelder

Bij het uitgraven van de kelder wordt zand en grond verwijderd en ook stenen worden weggehaald. Zorg er daarom voor dat je containers huurt, zodat je alle zand en grond en stenen kunt weggooien. Ook kun je ze daarna makkelijk afvoeren. Bekijk van tevoren hoeveel containers je nodig hebt en bedenk dat een container huren ongeveer tussen de €200 en €600 kost. Je kunt zuigwagens gebruiken voor het uitgraven, omdat deze op moeilijk bereikbare plekken zand en andere grondstoffen kunnen weghalen. Op die manier kun je de kelder snel uitgraven zonder overlast.

Zelf doen of laten doen?

Het bouwen van een kelder is een lastige opgave, waardoor de meeste mensen het laten doen. Het is belangrijk om kennis te hebben van de constructie van de woning, zodat het fundament van je woning en de huizen eromheen in tact blijven bij het bouwen van een kelder. Het verkeerd bouwen van de kelder kan grote gevolgen hebben. Bedenk dus van tevoren goed of je voldoende kennis hebt of dat je de klus over laat aan een aannemer. Er zijn veel verschillende aanbieders te vinden, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Offerte grondwerken op maat

Extra aandachtspunten voor je kelder

Na het uitgraven van de kelder wordt het plafond geplaatst, net als betonnen wanden. Eventueel kunnen extra stopcontacten worden in gebouwd. In een kelder heb je geen plek voor ramen, waardoor het belangrijk is om extra aandacht te vestigen op ventilatie aan de hand van ventilatieroosters of mechanische ventilatiesystemen. Zo voorkom je schimmelvorming. Ook is het koud in de kelder, omdat deze ruimte zich onder de grond bevindt. Zorg er daarom voor dat je de kelder goed isoleert, zodat het ook in de winter goed vertoeven is in de kelder. Ook isolatie voor het plafond vereist aandacht, omdat je anders constant voetstappen boven je hoort. Als laatste kan een kelder last hebben van vocht, dus is het belangrijk om een waterdichte kelder te bouwen met behulp van bijvoorbeeld kelderbekuiping.

Prijs kelder graven

Een kelder uitgraven kost gemiddeld 20€ / m3. Tel daarbij ook nog eens eventueel de kosten voor het afvoeren van onbruikbare grond en keien bij. Als je de kelder laat uitgraven en bouwen dan is het belangrijk om offertes op te vragen van verschillende aannemers. Ga ook met ze in gesprek over je wensen. Geef bijvoorbeeld aan dat je een goed geventileerde, waterdichte en geïsoleerde kelder wilt, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Op die manier zie je wat de mogelijkheden zijn en welke kosten erbij horen.

Hoeveel kost jouw kelder laten uitgraven?

Nood aan machinale grondwerken? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan en ontdek de grondwerken prijs. Vergelijk hier tot 4 offertes van grondwerkers uit je buurt.

Offerte grondwerken op maat

Ook interessant