Het uitgraven en plaatsen van een septische put

Tijdens de rioleringswerken en de grondwerken wordt de septische put geplaatst. Het gat van de septische put dient op de juiste plaats uitgegraven te worden.

Wat is een septische put?

Een septische put verzamelt al het afvalwater uit je huis en maakt het vloeibaar om het vervolgens naar het riool te sturen. In de put komen twee soorten afvalwater, namelijk zwart afvalwater en grijs afvalwater. Zwart afvalwater is het water dat uit je toilet komt, met andere woorden dit water is verontreinigd met uitwerpselen. Grijs afvalwater is het huishoudelijke afvalwater, bijvoorbeeld het water dat je door de wasbak spoelt als je je handen hebt gewassen. De septische put haalt vaste en bezinkbare onzuiverheden uit het afvalwater, voordat het in de riolering terecht komt. Dit rottingsproces in de septische put wordt ook wel ‘septische gisting’ genoemd. In veel gevallen is een septische put verplicht, dus als je septische put aan vervanging toe is, dan is het verstandig om een nieuwe septische put te plaatsen.

Offerte septische put graven en plaatsen

Verplichtingen bij plaatsen septische put

Wanneer geen riolering aanwezig is of de riolering niet is aangesloten op de rioolwaterzuiveringsinstallatie dan is het nodig om een septische put te plaatsen. Wanneer er wel riolering aanwezig is dan kun je het beste bij de gemeente, stad of rioolbeheerder nagaan of een septische put verplicht is. Als een septische put verplicht is dan wordt vaak alleen het zwarte water aangesloten op de septische put. Daarnaast heb je geen bouwvergunning nodig om een septische put te plaatsen. Wel moet je een bouwvergunning aanvragen wanneer de put dichtbij perceelgrenzen wordt gebouwd. Het gaat om het plaatsen van een septische put op minder dan één meter van de perceelgrenzen.

Septische put van beton uitgraven en plaatsen

Je kunt bij het plaatsen van een septische put kiezen uit een put van beton of een put van kunststof. Beide putten hebben hun eigen voordelen en verschillen op het gebied van gewicht, prijs en functie. Een septische put van beton is zwaarder dan een septische put van kunststof. Het plaatsen van een betonnen put is lastiger, omdat een kraan vereist is. Doordat de put zwaarder is, hoef je niet bang te zijn dat de put verschuift wanneer het grondwater hoog staat. Als je kiest voor een septische put van beton dan is het belangrijk om te weten dat de put alleen geschikt is voor zwart afvalwater. Grijs afvalwater kan leiden tot verstopping. De betonnen put is goedkoper dan de kunststof put.

Offerte septische put graven en plaatsen

Septische put van kunststof uitgraven en plaatsen

De septische put van kunststof is dus duurder dan de septische put van beton, maar heeft daarnaast ook veel voordelen. Zo is de kunststof put geschikt voor zowel zwart als grijs afvalwater. Ook is deze put licht van gewicht en daardoor makkelijk te plaatsen. Verder is de septische put van kunststof niet onderhevig aan corrosie en is de put makkelijk te reinigen door de gladde, niet-poreuze wanden. Ook vind je de septische put van kunststof in verschillende vormen, waardoor je altijd een geschikte put vindt voor jouw locatie en beschikbare ruimte. Uiteindelijk bepaal je welke put geschikt is voor jou door de locatie en het type afvalwater dat je gaat lozen. Een betonnen put is goedkoper, maar je hebt meer ruimte nodig en de put is alleen geschikt voor zwart afvalwater.

De vorm van de septische put

Nadat je bepaalt hebt of je gaat voor een septische put van kunststof of van beton kun je ook nog keuzes maken over de vorm van de septische put. Zo kun je gaan voor een rechthoekige septische put, die als voordeel hebben dat ze een beperkte breedte hebben. Zo kun je de put bijvoorbeeld door een rijtjeswoning heen dragen om te plaatsen. De ronde putten hebben als voordeel dat ze sterk zijn en daardoor in één tank een groter volume mogelijk is. Zo is de grootste ronde put 10.000 liter, terwijl de grootste rechthoekige put 3.000 liter is. Ovalen putten hebben een lagere inbouwdiepte. Bekijk de locatie en de beschikbare ruimte en kies op basis daarvan de vorm van de septische put, die het beste bij jouw situatie past.

Offerte septische put graven en plaatsen

Het uitgraven van de septische put

Bepaal de locatie van de septische put aan de hand van het rioleringsplan en wees er zeker van dat hier geen leidingen of kabels onder de grond lopen. Vraag voor de zekerheid een bouwtekening aan bij de gemeente. Maak je gebruik van een machine? Dan kan het verplicht zijn dit te melden bij jouw gemeente. Zet het gebied af en begin met graven. Om de cilinder stabiel te houden wordt een laag gestabiliseerd zand van een tiental centimeter in de put aangebracht. Eventueel breng je een fundering op staal aan. De overtollige grond kan afgevoerd worden of hergebruikt worden in bij de aanleg van de tuin voor nivelleringswerken.

Offerte septische put graven en plaatsen

Het plaatsen van de septische put

Als het gat gegraven is dan kan de put geplaatst worden. Je vult de put met water, zodat de put door het gewicht zal zakken. Dit proces duurt enkele uren tot dagen voordat de put gestabiliseerd is. Daarna verbind je de leidingen. Het is belangrijk dat de gassen, die in de put ontstaan, kunnen ontsnappen. Daarna vul je de zijkanten van de put met gestabiliseerd zand of mager beton. Bovenaan de betonnen sluitsteen komt de controledeksel. Zorg steeds voor voldoende luchtcirculatie. Als je de put plaatst in grond met een hoog grondwaterpeil dan moet je voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat de put opdrijft als hij bijna leeg is. Zorg dan voor een verankering van de put in een plaat waar omliggend grond op kan steunen.

Onderhoud septische put

Ook een septische put vraagt af en toe onderhoud, zeker bij verkeerd gebruik van toiletpapier en vochtige doekjes. Deze kunnen ervoor zorgen dat leidingen van de septische put verstopt geraken. Je dient dan een ontstoppingsdienst in te schakelen. De prijs voor het ledigen van de septische put kan je hier vinden.

Prijs septische put laten graven door grondwerker

Het uitgraven van een septische put kost je gemiddeld €825. Je dient op een extra kost te rekenen van als je de overtollige grond wenst te laten afvoeren en verwerken. Bij de prijsvoering dien je rekening houden met de afmetingen van de put, hoeveelheid af te voeren stortgrond, graszoden, steenpuin, klei… heb je al dan geen rijplaten nodig, toegankelijkheid van het terrein, een extra graafmachine nodig… De afvoer en verwerking van onherbruikbare grond kost veel geld, alles moet van Europa gereinigd en gesorteerd worden.

Hoeveel kost jouw septische put laten uitgraven?

Nood aan machinale grondwerken? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan en ontdek de grondwerken prijs. Vergelijk hier tot 4 offertes van grondwerkers uit je buurt.

Offerte septische put graven en plaatsen

Ook interessant