Verstopte afvoer septische put ontstoppen: hoe doen & prijs

Een beerput is een voorganger van het watercloset (wc) die nog gebruikt wordt op plekken waar nog geen riolering ligt. De septische put is dan meestal weer wel aangesloten. Ook deze put kan verstopt raken en moet dan gereinigd worden, maar hoe doe je dit? En kun je dit wel zelf of moet je een professional inschakelen?

Eerst en vooral is er een verschil tussen een verstopte toe- en afvoer van de septische put en een volle septische put. Bij een probleem met de afvoeren zal een ontstoppingsdienst moeten ingrijpen. Moet je je je volle septische ledigen, dan heb je nood aan een ruimdienst. De meeste firma’s bieden de beide diensten aan.

Als het toilet niet meer goed doorloopt, kan dit dus te wijten zijn aan een verstopping van de afvoer van het toilet, een verstopping van de riolering of een volle beerput.

Voorbeeld van een verstopte afvoer van de septische put naar de openbare riolering

Je beerput is verstopt geraakt

Op een afgelegen plek waar meestal nog geen riolering is gelegd, moet je alsnog een keer je ontlasting kwijt kunnen. Hiervoor gebruik je een beerput. De beerput is ook echt een put, waar de ontlasting in opgevangen wordt. Om gebruik te maken van de beerput zit je meestal op een bankje met een gat erin, wat in de volksmond beter bekend staat als de poepdoos. De beerput staat tegenwoordig beter bekend als een septische put.

Voorbeeld van een verstopte afvoer van de beerput

Alle ontlasting en het andere vuil dat in de beerput terechtkomt moet er een keer uit, waarvoor de afvoer zorgt. Echter kan het gebeuren dat de beerput niet volledig goed schoongemaakt is en dat het vuil is vastgekoekt aan de afvoer. Hierdoor kan de ontlasting niet wegkomen en raakt de afvoer verstopt. Je kunt de afvoer dan na een tijdje niet meer gebruiken en zit je weer met het probleem dat je geen riolering hebt. Je kunt je septische put ontstoppen zodat je er weer gebruik van kan maken. Dit kun je meestal zelf doen, maar soms heb je hulp nodig van een ontstoppingsdienst. Probeer eerst zelf het probleem te verhelpen, zodat je tijd en geld bespaart.

Offerte septische put ontstoppen

Zelf je beerput ontstoppen / onderhouden

Vaak kan je een verstopping zelf verhelpen door de afvoer te reinigen. Er zijn verschillende methodes hoe je dit kunt doen, afhankelijk van hoe erg de verstopping is.

1. De verstopping voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is de beste remedie tegen een verstopping er geen één krijgen. Hoe beter jij je septische put onderhoudt, hoe minder kans je hebt op verstopping. Probeer bijvoorbeeld zo min mogelijk ander afval dan de ontlasting in de put te laten komen. Denk hierbij aan wc-papier, tampons en vochtige doekjes… met andere woorden, producten die slecht afbreekbaar zijn. Deze verstoppen veel sneller, omdat ze amper afbreken in de afvoer. Vetten, oliën en etensresten kun je ook beter in de daarvoor bestemde vuilnisbak deponeren, omdat deze ook sneller zorgen voor een verstopping.

2. Gebruik biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen

Heb je nu ondanks dat je oplet op wat je in je septische put gooit toch nog een verstopping? Dan kun je het beste biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen gebruiken. Gooi deze in de afvoer, laat deze even ontvetten in je afvoer en spoel daarna goed door. Door het doorwekende effect zal het vuil sneller loslaten en weer met de stroom meedrijven. Het is hierbij echt belangrijk dat je alleen biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, die vaak ook van een specifiek op biologisch afbreekbaar gericht merk zijn, gebruikt, omdat je septische put deze anders ook niet goed kan afbreken. Let er dus op dat er op de verpakking van je schoonmaakmiddel wel duidelijk staat dat je middel biologisch afbreekbaar is, anders vererger je eerder het probleem dan dat je deze verhelpt.

3. Goed doorspoelen

Je kunt vaak de verstopping al bestrijden door met een hogedrukreiniger het vuil los te spuiten. Hiermee verwijder je niet alleen de verstopping, maar ook de andere aangekoekte resten die er rondhangen in je afvoer. Probeer tijdens dit reinigen dan ook alles tegelijk mee te pakken, zodat je beerput niet snel weer verstopt raakt. Hoe beter je je beerput onderhoudt, hoe minder snel de put geledigd hoeft te worden.

Offerte septische put ontstoppen

Ontstoppingsdienst septische putten

Soms lukt het niet om zelf de verstopping te verhelpen. Dit kan komen omdat het vuil te diep in de afvoer vastzit, dit te hardnekkig vastzit, waardoor je niet met je eigen spullen deze los kan krijgen of omdat je er niet bij kan door de vaak smalle opening van de septische put. Het is dan belangrijk dat je een professionele ruimdienst belt om een offerte te maken. In deze offerte behandel je het probleem, wat er gedaan moet worden en hoeveel dit je gaat kosten. De loodgieter kan met de eigen apparatuur beter de afvoer in en het probleem verhelpen. Vaak is deze binnen een uurtje klaar en kun je vrijwel direct weer gebruik maken van je beerput.

Ruimdienst voor ontstoppen septische put

Prijs septische put ontstoppen

Een ruimdienst rekent een prijs op basis van de werkzaamheden en wanneer hij aan het werk moet. Voor een standaard reinigingsklus van ongeveer een uurtje rekenen ruimdiensten tussen de €100 en €300. Hier bovenop kunnen nog extra kosten komen. Zo kan het zo zijn dat de verstopping zo heftig is dat de loodgieter aan één uur niet voldoende heeft en dat er extra werkzaamheden gedaan moeten worden om erger of herhaling van het probleem te voorkomen. De prijs is ook grotendeels afhankelijk van de grootte van de septische put. U kan hier de septische put ledigen prijs raadplegen.

Per extra activiteit kost dit je meestal €40 extra. Daarnaast hangt het ervan af op welk moment de loodgieter langskomt. Vraag je deze tussen de middag op een doordeweekse dag, dan zit je in het dagtarief. Moet de loodgieter ’s avonds laat komen, dan betaal je het avond- of nachttarief, waardoor dezelfde klus soms twee keer zoveel kan kosten. Vraag naar de tarieven tijdens het opstellen van de offerte.

Ontstoppingsdienst voor wc'sHoeveel kost jouw verstopte beerput ontstoppen?

Nood aan een snelle ontstoppingsdienst? Vraag een vrijblijvende offerte aan en weet waar je aan toe bent als je hulp nodig hebt bij het ontstoppen van je afvoeren. Hierin staan ook alle werkzaamheden beschreven en hoe de prijs tot stand is gekomen. Vergelijk hier tot 4 offertes van ontstoppers uit je buurt.

Offerte septische put ontstoppen

Ook interessant