Afvoer wasmachine verstopt? Zo kan je deze snel ontstoppen

Een verstopte afvoer van de wasmachine brengt veel ellende met zich mee. Je wasmachine gaat stinken, water en vuil blijven in de trommel zitten en het belangrijkste: je kleding wordt er alles behalve schoner op. Je wasmachine afvoer schoonmaken is daarom een belangrijke taak en moet zo snel en goed mogelijk uitgevoerd worden.

Oorzaak verstopte wasmachine

Je wasmachine is bedoeld om je vieze kleding weer schoon te maken. De vlekken en verstopte restjes zand of vuil worden dan uit je kleding gespoeld en komen dan terecht in je afvoer. Samen met de resten van je wasmiddel kunnen deze zich ophopen in de leiding, wat ervoor zorgt dat je afvoer verstopt raakt en het water niet meer weg kan. Hierdoor kun je je wasmachine niet meer gebruiken totdat de verstopping verholpen is. Het vuil moet verwijderd worden of losgemaakt worden van de leidingen, waardoor het door kan stromen met het waswater. Dit kun je eenvoudig zelf doen, zolang je dit maar op de juiste manier doet.

Tip: Gebruik vloeibaar wasmiddelen i.p.v. waspoeders om verstoppingen te voorkomen

Zelf je verstopping verhelpen

De afvoer van je wasmachine ontstoppen is met een specifiek stappenplan goed te verhelpen. Dit stappenplan is op de volgorde van manieren hoe de verstopping verholpen kan worden. Wanneer de manier van de ene stap nog niet je verstopping verholpen heeft, kun je de volgende stap gebruiken.

Offerte afvoer wasmachine ontstoppen

1. Maak de sifon schoon

Controleer de aansluiting en de sifon

De sifon is een knik in de afvoer die met name bedoeld is om de stank tegen te gaan die uit de riolering kan komen. Deze staat vaak ook bekend als de zwanenhals. Vaak zit het vuil hier al verstopt en kun je door de sifon los te maken het probleem al verhelpen. Maak de sifon schoon, plaats deze goed terug zodat deze niet lekt en spoel de afvoer goed door. Controleer ook de aansluiting van de afvoerslang aan de sifon. Bij een slechte aansluiting, kan het vuil zich vasthechten.

2. Gebruik kokend water en soda

Zit het vuil dieper in je leiding? Dan kun je kijken of je het vuil weg kan spoelen met kokend water en soda. Je haalt de afvoerleiding uit je wasmachine en vult een emmertje met kokend water en soda. De inhoud van de emmer giet je door middel van een trechter langzaam door de afvoer. Wacht een aantal minuten om te kijken of de verstopping verholpen is. Is het euvel niet verholpen, dan dien je extra actie te ondernemen.

3. Duw met een trekveer

Trekveer om verstoppingen te verhelpen

Als het sodawater niet werkt heb je zwaarder geschud nodig. Je kunt hiervoor een trekveer gebruiken die je in je leiding stopt en het vuil losduwt. Je duwt de trekveer in je afvoer tot deze niet meer verder kan en je begint met draaien. Door de kracht van de trekveer zal het vuil los moeten laten, waardoor het of mee stroomt met het water of aan de trekveer blijft haken waardoor je het weg kan gooien.

4. Spuit met een hogedrukreiniger

Rioolslang om aan te sluiten aan de hogedrukreiniger

Voor aangekoekt vuil dat diep in je afvoer verstopt zit heb je iets nodig dat met veel kracht op grote afstand gebruikt kan worden. Een hogedrukreiniger is hiervoor geschikt. Deze kan het vuil losschieten en verder de riolering in spuiten, zelfs tot diep in de leidingen. Hiervoor gebruik je een rioolslang. Deze hogedrukspuit kan in je afvoerbuis steken en door de hoge druk waarmee de rioolslang het water door de leiding spuit komt het vuil los en reinig je meteen ook de rest van je riolering. Zelfs de grootste klompen hardnekkig vuil kunnen hierdoor loskomen. Met een hogedrukreiniger je afvoer schoonmaken is de laatste remedie om zelf de afvoer van je wasmachine schoon te maken. Als je zelfs met deze manier nog last hebt van een verstopte afvoer, dan is het probleem zo hardnekkig dat je dit niet zelf kunt oplossen.

Offerte afvoer wasmachine ontstoppen

Een professionele ontstoppingsdienst inschakelen

Vrachtwagen ontstoppingsdienst wasmachine

Wanneer het bovenstaande stappenplan er niet voor zorgt dat je afvoer ontstopt is, zit het probleem dieper in je leidingen, veel dieper dan je bij kan komen. Het is nu belangrijk om een goede en snelle ontstoppingsdienst in te schakelen die het probleem voor je snel kan verhelpen. De ontstopper kan met zijn kennis en beter gereedschap dieper in je leidingen komen en daarmee het vuil beter weghalen. Zelfs vuil dat zich heeft opgehoopt in de riolering onder je huis is weg te halen.

Prijs afvoer wasmachine laten ontstoppen

Wanneer je een loodgieter inschakelt, moet je rekening houden met de kosten die een loodgieter kan rekenen. Meestal kost het verstoppen van je afvoer tussen de €140 en €165 euro. Dit is op basis van een standaard reinigingsbeurt die maximaal een uur in beslag neemt. Mocht de loodgieter meer uur nodig hebben of er moeten nog extra handelingen verricht worden, dan kan dit meer kosten. De extra kosten bedragen meestal rond de €40.

Nood aan een loodgieter?

Het bovengenoemde tarief is op basis van een dagtarief. Dit dagtarief geldt van maandag tot en met vrijdag tussen 6:00 uur en 19:00 uur. Laat je je afvoer buiten deze tijden reinigen, dan betaal je meer. Tussen 19:00 uur en 22:00 betaal je vaak 50 procent meer en na 22:00 uur zelfs het nachttarief dat dubbele prijzen rekent. Ook in het weekend en op feestdagen betaal je een apart tarief dat hoger ligt dan het dagtarief.

Ontstoppingsdienst voor wc'sHoeveel kost een wasmachine ontstoppen?

Nood aan een snelle ontstoppingsdienst? Vraag een vrijblijvende offerte aan en weet waar je aan toe bent als je hulp nodig hebt bij het ontstoppen van je wasmachine-afvoer. Hierin staan ook alle werkzaamheden beschreven en hoe de prijs tot stand is gekomen. Vergelijk hier tot 4 offertes van ontstoppers uit je buurt.

Offerte afvoer wasmachine ontstoppen

Ook interessant