Verstopte afvoer regenwaterput verhelpen

Het gebruik van regenwater is een goedkope en milieuvriendelijke manier om met water te werken. Het kan een keer gebeuren dat je leidingen geen water meer geven, terwijl het reservoir nog helemaal vol zit. Er zit dan een verstopping in je watertoevoer of afvoer, die zo snel mogelijk verholpen moet worden.

Hoe kan je regenwaterput verstopt raken?

Het water van je regenput kun je voor verschillende doeleinden in je huis gebruiken. Zo is met name een wc een geschikte plek om met dit gefilterde hemelwater te worden voorzien. Dit is ook een goedkope manier, omdat je minder water hoeft af te tappen van een centraal punt, vooral als het veel heeft geregend de laatste tijd. Echter, ook hemelwater kan vuil met zich meebrengen en moet dus gefilterd worden, zodat het voor bijvoorbeeld koken of wassen geschikt is.

Daarnaast kan er ook vuil van je dak, dakgoot of de boom naast je huis in de put terechtkomen. Al deze vuilresten kunnen zich op den duur vast gaan koeken aan je afvoer of toevoerslang, waardoor er een ontstopping ontstaat. Hier kan het water dan niet meer doorheen stromen als je de kraan openzet of staat het reservoir van je wc droog.

Heb je te kampen met vervuild regenwater, ziet de filter van je waterpomp er snel vervuild uit, er ziet het spoelwater van jouw wc tijdens het doorspoelen zwart, laat dan eerst jouw dak ontmossen. Water dat vervuiling met zich meebrengt kan zorgen voor een verstopt toilet. Vervolgens kan je je regenwaterput laten reinigen.

Offerte regenwaterput ontstoppen

Je verstopping verhelpen

Zelfs als je je regenwaterput om de zoveel tijd schoonmaakt kan er een risico ontstaan van het verstoppen van je leiding. Deze ontstopping moet verholpen worden, anders kun je geen gebruik van het water maken. Dit doe je door het vuil uit de leiding te halen, deze goed door te spoelen en te controleren op plekken die eventueel schoon geschrobd moeten worden om herhaling te kunnen voorkomen.

Vaak kun je zelf al de verstopping verhelpen, wat kan met de volgende methodes:

Verwijder de modder in de put

Hemelwater neemt vaak kleine restjes zand en modder met zich mee. Dit komt omdat het water van een regenbui onder andere uit de duinen komt. Deze modder is vaak maar een klein laagje, maar kan op den duur voor overlast zorgen, zoals stank, een gelige gloed in het water en verstoppingen. Door je put en je leiding te reinigen met behulp van een bellenbeluchter kun je deze modder verwijderen. Als na deze schoonmaak er nog geen water uit je kraan komt, zit het probleem dieper in de leiding.

Schrobben

Verwijder een deel van het water door het in emmers op te slaan. Doe dit tot je een bodem van hooguit 15 centimeter hebt. Ga dan zoveel mogelijk schrobben met een harde borstel om alle viezigheden los te wringen. Probeer zover mogelijk te komen en spoel daarna de leiding door met een deel van het opgeslagen water om de losse stukken vuil goed weg te werken.

Gebruik zuiveringszout

Bij diepere of hardnekkigere verstopping heb je iets nodig dat verder in je leidingen kan komen. Het gebruik van zuiveringszout wordt hierbij aangeraden. Zuiveringszout, ook wel bekend als baking soda of natriumbicarbonaat, is een ontstoppingsmiddel dat je in je afvoer giet om de leiding van binnen schoon te maken. Doe een kopje vol zuiveringszout in de afvoer en laat het een tijdje borrelen. De soda is nu bezig met het ontvetten van je leiding, zodat het vuil los komt te weken. Na een aantal minuten spoel je de leiding weer met warm water door, zodat het losgekomen vuil weg kan stromen. Je kunt hiervoor ook azijn gebruiken, of een mengsel van de twee voor extra zekerheid. Let er wel op dat je baking soda gebruikt en geen schoonmaaksoda, dit verergert het probleem alleen maar. Speciale ontstoppingsmiddelen bij de schoonmaakafdeling van de supermarkt kunnen je afvoer beschadigen, probeer deze dan ook zoveel mogelijk te vermijden.

Gebruik een hogedrukreiniger

Werkt het ontvetten niet om van je verstopping af te komen? Dan kan het zijn dat het aangekoekte vuil te erg is vastgeklemd in je leiding. Door het gebruik van een hogedrukspuit kun je meer kracht op afstand zetten om het vuil los te krijgen. Je steekt de slang goed in de leiding en zet deze aan om je hele afvoer schoon te krijgen. Er komt dan ook een grote druk op je leiding te staan, dus gebruik deze niet al te lang. Een waterbestendige stofzuiger kan ook gebruikt worden, alleen werkt deze de andere kant op, namelijk dat het het vuil opzuigt in plaats van wegspuit.

Offerte regenwaterput ontstoppen

Nog steeds verstopt?

Als de verstopping te heftig blijkt te zijn, doe je er goed aan om een ontstoppingsdienst in te schakelen. Dit is het geval wanneer je probleem te heftig is of te diep zit om te kunnen verhelpen. De ontstoppingsservice kan ook meteen zien of er misschien een ander probleem aan je leidingen is, zoals dat er een filter kapot is of dat er ergens iets lekt. In de meeste gevallen kan een loodgieter snel ter plaatse zijn en je probleem binnen een uur verhelpen. Je kan hier de prijzen vinden voor het reinigen van je regenwaterput.

Ontstoppingsdienst voor wc'sHoeveel kost jouw verstopte regenput ontstoppen?

Nood aan een snelle ontstoppingsdienst? Vraag een vrijblijvende offerte aan en weet waar je aan toe bent als je hulp nodig hebt bij het ontstoppen van jouw regenwaterput. Hierin staan ook alle werkzaamheden beschreven en hoe de prijs tot stand is gekomen. Vergelijk hier tot 4 offertes van ontstoppers uit je buurt.

Offerte regenwaterput ontstoppen

Ook interessant