Verstopte waterleiding verhelpen doe je zo

Je waterleiding heeft maar weinig onderhoud nodig. Er stroomt alleen warm of koud water doorheen, waardoor je geen last hebt van ophopende vuilresten. Maar toch kunnen ook deze leidingen verstopt raken. Hoe zit dat en wat kan je eraan doen?

Hoe raakt je waterleiding verstopt?

Het kan een keer voorkomen dat wanneer je de kraan opendraait dat er geen warm of juist geen koud water doorheen stroomt. Dit kan plaatselijk zijn, bijvoorbeeld dat je in je badkamer wel beide hebt maar in de keuken krijg je alleen koud water uit de kraan, maar ook door het hele huis. De verstopping kan ontstaan doordat het rioolwater tijdens het zuiveren het vuil heeft afgestoten tegen de leidingen. Dit vuil is blijven kleven aan de buizen, waardoor het water er amper tot niet meer doorheen kan stromen. Dit geldt ook voor hemelwater en huishoudelijk water. Daarnaast kan de waterleiding verkalkt of verroest geraakt zijn, omdat het water in de leidingen te lang heeft stilgestaan. Hierdoor ontstaat hetzelfde effect als bij opgehoopt vuil.

Voorkomen van een verstopte waterleiding

Een verstopte waterleiding is voor niemand een pleziertje. Het ontstoppen van je leiding kan een hels karwei zijn waar je veel tijd, moeite en geld mee kwijt bent. Nu is voorkomen beter dan genezen, maar wat kun je doen om een verstopping tegen te gaan?

Het belangrijkste bij je waterleiding is dat het water niet te lang stilstaat. Nu is dit met een douche sneller gedaan dan met het kraantje van je wasbak, maar toch moet je hierop letten. Bij kranen die zowel warm als koud water aan kunnen bieden, moet je erop letten om beide temperaturen een keer goed door te laten lopen. Doe dit om de zoveel tijd, zodat er niets aan blijft koeken.

Offerte waterleiding ontstoppen

Verhelpen van een verstopte waterleiding

Heb je ondanks het door laten lopen toch last dat er geen warm of koud water uit je leidingen komt, waardoor je bijvoorbeeld niet kan douchen, afwassen of koken? Dat moet je je waterleiding ontstoppen. Het is hierbij belangrijk dat je weet waar de verstopping zit en of je dit zelf kunt ontstoppen of dat je een loodgieter moet bellen.

Een klein probleem

Als je maar op één plek in je sanitair last hebt dat je geen water krijgt, dan zit de verstopping in het gedeelte tussen de leiding die leidt naar bijvoorbeeld je douche of gootsteen, en de plek waar de leidingen samenkomen. Deze verstopping kun je eenvoudig zelf oplossen. Dit doe je door de opening van je leiding open te maken en hier water doorheen te laten stromen. Met het zachtjes tikken tegen de leiding met een hamer kun je vaak het probleem al oplossen. Hiermee verwijder je met name roest. Mocht dit getik niet helpen, dan kun je met een dunne kabel proberen in de leiding te komen en hiermee de roest weg te schrapen. Dit doe je terwijl de watertoevoer naar deze leiding is afgesloten.

Een groter probleem

Heb je op meerdere plaatsen tegelijk hetzelfde probleem? Dan zit de oorzaak dieper in de leidingen. Je kunt hiervoor onder andere soda gebruiken, om de verstopping los te weken. Giet een mengsel van soda en azijn of kokend water in je leiding en spoel de leiding weer door, door er weer water op volle kracht doorheen te laten stromen. Zo verwijder je niet alleen de verstopping, maar reinig je ook de rest van je leiding. Mocht dit niet werken, dan kun je ook voor grover geschut gaan, zoals een hogedrukreiniger of waterstofzuiger.

Een gezamenlijk probleem

Wanneer je op meerdere plekken in je huis last hebt dat je warm en/of koud waterkraan niet goed doorstromen, dan kan het ook zo zijn dat het probleem niet alleen bij jouw huis het geval is. Vraag wanneer je een verstopping geconstateerd hebt, eerst aan de buren of zij met hetzelfde probleem zitten. Dit is met name aan te raden als je in een flat of appartementencomplex woont, omdat je dan een centraal waterleidingsysteem deelt. Mochten je buren nu ook last hebben van de ontstopping, dan is het probleem diep in de leidingen veroorzaakt.

Offerte waterleiding ontstoppen

Waterleiding laten ontstoppen

Kun je niet zelf je waterleiding ontstoppen? Dan kun je beter de hulp inschakelen van een ontstoppingsdienst. Met name bij een gezamenlijk probleem is het handig dat een loodgieter direct naar de bron kan gaan om het probleem te verhelpen. De loodgieter kan binnen een uur de verstopping verhelpen en op dezelfde dag kun je alweer gebruik maken van je water.

Plaats een waterontharder

Door de plaatsing van een waterontharder, zal er zich minder kalk in de waterleiding vastzetten waardoor de verstopping niet erger zal worden. De harsen in de waterontharder haalt fijne kalkdeeltjes uit het leidingwater.

Offerte waterontharder

Ontstoppingsdienst voor wc'sHoeveel kost een waterleiding ontstoppen?

Nood aan een snelle ontstoppingsdienst? Vraag een vrijblijvende offerte aan en weet waar je aan toe bent als je hulp nodig hebt bij het ontstoppen van je waterleiding. Hierin staan ook alle werkzaamheden beschreven en hoe de prijs tot stand is gekomen. Vergelijk hier tot 4 offertes van ontstoppers uit je buurt.

Offerte waterleiding ontstoppen

Offerte waterontharder

Ook interessant