Afvoer vaatwasmachine verstopt? Zo ontstop je het snel

Je vaatwasser is bedoeld om je servies en ander eetgerei in schoon te krijgen. Dit lukt niet als de vaatwasser verstopt raakt. Vuil en water blijven in de vaatwasser, het gaat enorm stinken en je vaat wordt er niet schoner op. Je afvoer ontstoppen is gelukkig zo gedaan.

Verstopte afvoer vaatwasser

Een vuile vaat na het wassen duidt op een slechte afvoer

Je vaatwasser gebruik je om alles wat je gebruikt om mee te eten, te drinken en om dit eten en drinken mee te bereiden schoon te maken. Alle etensresten worden in de vaatwasser losgemaakt en weggespoeld door de afvoer, samen met het wasmiddel om je vaat weer schoon en fris te maken. Deze resten stromen meestal gewoon door, maar soms raken ze vast aan de afvoerleiding en gaat het hieraan kleven. Dit met als resultaat dat het vuil gaat aankoeken en een verstopping veroorzaakt. Hierdoor kan het waswater niet meer door de leiding stromen en blijft het in je vaatwasser staan, met als resultaat overstromingsgevaar, stankoverlast en een nog steeds vuile vaat. Je kunt je vaatwasser dan pas weer gebruiken als de verstopping verholpen is.

Verstopping door slechte aansluiting

Een goede aansluiting op de afvoer zorgt voor een goede afvoer naar de riolering

De afvoerslang van de vaatwasser wordt meestal door middel van een aansluitstuk aangesloten aan de bestaande afvoer van de gootsteen of de afvoer wordt gewoon in de afvoerbuis geschoven. Een slechte aansluiting kan voor obstakels vormen, denk maar aan een versleten rubberen aansluiting. Ook bestaande problemen in de onderliggende bochten van de afvoer en sifon, dieper gelegen verstoppingen in de riolering… kunnen er voor zorgen dat de gootsteen niet goed wegloop en de vaatwasser zijn afvalwater niet goed kwijt kan.

Offerte vaatwasser ontstoppen

De verstopte vaatwasser zelf verhelpen

Nu hoef je gelukkig niet altijd meteen een loodgieter te bellen voor dit soort problemen, want beginnende verstoppingen zijn vaak makkelijk zelf op te lossen. De verstopping vindt veelal plaats in het eerste gedeelte van de afvoer, waardoor je het vuil eenvoudig zelf kunt verwijderen of los kunt duwen om door te kunnen laten stromen. Met behulp van de onderstaande methodes moet het in de meeste gevallen te doen zijn om zelf je afvoer te ontstoppen en je vaatwasser dezelfde dag nog te kunnen gebruiken.

1. Verstopte filters schoonmaken

De filters in je vaatwasser zorgen ervoor dat de meeste vuilresten die van je vaat loskomen opgevangen worden. Als deze filters te vol zitten, kan hier het water al niet meer doorheen. Maak je filters daarom geregeld helemaal schoon, het liefst met een harde borstel, zodat het vuil zich niet ophoopt.

2. Gebruik een scheut soda

Zit het probleem niet in de vaatwasser zelf maar in de afvoer, dan doet een scheut soda vaak wonderen. Soda ontvet en zorgt er daardoor voor dat aangekoekt vuil losweekt van de leiding. Laat de soda na het in de afvoer gesprenkeld te hebben even weken en spoel daarna de afvoer door met kokend heet water. Het ontvetten van de soda zorgt er vaak voor dat niet alleen de verstopping losgeweekt wordt, maar ook de kleinere beetjes aangekoekt vuil. Je maakt hiermee meteen je afvoer schoon waardoor je niet snel weer met een verstopping zit.

3. Gebruik een trekveer

De trekveer kan via de gootsteen of in de afvoer onder de sifon ingebracht worden.

Als het vuil te stevig zit vastgekoekt aan de afvoerleiding heb je vaak niet voldoende aan soda. Meer soda in de leiding doen werkt eerder averechts en daardoor kan je beter een andere oplossing gebruiken om het vuil los te krijgen. Hiervoor biedt een flexibele trekveer uitkomst.

De trekveer kun je zo ver mogelijk in de afvoer duwen, totdat deze in de verstopping komt te zitten. Wanneer de trekveer zich dan in de homp vast heeft gezet kun je beginnen met duwen en draaien om de verstopping los te krijgen. Vaak blijft het vuil aan de veer hangen, waardoor het vuil mee wordt genomen met de bewegingen van de veer. Wanneer je voelt dat de druk weg is, kun je controleren of de veer het vuil los heeft gekregen. Je haalt de veer weer uit de afvoer en gooit het vuil dat aan het kopje is blijven zitten weg. Vervolgens giet je weer een emmer water door de afvoer en kijk je of deze doorloopt. Als het water wegstroomt is je verstopping verholpen.

Offerte vaatwasser ontstoppen

Vaatwasser professioneel laten ontstoppen

Snelle ontstoppingsdienst

Mochten de bovenstaande oplossingen geen uitkomst hebben geboden aan het verhelpen van je verstopping, dan zit de verstopping te diep of is deze te hardnekkig om zelf op te lossen. Je kunt dan een professionele ontstopper vragen om je afvoer te ontstoppen. Deze zal je afvoer controleren op waar de verstopping zit en hoe deze verholpen kan worden. Het kan zijn dat ze onder hoge druk de verstopping kunnen verhelpen.

 

Ontstoppingsdienst voor vaatwassers

De ontstoppingsdienst komt meestal doordeweeks tussen 6 uur ’s ochtends en 7 uur ’s avonds langs om je van je verstopping af te helpen. Buiten deze tijden en op andere dagen betaal je meer. Let hierbij ook op dat feestdagen als aparte dagen worden gerekend en dus een apart tarief hebben.

Prijs vaatwasser ontstoppen door ontstoppingsdienst

Bij een standaard klus rekent de loodgieter een prijs tussen de €140 en €165 voor een uur. Als de klus langer duurt of als er meer acties uitgevoerd moeten worden dan de bedoeling was, kan de prijs oplopen tot €40 per extra activiteit. Daarnaast betaal je in de avond de helft meer voor dezelfde klus en na 10 uur zelfs het dubbele.

Ontstoppingsdienst voor wc'sHoeveel kost jouw verstopte vaatwasser ontstoppen?

Nood aan een snelle ontstoppingsdienst? Vraag een vrijblijvende offerte aan en weet waar je aan toe bent als je hulp nodig hebt bij het ontstoppen van je vaatwasmachine. Hierin staan ook alle werkzaamheden beschreven en hoe de prijs tot stand is gekomen. Vergelijk hier tot 4 offertes van ontstoppers uit je buurt.

Offerte vaatwasser ontstoppen

Ook interessant