Verstopte gootsteen? Hoe de pompsteen ontstoppen?

Je gootsteen is een belangrijke plek in je keuken die veel gebruikt wordt. Maar hoe meer je ermee werkt, hoe sneller de gootsteen verstopt kan raken. Werken met een verstopte afvoer is niet te doen, dus hoe kom je hier weer vanaf?

Oorzaak verstopte gootsteen

Verstopte sifon en gootsteenafvoer

Als iemand die vaak in de keuken staat is je gootsteen een vaste standplaats. Hier was je je groentjes in, spoel je overtollig kookvocht in weg, plaats je de spullen die je niet meer nodig hebt in en was je aan het einde je vaat in af (als je geen vaatwasser hebt). De keukenafvoer van je gootsteen krijgt op den duur veel te verduren, door alle etensresten en schoonmaakmiddelen die erdoorheen stromen. Dit kan ervoor zorgen dat de keukenafvoer een keer verstopt dreigt te raken en dat het water niet meer goed of helemaal niet wegstroomt.

De etens- en zeepresten hebben zich dan opgestapeld in je sifon en afvoerleiding. Wanneer het water niet wegloopt kun je moeilijk gebruik maken van je gootsteen. Het probleem kan ook dieper liggen, door bijvoorbeeld een verstopte rioleringsbuis.

Je wilt hier dus snel vanaf, maar hoe doe je dit op een goede manier? Je kunt een professionele loodgieter vragen om je leiding te ontstoppen, maar vaak kan je dit zelf ook al doen. Hier wordt aangegeven hoe je dit kunt doen.

Offerte gootsteen ontstoppen

Het water loopt moeilijk weg

Ontstopper voor gootsteen

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het verstandig om je leidingen om de zoveel tijd schoon te maken, zodat het ophopen van vuil minder snel aan de orde is. Wanneer het vuil dan alsnog is opgehoopt, kun je dit er simpel uittrekken door een plopper te gebruiken. Je plaatst de plopper in het laagje water dat in je gootsteen is ontstaan en duwt de rubber mond over de opening, zodat deze er vacuüm omheen zit. Vervolgens trek je de stok op en neer zodat het vuil loskomt en de resten weer weg kunnen stromen. Een plopper is een perfect middel om een beginnende verstopping tegen te kunnen gaan.

Het water blijft in de gootsteen staan

Trekveer voor verstopte gootsteen te verhelpen

Trekveer
Is de verstopping nu te zwaar om met een plopper te verhelpen? Dan biedt een speciale trekveer uitkomst. De trekveer kan dieper in de keukenafvoer komen en heeft daardoor een verder bereik dan een plopper. Er zit een verdikte kop aan het einde van de trekveer, zodat deze het vuil los kan duwen en dit weer weg kan stromen. Als de trekveer vast komt te zitten in het vuil, kan je deze terugdraaien en zo het vuil verwijderen. Een andere bekende manier is het gebruik van een mix van soda en azijn. Dit mengsel ontvet je leidingen, waardoor het aangekoekte vuil losweekt van de leiding.

Soda voor verstopte pompsteen te verhelpen

Soda
Voor het beste effect spoel je eerst de leiding goed door met kokend heet water. Vervolgens doe je niet al te veel (een koffiekopje vol is meestal al genoeg) van het mengsel in de leiding en laat je deze een tijdje weken.

Wanneer je na ongeveer een kwartier weer doorspoelt met kokend water is de verstopping meestal weg. Je kunt deze techniek een paar keer herhalen voor een grotere kans op verbetering.

Offerte gootsteen ontstoppen

Minder bekende ontstoppingsmethodes

Naast de bovengenoemde bekendere varianten van verstoppingen behandelen zijn er ook methodes die wat minder vaak gebruikt worden. Dit betekent echter niet dat ze niet werken, maar het is aangeraden deze methodes alleen toe te passen als de bovengenoemde manieren geen effect hebben gehad.

Met een stofzuiger of hogedrukspuit

Er zijn speciale stofzuigers voor de bouw die water kunnen opzuigen. Door deze stofzuiger te gebruiken op je keukenafvoer kun je je hele leidingen inclusief het vuil leegzuigen. Dit lukt extra goed als je ervoor met de trekveer in de weer bent geweest. Deze stofzuigers zijn vaak te huur bij grote bouwmarkten.

Daarnaast kun je een hogedrukspuit gebruiken om je leidingen helemaal schoon te spuiten. Deze doet precies het tegenovergestelde van de stofzuiger; het blaast het vuil los om het verder te laten stromen. Een hogedrukspuit dient wel alleen gebruikt te worden als andere oplossingen niet hebben gewerkt en je weet hoe je hiermee om moet gaan.

Met een plastic fles

Een low budget lifehack: neem twee plastic literflessen en snij hier smalle stroken van met een mesje. Maak in deze stroken kleine sneetjes aan de zijkant en doe de stroken in je keukenafvoer. Als het goed is blijft het vuil dan aan de sneetjes hangen. Deze hack is uiteraard alleen bedoeld voor vuil bovenin je leiding.

Verhelpen van een verstopte sifon van de gootsteen of wastafel door een ontstoppingsbedrijf

Nog steeds last van een verstopte pompbak?

Als al deze methodes niet werken is het probleem te hardnekkig om als thuisklusser te verhelpen. Schakel hiervoor dan snel een professionele loodgieter of ontstopper in. Deze kan binnen een uur, of half uur als deze met zijn tweeën komen, het probleem verhelpen. Binnen een paar uurtjes kan je dan weer goed aan de slag met waar je mee bezig was of wilde.

Offerte gootsteen ontstoppen

Prijs gootsteen laten ontstoppen

Heb je een loodgieter nodig, maar kun je niet wachten op de volgende dag om de verstopping tegen te gaan? Dan kun je een spoedklus aanvragen. Afhankelijk van op welk moment van de dag en week je de loodgieter nodig hebt kan de prijs oplopen. Zo betaal je in het weekend meer dan doordeweeks, ’s avonds meer dan onder kantooruren en ook op feestdagen is er ook een prijsverhoging.

De prijzen van de loodgieters variëren in de werkzaamheden die het moet verrichten. Normaliter bedragen de kost een gootsteen ontstoppen tussen de €140 en €165. Ontdek hier alle ontstoppingsdienst prijzen.

Hoeveel kost jouw verstopte pompbak ontstoppen?

Nood aan een ontstoppingsdienst? Vraag een vrijblijvende offerte aan en weet waar je aan toe bent als je hulp nodig hebt bij het ontstoppen van je gootsteen. Hierin staan ook alle werkzaamheden beschreven en hoe de prijs tot stand is gekomen. Vergelijk hier tot 4 offertes van ontstoppers uit je buurt.

Offerte gootsteen ontstoppen

Ook interessant