Verstopte afvoer bad ontstoppen

Na verloop van tijd kan het weleens gebeuren dat het water in je bad niet meer zo snel wegloopt of dat het zelfs volledig in je badkuip blijft staan. Dit kan komen doordat de afvoer verstopt zit. Je wilt hier snel vanaf en daarom wil je de verstopping zo snel mogelijk verhelpen, maar hoe doe je dat? Hoe kan je snel de verstopte afvoer van je bad weer ontstoppen, zodat je weer lekker kan badderen zonder last te hebben van vies water dat blijft staan?

De oorzaak van een verstopte badafvoer

Wanneer je in bad zit, ben je meestal bezig met jezelf te wassen of om even te ontspannen met wat relaxende oliën. Hierdoor komen onder andere zeepresten en haar in de afvoer terecht. Meestal spoelen deze resten mee met het gebruikte water, maar soms blijven ze vastplakken aan de binnenkant van je leidingen. Op den duur komt er steeds meer vuil aan elkaar vast te zitten, totdat het zich ophoopt tot een enorme kluit en er niets meer doorheen kan. Je badwater blijft dan in de kuip zitten en naast dat het geen lekker gezicht is kan het ook erg gaan stinken. Dit is iets waar je liever geen bad in gaat nemen. Je afvoer ontstoppen doe je door het vuil dat zich heeft opgehoopt eruit te halen en het overtollige vuil dat niet is weggespoeld mee te pakken, zodat herhaling niet snel voorkomt. Maar hoe doe je dit dan?

Offerte afvoer bad ontstoppen

Zelf afvoerbad ontstoppen

In de meeste gevallen kun je zelf het vuil weghalen, zodat je niet onnodig hoeft te wachten op de loodgieter, je geld bespaart en je snel weer gebruik kunt maken van je bad. Alleen als je het echt niet zelf voor elkaar krijgt is het wel verstandig om alsnog de loodgieter te bellen.

Het opgehoopte vuil zit vaak op twee plaatsen: direct onder het rooster of in de knik van de leidingen. Bij je bad zit deze knik vaak vrij snel na het rooster, waardoor je er goed zelf bij kan. Om de verstopping te verhelpen moet je in de leiding kunnen komen, waardoor je vaak het rooster van het putje los moet maken. Vaak kun je het roostertje van je bad met de hand al eruit wippen, maar soms heb je een schroevendraaier nodig waarmee je de plug eenvoudig losdraait. Er zijn verschillende manieren om het vuil te verwijderen, waarvan je met de één het vuil eruit trekt en de ander juist helpt het vuil weer door te laten spoelen met het water.

Het vuil eruit trekken

Trekveer voor het ontstoppen van de afvoer van een bad

Zit er een dikke klomp vuil net onder het rooster, dan kun je deze eruit halen en weggooien. Met je blote handen het vuil beetpakken is een heel vies karwei, maar gelukkig hoef je dit niet te doen om het vuil omhoog te halen.

Voor de afvoer van je bad is een speciale rioolveer erg geschikt. Deze kun je soepel in de leiding laten gaan en hiermee het vuil losbreken van de zijkanten van je leiding. Een deel spoelt dan mee met het badwater, het andere deel kun je zelf weggooien. Het gebruik van de oude vertrouwde ontstopper (plopper) is ook nog steeds aan te raden, met name als de kluit erg groot is en je deze in één keer eruit wilt trekken.

Het vuil mee laten spoelen

Zuiveringszout voor het ontstoppen van de afvoer van een bad

In de meeste gevallen spoelt het vuil met je badwater door de riolering weg. Bij een verstopping heeft dit vuil net een extra zetje daarvoor nodig. Dit kun je doen met zoals eerder benoemd een rioolveer, maar je kunt ook zonder veel kracht te hoeven gebruiken het vuil ontvetten, zodat het losweekt van je leidingen en weer met het water mee stroomt. Hiervoor gebruik je zuiveringszout of azijn. Niet meer dan één kopje, even laten weken en doorspoelen. Als dit niet bij de eerste keer al succes heeft, herhaal dit proces dan.

Vergeet niet bij welk van de methodes die je dan ook gebruikt eerst ook het rooster zelf schoon te maken, zodat de aangekoekte resten hiervan ook verwijderd zijn. Anders zit je binnenkort met hetzelfde probleem. Daarnaast is doorspoelen met kokend heet water altijd aangeraden om ervoor te zorgen dat al het vuil ook echt wordt weggespoeld.

Offerte afvoer bad ontstoppen

Als dit niet werkt

Mochten de bovenstaande methodes je verstopping niet verholpen hebben, dan zit het probleem dieper in je leidingen dan waar je bij kan. In dit geval doe je er je voordeel mee om een ontstoppingsdienst in te schakelen. Deze heeft professionelere tools om je leidingen weer te ontstoppen en herhaling zoveel mogelijk uit te stellen. Meestal is de ontstopper in een uurtje alweer klaar en kun je weer met volle teugen genieten van je bad.

Prijs afvoer bad laten ontstoppen

Vraag een offerte aan om te weten hoeveel een loodgieter je gaat kosten. Bij een standaard ontstopping ben je meestal tussen de 140 en 165 euro kwijt. Dit geldt alleen op doordeweekse dagen tussen 6:00 uur en 19:00 uur. Buiten deze tijden geldt het avondtarief en na 22:00 uur zelfs het nachttarief. Wanneer de loodgieter langer bezig moet zijn of er zijn extra acties om uit te voeren, betaal je rond de 40 euro meer. In het weekend en op feestdagen betaal je ook meer.

Ontstoppingsdienst voor wc'sHoeveel kost een bad ontstoppen?

Nood aan een snelle ontstoppingsdienst? Vraag een vrijblijvende offerte aan en weet waar je aan toe bent als je hulp nodig hebt bij het ontstoppen de afvoer van het bad. Hierin staan ook alle werkzaamheden beschreven en hoe de prijs tot stand is gekomen. Vergelijk hier tot 4 offertes van ontstoppers uit je buurt.

Offerte afvoer bad ontstoppen

Ook interessant