Prijs afvoer ontstoppen: alle prijzen & verborgen kosten

Je herkent het wel… een verstopte wc, verstopte afvoerbuis, lavabo, wasmachine… Dan heb je nood aan een ontstoppingsdienst. Wat is de afvoer ontstoppen prijs van afvoerbuizen en riolering? Wat kost een ontstoppingsdienst? Wat kunnen de extra’s en verborgen kosten zijn?

In onderstaande tabel kan je de richtprijs terugvinden voor het ontstoppen van afvoeren tijdens een normale interventie.

Prijs ontstoppingsdienst

Prijs afvoer ontstoppen
Soort ontstopping Werkuren Prijs*
Afvoer wc, lavabo, wasmachine… ontstoppen 1 uur €140 – €165

* richtprijzen en incl. BTW.

Offerte ontstoppingswerken

Bij de meeste ontstoppingsdiensten is een tarief van €140 – €165 van toepassing, indien het om een normale interventie gaat. Een gewone interventie omvat dat de eigenaar op het afgesproken uur aanwezig is tijdens de daguren, de verstopping gelokaliseerd kan worden en de verstopping binnen het uur kan verholpen worden. Het vertrekadres van de ontstoppingsdienst en het adres van uitvoering liggen meestal binnen de 25km. Je betaalt hiervoor gemiddeld €140 – €165 voor. In 90% van de interventies volstaat 1 uur werk. Heb je nood aan extra’s, dan betaal je meer.

Uurtarief ontstopping & meerwerken

De werken worden binnen 1 uur uitgevoerd door 1 werknemer of binnen de 30 minuten door 2 werknemers. De ruimdienst zal zo effectief en snel mogelijk het probleem verhelpen. Volstaat het aantal uren niet of gaat het niet om een normale verstopping dan kunnen er extra kosten aangerekend worden. Je dient hier te rekenen op een meerprijs van €30 – €40 per half uur meerwerk.

Offerte ontstoppingswerken

Prijs afvoer in de keuken, badkamer en garage… ontstoppen

 • Prijs wc ontstoppen

  Om een verstopt toilet te ontstoppen betaal je gemiddeld €140 – €165. Soms kan de verstopping van de buizen het gevolg zijn van een te volle beerput. De prijs voor het ledigen van een beerput ligt tussen €100 – €300. De meeste ontstoppingsdiensten zijn uitgerust om een beerput te ledigen.

 • Prijs afvoer bad, lavabo, douche ontstoppen

  In de badkamer komen zeer veel verstopte leidingen voor door het gebruik van zeep en achtergebleven haarresten. Om een verstopte afvoer van een bad, verstopte lavabo of verstopte douche te ontstoppen betaal je gemiddeld €140 – €165.

 • Prijs afvoer gootsteen ontstoppen

  In de keuken en garage kan je maken hebben met een verstopte gootsteen of verstopte uitgietbak. Om een gootsteen of uitgietbak te ontstoppen betaal je gemiddeld €140 – €165. De verstopping kan ook het gevolg zijn van meerdere problemen met de afvoeren. Deze worden dan ook door de ontstoppingsdienst aangepakt, zolang de problemen binnen het uur opgelost kunnen worden.

 • Prijs afvoer wasmachine, vaatwasser of waterontharder ontstoppen

  Ook de afvoeren van elektrische huishoudtoestellen kunnen verstopt geraken. Een verstopte afvoer van de wasmachine, waterontharder of vaatwas komt nooit gelegen want meestal gaat het om toestellen die je veel gebruikt. Een spoedinterventie of snelle ontstopping is dan mooi meegenomen. Ook voor het ontstoppen van afvoeren van huishoudtoestellen geldt een tarief van gemiddeld €140 – €165.

 • Prijs riolering ontstoppen

  De meeste afvoeren komen tenslotte in de riolering terecht. De ophoping van afvalstoffen kan leiden tot een verstopte riool. Voor normale werken aan rioleringen, wordt een tarief gehanteerd van €140 – €165.

Offerte ontstoppingswerken

De werken kunnen ook omvatten

 • Verwijderen van urinesteen en kalksteen uit afvoerleidingen;
 • Doorspuiten en reinigen van kolkputjes en sterfputjes, aquadrains;
 • Ontstoppen en ledigen van reukafsluiters, toezichtputten en syphons;

Goedkope ontstopping = opgelet met dumpingsprijzen

Er zijn tal van websites terug te vinden waar je de prijzen kan terugvinden. Wees voorzichtig met ontstoppingsbedrijven die zogezegd werken aan dumpingprijzen. Tarieven die onder de €120 per interventie aangeboden worden, dienen met voorzichtigheid gecontroleerd te worden. Ga na of alle werken inbegrepen zijn, of je te maken hebt met een all-in tarief. Sommige bedrijven maken een verschil tussen ontstoppen met hogedruk en spiraalmachine. Ga na, onafhankelijk welke methode gebruikt wordt wat de prijs is.

Ga goed na wat de tarieven zijn bij eventuele bijkomende werken en of alle vervoerskosten in de prijs zijn inbegrepen. Vraag altijd eerst een offerte via mail aan, zodoende je voldoende bewijs hebt van de geldende tarieven en niet voor verassingen komt te staan.

Offerte ontstoppingswerken

Verlaagd BTW-tarief

Het BTW-tarief dat toegepast wordt is afhankelijk van de ouderdom van de woning. Indien uw woning ouder is dan 10 jaar geldt een BTW-tarief van 6%. Is de woning jonger dan 10 jaar, dan wordt een BTW-tarief van 21% toegepast op de factuur.

Prijs ontstoppingsdienst: avond- en nachttarieven

Bovenstaande prijzen zijn bij de meeste ontstoppers geldig indien je de werken gedurende de normale werkuren tijdens de weekdagen laat uitvoeren. Onder normale werkuren wordt verstaan: werkdagen van maandag t.e.m. vrijdag en ontstoppingen uitgevoerd tussen 6u – 19u.

Soms heb je nood aan een zeer snelle interventie of een snelle oplossing om de leidingen te ontstoppen. Bij de meeste firma’s kan je rekenen op een avond- of nachtdienst. Wens je een interventie na 19u, dan geldt het avondtarief, meestal dien je dan op een meerkost van 50% te rekenen ( €140 – €165 + 50% ) . Wens je een interventie na 22u, dan geldt het nachttarief, meestal dien je dan op een meerkost van 100% te rekenen ( €140 – €165 + 100% ).

Prijs afvoer ontstoppen op zaterdag, zon- en feestdagen

Wie een verstopte afvoer op zaterdag wenst te laten verhelpen dient te rekenen op een meerkost van 50%, wat een gemiddeld een totaalkost van +/- €225 met zich meebrengt. Wie de ontstoppingswerken op zondag laat uitvoeren, dient te rekenen op een meerprijs van 100%, wat gemiddeld een totaalkost van +/- €300 met zich meebrengt.

Verplaatsingskosten

Vraag aan de ontstopper of in de totaalprijs alle voorrijkosten of verplaatsingskosten zijn inbegrepen. De meest bedrijven hanteren standaard verplaatsingskosten indien de werken binnen een straal van 25km worden uitgevoerd. Deze zijn meestal in de totaalprijs of all-in prijs inbegrepen.

Woon je toch verder dan 25km van de ontstopper, dan kan het zijn dat er extra kilometerkosten worden aangerekend. Gemiddeld zal een meerprijs van €1/km aangerekend worden. Heb je nood aan een snelle ontstopping, dan kan je soms niet anders dan iets meer te betalen voor een firma die iets verder woont. Het voordeel is dat je snel geholpen wordt en eventuele extra kosten ( overstroming ) kan vermijden.

Dient er extra wegentaks of tol betaald te worden als de vrachtwagen op weg is naar je huis, dan kunnen sommige ruimingsdiensten deze kosten aanrekenen.

Extra werken ontstoppingsdienst

Soms kan het nodig zijn om extra hulpmiddelen in te schakelen om de verstopping te lokaliseren. Onderstaande tabel geeft de richtprijzen weer van eventuele extra kosten:

Soort werk Prijs ontstoppingsdienst*
Camera-inspectie €90 – €110
Camera-inspectie met zender €170 – €200
Rookgenerator – Rookdetectie €85 – €150
Leidingen traceren / Sonar onderzoek €75 – €90
Afvoer restafval €0,20/kg

* richtprijzen en incl. BTW.

Sommige tarieven kunnen in combinatie met een ontstopping zijn. Vraag goed na bij uw offerte-aanvraag wat wel / niet inbegrepen is in de totaalprijs van de werken.

Offerte ontstoppingswerken

Absentie-kosten

Wie zich niet aan de afspraken houdt, door bijvoorbeeld niet aanwezig te zijn als de vrachtwagen langskomt, of wie een afspraak te laat afbelt, mag meestal rekenen op een kost. Gemiddeld wordt tussen €90 – €125 aangerekend bij geen aanwezigheid of afbellen en een kost aangerekend rond €185 indien dit voorvalt tijdens het weekend, avond, nacht of feestdag.

Geen oplossing = geen factuur

Vraag ook goed na vooraleer je je akkoord geeft om de werken uit te voeren, welke garanties je hebt indien de ontstoppingswerken niet goed zijn uitgevoerd. Stel je voor dat je een verstopt toilet laat ontstoppen en de verstopping na 5 dagen terugkomt. Jouw factuur werd betaald maar je bent niet tevreden van de werken. In dat geval bieden sommige ruimbedrijven de mogelijkheid om bijvoorbeeld terug te komen ontstoppen, geen verplaatsingskosten aan te rekenen en je een korting van 50% te geven op de ontstoppingswerken of ruimwerken. Deze garantie kan bij elk bedrijf anders zijn, vraag goed naar de voorwaarden. In sommige gevallen, bij bijvoorbeeld de afwezigheid van controleputjes of een slecht toegankelijke toegang tot de riolering, aanwezigheid van wortelgroei in de buizen, een verstopping op openbaar grondgebied, constructiefouten en verzakkingen… kan deze garantie niet van toepassing zijn.

Betalingswijze

Zorg ervoor dat je voldoende cash in huis hebt of je kan betalen via een betaalkaart ( Bankcontact / App / Kredietkaart ). De meeste ontstoppingsdiensten vragen om na de ontstoppingswerken direct af te rekenen. Ze hebben een mobiele betaalterminal bij zich, waar je na je draadloze betaling een betaalbewijsje ontvangt en een “factuur voldaan”. In sommige gevallen ontvang je ook een attest.

 

 

Ontdek de beste & goedkoopste ontstoppingsdienst

Wens je de prijzen te vergelijken bij ontstoppers uit je buurt, vraag dan via onze website een vrijblijvende offerte aan en vergelijk vrijblijvend de prijzen en eventuele extra kosten.

Offerte ontstoppingswerken

Ook interessant