Verstopte lavabo? Hoe de wastafel ontstoppen?

Je wastafel gebruik je voor meer zaken dan je in eerste instantie zou denken. Een verstopte lavabo niet meer kunnen gebruiken valt zwaar tegen. Hoe kun je er dan voor zorgen dat de verstopping verholpen wordt? En kun je zelf een wastafel ontstoppen?

Oorzaak verstopte lavabo

Verstopte afvoer lavabo met vuil in de sifon

Je wastafel of lavabo gebruik je voor veel zaken. Je handen wassen, tafel poetsen, scheren en ga zo maar door. Dit alles brengt natuurlijk vuilresten zoals zeep en haarresten met zich mee, welke je meestal zonder na te hoeven denken weg kunt spoelen. Helaas is dit niet altijd het geval, omdat je wastafel weleens verstopt blijkt te raken. Hierdoor blijft er water in je wastafel staan dat niet wegspoelt. Daarbij gaat deze ook nog eens erg stinken door het ophopende vuil. Maar hoe kom je hier vanaf?

Je wastafel of lavabo heeft in deze situatie last van een verstopte afvoer. Het vuil dat door de afvoer stroomt is zich vast gaan kleven aan de leidingen zelf, waardoor het niet met het water wegstroomt naar het grote riool. Dit vuil is zoveel geworden, dat er geen water meer tussendoor kan komen. Om dit te verhelpen moet je het vuil verwijderen. Dit kun je zelf doen, als het vuil niet al te ver in de leidingen verstopt zit. Als het je niet zelf lukt, kun je beter een ontstoppingsdienst inschakelen.

Offerte lavabo ontstoppen

Zelf afvoer wastafel ontstoppen

Sifon wastafel reinigen

Een verstopte afvoer van je wastafel of lavabo kun je in de meeste gevallen zelf eenvoudig manueel reinigen. In de meeste gevallen zit het vuil direct onder het plugrooster van het putje of in de sifon. Door deze twee los te maken kun je het vuil dat hier opgehoopt zit eenvoudig verwijderen. Schrob het vuil los, gooit dit weg en spoel je leiding goed door. Let er bij het terugplaatsen van de sifon op dat je deze goed en stevig weer vastmaakt, anders kan deze gaan lekken. Het naspoelen is vooral om de kleine beetje aangekoekte resten die je misschien over het hoofd hebt gezien tijdens het schrobben alsnog weg te spoelen, om herhaling van het probleem zo lang mogelijk uit te kunnen stellen.

Wanneer het vuil verder in je leiding zit zijn er andere hulpmiddelen om je wastafel te kunnen ontstoppen. De bekendste oplossing is natuurlijk de plopper. Breng een laagje water aan in je wastafel, zet de plopper over het geopende putje en begin met ploppen. Het vuil komt dan naar boven en je kunt het snel verwijderen uit je leiding. Dit is vooral handig bij grote klompen vuil die niet al te ver in de leiding verstopt zitten. Een tip is om het rubber van de plopper voor het ontstoppen eerst even onder de warme kraan te houden voor een grotere succeskans.

Als de plopper geen effect blijkt te hebben, kun je gebruik maken van ontvettingsmiddelen. Gebruik hiervoor geen chemische vloeistoffen die je leiding kunnen aantasten, maar een mengsel van baking soda en azijn. Hier hoef je niet al te veel van te gebruiken. Giet het mengsel in je leiding en laat het even weken, zodat het vuil los kan komen van de leiding. Even goed naspoelen met kokend heet water en als dit geen positief resultaat blijkt te hebben herhaal je deze stap.

Offerte lavabo ontstoppen

Afvoer lavabo laten ontstoppen

Het kan zijn dat je zelf geen held bent met klusjes of dat je het idee van wat je aan kunt treffen in je leiding al te smerig vindt om het zelf te proberen. Het kan ook zijn dat het vuil te ver in je leiding zit om er zelf uit te kunnen krijgen. Wanneer je zelf niet in staat bent om de verstopping tegen te gaan, is het handig om een professionele ontstopper in te schakelen. De loodgieter kan zelfs bij de centrale riolering onder je huis komen, mocht het probleem daar liggen.

Prijs lavabo laten ontstoppen door ontstoppingsdienst

Snelle ontstoppingsdienst

De snelle ontstoppingsdienst komt natuurlijk niet voor niets en moet dus ook betaald worden. Door een offerte aan te vragen kun je al eenvoudig zien hoeveel de klus gaat kosten en wat er hierin zit inbegrepen. De prijs van de loodgieter ligt meestal tussen de €140 en €165. Deze prijs is van verschillende factoren afhankelijk. Zo kan een klus meer kosten als de oorzaak van de verstopping moeilijk te bereiken is en als de loodgieter hierdoor meer tijd kwijt is dan het uur dat hij hiervoor had berekend. Daarnaast spelen hoe hardnekkig de verstopping is (stroomt het water langzamer of helemaal niet weg?) en welke middelen nodig zijn om het probleem te verhelpen een rol bij hoeveel de klus gaat kosten. Het voordeel is wel dat je in de meeste gevallen je wastafel of lavabo dezelfde dag binnen enkele uurtje al weer in gebruik kunt nemen.

Toelichting tarief loodgieter

De bovengenoemde prijzen van€140 en €165 zijn op basis van een standaard ontstopping in het dagtarief. ’s Avonds laat, in het weekend of op feestdagen kunnen de tarieven hoger liggen. Heb je een noodgeval qua ontstoppingsdienst? Dan kun je ook na 22:00 uur een loodgieter inzetten, maar dan betaal je vaak wel het dubbele tarief. Ontdek hier alle ontstopping prijzen.

Hoeveel kost jouw verstopte wastafel ontstoppen?

Nood aan een ontstoppingsdienst? Vraag een vrijblijvende offerte aan en weet waar je aan toe bent als je hulp nodig hebt bij het ontstoppen van je lavabo. Hierin staan ook alle werkzaamheden beschreven en hoe de prijs tot stand is gekomen. Vergelijk hier tot 4 offertes van ontstoppers uit je buurt.

Offerte lavabo ontstoppen

Ook interessant