Verstopte riolering? Hoe rioleringsbuizen ontstoppen?

Een verstopte riolering is zo ontstaan, maar moet ook zo weer ontstopt worden. Maar hoe kun je dit zo snel mogelijk verhelpen? Hierbij enkele manieren om zelf van je verstopping af te komen.

Oorzaak verstopte rioleringsbuizen

Een verstopte rioleringsbuis zorgt dat het water niet meer goed wegloop en ontwikkelt hinderlijke geurhinder.

De riolering in je huis is belangrijk voor het wegspoelen van vies water en andere vuiligheid waar je zo snel mogelijk vanaf wilt. Je riolering moet daarbij wel onderhouden worden, want wanneer er te veel vuilresten in de leidingen blijven zitten kan dit leiden tot verstopte rioleringsbuizen. Deze verstopping heeft als gevolg dat je vuil niet weg kan komen, dat je wateroverlast krijgt omdat het water niet meer door het vuil heen kan en er komt een enorme stank uit de leidingen die door je hele huis te ruiken is.

Hoe langer je de verstopping laat zitten, hoe meer vuil erbij komt en hoe moeilijker het weg te krijgen is. Wanneer je merkt dat je last hebt van een verstopping is het dus van groot belang om hier iets tegen te doen. Maar wat kun je doen? Kan je dit zelf oplossen of heb je een ontstoppingsdienst nodig? Afhankelijk van hoe erg de verstopping is kun je met de onderstaande tips ervoor zorgen dat je riolering weer goed doorstroomt.

Offerte riolering ontstoppen

Bij de bron aanpakken

Etensresten zorgen voor een verstopte gootsteen en verstopte afvoerleidingen.

Doordat er elke dag wel viezigheid door de wc, het doucheputje of de gootsteen wordt gespoeld is de kans op ophoping van deze resten altijd aanwezig. Deze ophoping vormt een enorme prop of kluit in je leidingen, die al het andere vuil en water tegenhoudt. In ieder huishouden kan de riolering een keer verstopt raken. Dit is ook niet iets om je voor te schamen. Het is wel belangrijk dat je achterhaalt waar in de leidingen de kluit verstopt zit. Is dit in één specifieke leiding, bijvoorbeeld de zwanenhals of syphon van je gootsteen, dan kun je dit eenvoudig oplossen. Zit het probleem dieper in de leidingen onder je huis, dan heb je een groter probleem.

Dieper liggende rioleringsproblemen

Ook een slechte aansluiting, kapotte rioleringsbuizen door bijvoorbeeld boomwortels of een te kleine helling,  te kleine diameter kunnen voor een slechte afvoer zorgen. Idealiter dient men een ontwerphelling van 0,5 à 1,0 cm/m te respecteren. De diameter van afvoerbuizen en rioleringsbuizen dienen ook te voldoen aan volgende diameters:

  • Diameter kraan en wastafel: 50 mm
  • Diameter bad en douche: 90 mm
  • Diameter wc en bijbehorende riolering: 110 mm
  • Diameter afvoer regenwater: 110 mm
  • Aansluiting op de openbare riolering: 125 mm
  • Afvoerleidingen in grote gebouwen: tussen 125 en 160 mm

Afhankelijk van waar het vuil zich heeft opgehoopt moet je handelen om dit eruit te krijgen en je leidingen weer te kunnen laten stromen.

Tip: Op privé eigendom ben je zelf verantwoordelijk voor het verhelpen van de verstopping. Zijn er problemen met de openbare riolering, dan dien je contact op te nemen met je rioolbeheerder. Hier kan je nagaan welke rioolbeheerder in jouw gemeente verantwoordelijk is.

Ontdek waar het vuil zit

Voorbeeld van een verstopte afvoerbuis.

Om te weten wat je moet doen om je verstopte riolering weer te laten lopen, moet je eerst weten waar de verstopping zit. Dit doe je door je leidingen goed door te spoelen met bijvoorbeeld een volle emmer water. Als het water bij je gootsteen in je keuken verstopt zit, maar in de wastafel vloeit alles netjes door, dan weet je dat de verstopping bij de gootsteen zelf zit. Zodra er wanneer je aan het doorspoelen bent een waterkolkje ontstaat, weet je dat er hier geen sprake is van een verstopping. Je hoeft dan dus niet op deze plek te gaan ontstoppen.

Je leidingen staan altijd in contact met elkaar. Als je een verstopping hebt in de toiletleiding, dan kan het zijn dat doordat het water hier niet goed weg kan komen het bijvoorbeeld bij je doucheputje gaat borrelen. Een borrelende leiding betekent dus niet per definitie dat daar ook de verstopping zit. Zodra de verstopping verholpen is in je toilet zal dit geborrel ook verdwijnen.

Offerte riolering ontstoppen

Zelf afvoerleidingen ontstoppen

Rubberen ontstopper voor het ontstoppen van afvoerbuizen.

Er zijn verschillende manieren hoe je een riolering kunt ontstoppen. De meest bekende variant is natuurlijk de plopper.

Deze stok met een rubber uiteinde staat bij mening persoon standaard naast de toiletpot of in het kastje onder de gootsteen, waardoor deze direct te gebruiken is wanneer je een verstopping hebt ontdekt. Zet de rubber mond over de opening van de leiding heen en begin te ploppen door op en neer aan de stok te trekken. Hierdoor komt het vuil omhoog en kun je dit meteen weggooien, zodat je leidingen weer leeg zijn.

 

Je kan een ontstoppingsveer gebruiken om kleine verstoppingen in afvoeren te verhelpen.

Een nieuwere variant op de plopper is een veer. De speciale ontstoppingsveer duw je als het ware je riolering in om zich vast te klemmen in het vuil. Door de druk van de veer komt het vuil aan de bodem van de riolering los en kan dit in losse stukjes wegstromen. Spoel na het gebruik van de veer je leiding goed door om herhaling te voorkomen. Je kunt ook een hogedrukspuit gebruiken, maar omdat dit een secuur werkje is dat mogelijk schade aan je leidingen en daarmee muren en dergelijke kan brengen, is dit alleen aan te raden als alle andere mogelijkheden niet werken.

 

Het gebruik van soda ontstopt de afvoeren.

Als laatste kun je ook soda gebruiken. Schep een kleine hoeveelheid soda in je leiding en laat het inweken, zodat het spul je riolering ontvet. Spoel ook hierna grondig door en herhaal deze taak als eenmalig niet voldoende was. Het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen uit de supermarkt wordt ten strengste afgeraden, omdat de chemicaliën je leidingen kunnen aantasten.

Offerte riolering ontstoppen

 

Riolering laten ontstoppen door ontstoppingsdienst

Zit het probleem dieper en werken je eigen oplossingen niet? Dan kan het probleem in de centrale riolering liggen of heb je kampen met een verstopping in een controleputje of septische put en heb je een professional nodig.

Onstoppingsdienst rioleringsbuizen

Prijs afvoerbuizen ontstoppen

Het ontstoppen van je leidingen door een ontstoppingsdienst kost meestal tussen de €140 en €165, als je doordeweeks in het dagtarief belt. ’s Avonds, in het weekend en op feestdagen komt er een percentage bovenop dat kan oplopen tot de dubbele prijs. Ontdek hier alle ontstoppingsdienst prijzen.

Hoeveel kost jouw rioolprobleem?

Nood aan een ontstoppingsdienst? Vraag een vrijblijvende offerte aan en weet waar je aan toe bent als je hulp nodig hebt bij het ontstoppen van je rioleringsbuizen. Hierin staan ook alle werkzaamheden beschreven en hoe de prijs tot stand is gekomen. Vergelijk hier tot 4 offertes van ontstoppers uit je buurt.

Offerte riolering ontstoppen

Ook interessant