Verstopte doucheafvoer? +4 tips om zelf je douche te ontstoppen

Het gebeurt bij iedereen weleens dat wanneer je lekker gedoucht hebt en je doet de kraan dicht, dat je merkt dat de vloer van je badkamer volledig blank staat en het water niet wegstroomt. Dit komt waarschijnlijk door een verstopte doucheafvoer. Maar hoe kom snel snel van een verstopte douche vanaf?

Geurhinder en rare geluiden in de douche

Wie te maken heeft met een beginnende verstopping in de douche zal geconfronteerd worden met een aantal “symptomen” die duiden op een probleem met de afvoer van de douche. De meest voorkomende verschijnselen zijn:

  • geurhinder / stank in de douche;
  • slechte afvoer van douchewater;
  • kolkend geluid;
  • troebel douchewater;
  • haarresten;

De oorzaak van een verstopte douche

Een verstopte afvoerleiding zorgt dat het water niet meer goed wegloop en geurhinder.

Elke doucheafvoer raakt een keer verstopt. Dit komt doordat je tijdens het douchen zeep en shampoo gebruikt en omdat er tijdens het douchen haren in het putje komen. Al deze resten hopen zich uiteindelijk op en zorgen er op een gegeven moment voor dat het douchewater niet meer door kan stromen. Het water moet ergens naartoe stromen en daardoor stroomt dit verder je badkamer in. Hier vanaf komen lukt alleen als je de vuilresten uit je afvoer of syphon weghaalt.

Maar hoe kom je bij het vuil dat diep in je leidingen zit? Hier zijn enkele handigheidjes voor.

Offerte douche ontstoppen

Zelf je doucheafvoer ontstoppen

Je kunt je doucheafvoer zelf ontstoppen. Dit is handig, omdat je zo snel mogelijk van het overtollige water af wilt. Het overtollige vuil in je afvoer heeft een grote kluit gevormd, haal deze kluit uit de afvoerleiding en je probleem is verholpen.

1. Zelf het vuil er uit trekken

Manueel ontstoppen van het afvoerputje van de douche dankzij de ontstoppingsveer.

Met de hand en handschoen
Meestal zit het vuil al direct onder het doucheputje, waardoor je als je het rooster omhoog haalt, je vaak al het probleem kunt verhelpen. Als de kluit direct onder het doucheputje zit is deze makkelijk eruit te trekken. Gebruik hierbij een rubberen handschoen, zodat je het vuil niet met je blote handen hoeft aan te raken.

Kapstokhaak
Je kan ook de haak van een metalen kapstok gebruiken om in de afvoer te “koteren”. Maak meteen ook het rooster zelf schoon om herhaling van verstopping zo lang mogelijk uit te stellen. Dit doe je door met een oude afwasborstel het aangekoekte vuil weg te schrobben.

RVS ontstoppingsveer met grijpers

Ontstoppingsveer
Wat je ook kan doen is werken met een ontstoppingsveer. Je kan je doucheputje ontstoppen door de veer in de afvoer te stoppen, te draaien en vervolgens alle vuil er uit te trekken. Je kan de ontstoppingsveer online kopen voor slechts €15 – €20. Let er wel op dat deze methode geschikt is voor kleine oppervlakkige verstoppingen van de afloop en niet voor hardnekkige verstoppingen diep in het afvoerstelsel.

Slang op waterdruk
Ten slotte bestaan er waterslangen die je aan je watertoevoer aansluit. Je steekt de slang in de verstopte doucheafvoer en draait de kraan open. De slang versterkt de waterdruk waardoor de verstopping loskomt. Je kan deze slang online kopen voor slechts €15 – €20.

2. De vertrouwde rubberen ontstopper

Rubberen ontstopper

Zit het vuil niet direct onder het rooster? Dan kun je een ontstopper, ook wel bekend als een plopper, gebruiken om het vuil omhoog te krijgen. Zet de rubber bol over de opening en trek de stok omhoog en omlaag door de kluit vacuüm naar boven te krijgen. Zodra deze hoog genoeg zit kun je het er alsnog uittrekken. Zelfs wanneer het vuil niet bovenaan je leiding zit is het aangeraden om je rooster goed schoon te schrobben.

Je kan de ontstopper ook gebruiken voor het ontstoppen van een wc of het ontstoppen van een spoelbak.

3. Ontstoppingsmiddelen

Soda zou helpen om een verstopte doucheafvoer te ontstoppen

Is een plopper nu niet voldoende om het vuil omhoog te krijgen? Dan is het tijd voor zwaarder geschud. Een oplossing uit grootmoeders tijd werkt vaak het beste, en dit is bij een verstopte doucheafvoer niet anders. Het gebruik van baksoda wordt door veel huishoudens aangeraden te gebruiken. Doe een handjevol baksoda in je afvoer en spoel het na met kokend heet water. Volg deze regel specifiek. Het gebruik van schoonmaaksoda in plaats van baksoda, meer dan een handjevol en afspoelen met lauw warm water verergert het probleem vaak alleen maar. Je kunt ook een ontstoppingsveer gebruiken, die je diep in je leiding duwt en spanning zet op de kluit. Door deze spanning kun je de kluit eruit wippen.

Offerte douche ontstoppen

Dieper liggend probleem

Let er op dat het probleem zich veel dieper in de afvoerleidingen kan bevinden. Dan kan het zijn dat bovenstaande hulpmiddelen niet gaan helpen. De verstopping kan te wijten zijn door een verstopte rioleringsbuis of een probleem met een controleputje  / toezichtsputje. Wordt de oorzaak van de verstopping niet gevonden, dan kan het zijn dat een ontstoppingsdienst een camera-inspectie uitvoert.

Een ontstoppingsdienst inschakelen

Onstoppingsdienst

Lukt het je maar niet om zelf van het vuil af te komen en kamp je nog steeds met een verstopte douche afvoer? Dit kan komen omdat het vuil veel dieper zit opgestapeld dan je bij kan komen met je eigen huis-tuin-en-keukenmethodes.

Een professionele ontstopper bellen is dan belangrijk. Deze kan met speciale tools dieper de leidingen ingaan en het vuil professioneel en zorgvuldig verwijderen. De ontstoppingsdienst is, afhankelijk van hoeveel vuil er verwijderd moet worden, meestal maar een half uur tot een uur aan de slag. Daarbij is het mogelijk dat er extra kosten bij komen kijken, vanwege extra handelingen die verricht moeten worden. Probeer het je loodgieter zo makkelijk mogelijk te maken, zodat deze zich direct kan focussen op het verhelpen van de ontstopping.

Prijs doucheafvoer ontstoppen door ontstoppingsdienst

Offerte douche ontstoppen

De prijzen van de loodgieters variëren in de werkzaamheden die het moet verrichten. Normaliter bedragen de kosten van een ontstoppingsdienst tussen de €140 en €165. Dit bedrag is op basis van een uurtarief of halfuurtarief als er twee loodgieters tegelijk worden ingezet. In dit bedrag zitten meestal alle standaard kosten inbegrepen; van de aanrijkosten tot het reinigen van je leidingen en een nette afwerking. Let wel dat deze bedragen gelden voor het dagtarief doordeweeks. Buiten 6 uur ’s ochtends en 7 uur ’s avonds betaal je een avondtarief dat 50 procent hogerop ligt. Na 10 uur ’s avonds kan dit bedrag zelfs het dubbele zijn dan overdag. Ook in het weekend en op feestdagen zijn de bedragen hoger dan op een gewone werkdag. Zet dan ook alleen op deze momenten een loodgieter in als de nood echt hoog is.

Nood aan een ontstoppingsdienst? Vraag een vrijblijvende offerte aan en weet waar je aan toe bent als je hulp nodig hebt bij het ontstoppen van je doucheafvoer. Hierin staan ook alle werkzaamheden beschreven en hoe de prijs tot stand is gekomen. Vergelijk hier tot 4 offertes van ontstoppers uit je buurt.

Offerte douche ontstoppen

Ook interessant