Verstopte WC? +6 tips hoe je het toilet kan ontstoppen

Een verstopte wc is nooit leuk. Je kunt er geen gebruik meer van maken en het stinkt enorm. Je wilt daarom zo snel mogelijk van je verstopt toilet af, maar hoe een toilet ontstoppen? En kan je dit wel zelf doen of heb je echt een ontstopper nodig?

Verstopping? Offerte ontstopper

Oorzaak verstopping toilet

Het toilet krijgt veel te verduren op het gebied van vuiligheid. Naast je dagelijkse ontlasting met daarbij horend toiletpapier, is de wc-pot ook een plek waar we bijvoorbeeld een grote pot soep die niet meer goed is doorheen gooien of waar je boven hangt als je misselijk bent.

Er zijn een aantal oorzaken die voor een verstopte wc-afvoer kunnen zorgen, denk maar aan:

  • goedkoop toiletpapier dat slecht afbreekt;
  • doorspelen van hygiënische doekjes en maandverbanden;
  • verzakking van afvoerbuizen en rioleringsbuizen
  • gebruik van te kleine afvoerbuizen;
  • problemen met controleputjes;
  • te kleine hellingsgraad afvoerbuizen;
  • te weinig water in het waterreservoir;
  • volle beerput of septische put;
Problemen met de afvoer naar de beerput kunnen ook voor een verstopping zorgen

Door de wc-afvoer stroomt aardig wat viezigheid en dit kan op den duur een keer vast komen te zitten, met als resultaat dat het water niet meer wegstroomt. Nog een keer doortrekken verergert het probleem alleen maar en veroorzaakt een overstroming waardoor je grond vies wordt. Wanneer je gebruik moet maken van het toilet wil je dit onbezorgd kunnen doen, dus wil je zo snel mogelijk van je verstopping af.

Er zijn meerdere manieren om een verstopte wc weer schoon te maken, waardoor je meestal door zelf te handelen al binnen zeer geringe tijd van de verstopping af bent.

Verstopping? Offerte ontstopper

Hoe zelf je wc ontstoppen

Vaak kun je zelf al het probleem in je afvoer verhelpen, zonder een ontstoppingsdienst te hoeven bellen. Het is een vies karwei, maar je bespaart er wel tijd en geld mee. Afhankelijk van hoe heftig de ontstopping is kun je op verschillende manieren hier vanaf komen.

1. Met de hand(schoen) de wc ontstoppen

Vaak zit de verstopping van je wc-afvoer direct in de eerste knik van je leiding. Hier kan je bijkomen en handmatig het verstopte vuil losmaken of verwijderen. Het is geen fijn gevoel met je blote handen in vies water vuil vast te pakken, dus gebruik hiervoor een rubber handschoen. Uiteraard kan je ook beroep doen op onderstaande hulpmiddeltjes, want een verstopte wc ontstoppen met de hand is wel het laatste dat je wilt doen.

2. Afwasmiddel en heet water

Meestal is de verstopping vastgekoekt vuil dat ontvet moet worden. Door afwasmiddel te gebruiken ontvet je de leiding waardoor het aangekoekte vuil loslaat. Een paar scheutjes afwasmiddel in je pot en vervolgens giet je een emmer heet water van een meter hoogte door de leiding. Om het porselein van je wc niet te beschadigen gebruik je geen kokend heet water.

3. Met een ontstoppingsveer de wc ontstoppen

Ee ontstoppingsveer of spiraal kan je huren of kopen. Een ontstoppingsveer (of trekveer) is een buigbare metalen draad die om de bochten van een afvoer heen kan. Duw de veer zo diep mogelijk in de afvoer van het toilet tot je niet meer kan en tegen de verstopping aan zit. Duw en draai het veer zodoende je doorheen de verstopping zit. Hou dit vol totdat het water weg begint te lopen.

4. Met de wc-ontstopper of plopper

Traditiegetrouw denk je bij een verstopping aan de ontstopper, en deze is ook zeer geschikt voor kleine verstoppingen. Maak het rubber van de ontstopper warm met warm water en zet deze zo over de opening van de afvoer zodat er geen lucht bijkomt. Begin vervolgens met trekken aan de stok, zodat er een zuigkracht ontstaat die het vuil lostrekt. Veel op en neer bewegen zorgt ervoor dat de zuigkracht in werking wordt gezet.

5. Met een stofzuiger

Als bovenstaande manieren niet het gewenste resultaat leveren, is het tijd voor harder geschut. Zo zijn er speciale waterbestendige stofzuigers die je voor ontstoppingen kunt gebruiken. Zuig eerst al het overtollige water weg en plaats vervolgens de slang in de afvoer. Gebruik dan de vacuümfunctie om al het vuil op te kunnen zuigen. Zorg er hierbij voor dat de afvoer goed van lucht is afgesloten, zodat de stofzuiger beter zijn werk kan doen.

6. Ontstoppingsmiddelen

Als de verstopping te diep in de afvoer zit, kun je gebruik maken van soda en azijn als ontstoppingsmiddelen. Met soda gaat het hier niet om schoonmaaksoda, maar om zuiveringszout of natriumbicarbonaat. Giet een goede hoeveelheid (niet te veel) van beide ontstoppingsmiddelen in de afvoer en laat het even bruisen. Giet daarna een emmer water door de afvoer. Deze manier werkt alleen bij vuil en niet als er iets van speelgoed of een ander voorwerp in de leiding verstopt zit.

Je kunt ook ontstoppingsmiddelen van de supermarkt gebruiken, maar deze zijn vaak milieuvervuilend en kunnen je leidingen aantasten. Gebruik deze dan ook alleen als je niet anders kan.

Offerte wc ontstoppen

Toilet blijft verstopt?

Heb je alle bovenstaande manieren geprobeerd, maar blijf je nog steeds last hebben van een verstopping in je wc? Dan is het probleem te heftig om zelf op te kunnen lossen. Maak in dit geval een afspraak met een ontstoppingsdienst uit je buurt om de verstopping te verhelpen. Deze kan meestal snel komen en binnen een uur de verstopping verhelpen. In de offerte wordt aangegeven welke werkzaamheden er gedaan moeten worden en hoeveel dit kost. Een standaard ontstopping kost meestal tussen de €140 en €165, op basis van één uur werk. Extra werkzaamheden kosten ook meer. Lees hier alle ontstopping prijzen.

Vrachtwagen professionele ontstoppingsdienst

Noodgeval of snelle interventie nodig?

Kun je niet wachten tot de loodgieter ruimte in de agenda heeft en moet je wc zo snel mogelijk gereinigd worden? Dan bestaat de kans dat dit extra kost. Na 7 uur ’s avonds wordt het avondtarief ingezet, dat de helft meer kost dan het dagtarief. Na 10 uur ’s avonds is dit zelfs het dubbele. Wil je dat je afvoer op zaterdag, zondag of tijdens een feestdag gereinigd wordt? Ook dan betaal je een hoger tarief dan tijdens kantooruren.

Ontstoppingsdienst voor wc'sHoeveel kost jouw verstopt wc ontstoppen?

Nood aan een ontstoppingsdienst? Vraag een vrijblijvende offerte aan en weet waar je aan toe bent als je hulp nodig hebt bij het ontstoppen van je toilet. Hierin staan ook alle werkzaamheden beschreven en hoe de prijs tot stand is gekomen. Vergelijk hier tot 4 offertes van ontstoppers uit je buurt.

Offerte wc ontstoppen

Ook interessant