Aluminium veranda plaatsen? Prijs, soorten & stijlen

Twijfel je om een aluminium veranda te plaatsen? Informeer je hier over praktische tips, soorten, stijlen en de prijs van een aluminium veranda.

Voordeel en -nadeel van aluminium t.o.v. hout of PVC

Aluminium raamprofiel veranda

Over het algemeen is aluminium één van de beste materialen om een veranda te maken. Aluminium is zeer licht maar zeer sterk. Het voordeel is dat je het materiaal makkelijk kan verwerken tot de juiste aluminium ramen en deurelementen. Samen vormen ze het verandaschrijnwerk. Door haar slanke en sterke profielen oogt de aluminium veranda modern en hedendaags. De raam- en deurprofielen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en alle types bijhorende beglazing kunnen gekozen worden.

Ook vraagt de aluminium veranda bijna geen onderhoud, in vergelijking met hout dat je periodiek dient te behandelen. De poedercoating is ook zeer krasbestendig en niet onderhevig aan verkleuring door UV-straling, iets waar PVC als materiaal meer onderhevig aan is.

Offerte nieuwe veranda

Het nadeel is het laag isolerend vermogen van aluminium, wat bij PVC en zeker bij hout een stuk hoger ligt. Om koudebruggen te voorkomen wordt er isolatie in aluminium profielen van de veranda voorzien. In combinatie met isolerende beglazing krijg je een vrij goede isolator.

Aluminium PVC Hout
Slankheid profielen +++++ +++ ++
Onderhoud +++++ +++ ++
Prijs ++ +++++ ++++
Isolatie ++ +++ ++++
Krasbestendigheid +++ +++++ +++

Aluminium veranda plaatsen

Heb je beslist om een veranda te plaatsen, dan dien je rekening te houden met een aantal praktische zaken vooraleer je overgaat tot de plaatsing.

Aanbouw aluminium veranda

Fundering

De fundering bijvoorbeeld, aangezien het aanzienlijk gewicht van de totaalconstructie wordt een fundering graven bij de plaatsing van een nieuwe veranda aangeraden. De funderingssleuven worden uitgegraven onder het maaiveld, tot in de vorstvrij zone op stabiele grond. Werk je met palen, dan dien je ook daar de sleuf vol te storten met gewapend beton. Wens je een veranda op een bestaande vloerplaat te plaatsen, dan dien je geen extra fundering te voorzien.

Verandavloer

Hou ook rekening met de verandavloer, deze zal meestal in een betonplaat uitgevoerd worden met bijhorende afwerking in bijvoorbeeld tegels of laminaat. Zorg dat de binnenvloer naadloos aansluit met de nieuwe vloer. Verzorg hierbij zeer goed de vloerisolatie.

Waterafvoeren

Bekijk ook de opvang van hemelwater. Dienen bestaande waterafvoeren onder de betonplaat omgeleid te worden? Dienen er nieuwe afvoeren geplaatst te worden? Wat met de inspectie van bestaande putten zoals controleputjes, regenputten, vetafscheiders…?

Vergunning

Ga na of je verplicht bent om een vergunning aan te vragen en of je verplicht bent om met een architect te werken of niet. Indien de veranda kleiner is dan 40m2 dan heb je geen bouwvergunning nodig, een meldingsplicht bij de gemeente volstaat. Wens je vrijgesteld te worden, dan dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Indien je werkt met een professionele verandabouwer, krijg je voldoende advies m.b.t. vergunningen en ontvang je een voorontwerp hoe de nieuwe aluminium veranda er zal uitzien en hoe deze zal geplaatst worden. Meestal werkt de verandabouwer met eigen architecten en zitten deze kosten in de totaalofferte.

Offerte nieuwe veranda

Voorbeeld klassieke aluminium veranda met lichtstraat

Soorten aluminium veranda’s

Afhankelijk van de plaats van plaatsing en de toepassing van de aluminium veranda, kan je deze indelen in een aantal “soorten”. Meestal wordt een veranda geplaatst als woninguitbreiding of uitbouw.

  • Aanbouw aluminium veranda: wordt tegen een bestaande constructie geplaatst.
  • Vrijstaande aluminium veranda: wordt vrijstaand in de tuin geplaatst.
  • Aluminium woonveranda: wordt geplaatst als volwaardige leefruimte, wordt ook als een woninguitbreiding aanzien.
  • Aluminium keukenveranda: is een keukenuitbreiding van een bestaande keuken.
  • Open aluminium veranda: Is een soort terrasoverkapping en bestaan uit aluminium profielen met glazen draai- en schuifdeuren.

Stijl aluminium veranda’s

Moderne veranda in aluminium

Moderne aluminium veranda

Aluminium is een metaal dat zich zeer makkelijk laat verwerken maar dat een iets wat koele uitstraling heeft dan hout en PVC schrijnwerk. Daarom wordt het materiaal veelal toegepast in de opbouw van hedendaagse aanbouwveranda’s. De slanke en ranke profielen van de moderne veranda passen perfect bij de moderne hedendaagse woning. Wit aluminium, zwart of grijs zijn zeer populaire kleuren in en passen perfect in een hedendaags kader.

Voorbeeld aluminium aanbouwveranda

Klassieke aluminium veranda

Dankzij het groot aantal kleuren, kan aluminium ook gebruikt worden bij de vervaardiging van de cottage en klassieke aluminium veranda. Deze soort veranda past bij de klassieke woning of pastorijstijl. Ook de Engelse orangerie kan perfect in aluminium uitgevoerd worden, al ogen de profielen iets wat zwaarder dan staal. Wie de uitstraling van hout wenst maar de sterkte van aluminium kan opteren voor de aluminium veranda in houtimitatie of houtdecoratie. Hierbij wordt een folie in houtdesign op de profielen bevestigd. De keuze houtdessins is enorm groot.

Offerte nieuwe veranda

Extra verwarming & koeling

Hou er rekening mee dat de aanschaf van een alu veranda extra verandaverwarming met een bijhorende verwarmingskost met zich meebrengt. Alsook kan het tijdens warme zomerdagen onaangenaam warm worden. Om dit op te vangen, kan je opteren voor kwalitatieve en isolerende aluminium profielen in combinatie met superisolerende beglazing voor ramen, deuren en dak. Toch kan een veranda tijdens de wintermaanden wat koeltjes aanvoelen en is elektrische bijverwarming in de vorm van elektrische radiatoren een goede oplossing. Om de alu veranda te koelen, kan je opteren voor de plaatsing van cassetteairco of een lucht-lucht warmtepomp. Deze kan zowel koelen als verwarmen. Om de warmte tegen te houden kan je ook opteren voor de plaatsing van zonwering voor veranda’s, deze bestaan uit lamellen, screens en zonwerende doeken.

Dak aluminium veranda

De uitvoering van het verandadak zal grotendeels het uitzicht bepalen. Het dak van de moderne aluminium veranda zal in de meeste gevallen in een plat dak uitgevoerd worden. De dakafwerking wordt meestal in een EPDM dakbedekking voorzien en er kunnen extra lichtbronnen geplaatst worden in het plat dak, denk maar aan een koepel of een lichtstraat in vlak of hellende beglazing. Er kan ook zonder een plat dak gewerkt worden waarbij de dakhelling door middel van glasplaten of polycarbonaat verandaplaten ( kanaalplaten ) gevormd wordt.

Moderne leefveranda in aluminium schrijnwerk

Prijs aluminium veranda

Ook de prijs van de aluminium veranda is duurder dan de PVC veranda of de houten veranda maar doordat aluminium zeer onderhoudsvriendelijk is en de hoogste levensduur is het de investering meer dan waard. Je mag rekenen op een prijs tussen €1.200 en €1.600 m2. De prijs zal vooral de moeilijkheid van uitvoering bepalen, de grootte van de veranda, het type dakbedekking enz…

Ben je op zoek naar vrijblijvende offerte van de beste verandabouwers? Vergelijk via onze site de prijs van aluminium veranda’s via 1 offerte-aanvraag.

Offerte nieuwe veranda

Ook interessant